X-Men benim en sevdiðim Marvel kahramanlarýndan. Her þeyden önce tek bir karakter üzerine tasarlanmamýþ, tersine çok sayýda süper kahramandan oluþuyor. Diðer Marvel üretimlerinden en büyük farký da bu. Iron Man, Hulk, Thor ve daha bir çok süper kahramaný birleþtirdikleri Avengers serisinin sonradan yaptýðýný X-Men ortaya çýktýðý an baþarmýþtý. 2000 yýlýnda ilk X-Men sinemalara geldiðinde hepimiz alkýþ tutmuþtuk. Sebebi hem sinemasal baþarýsý hem de çizgi romanýn öyküsünün diðerlerinden çok daha güçlü katmanlarýnýn sinemaya aktarýlýþ biçimiydi.
Bilindiði gibi X-Men Homo Sapiens’in bir sonraki ayaðý olan mutantlarý anlatýr. Genlerindeki bir deðiþiklik ile hem fiziksel hem kabiliyet açýsýndan geliþmiþ insanlardýr bu mutantlar. Fakat normal insanlarýn tepkisinden çekindikleri için kendilerini saklarlar. Öykü her filmde sürekli normal insanlarýn ötekileþtirme hatasýnýn altýný çizer. Aslýnda bir toplumsal eleþtiriden yola çýkar. Gerçek yaþamda toplum içindeki eþcinsel, Hýristiyan toplumu içinde Yahudi, Yahudiler içinde Müslüman, beyazlarlardaki siyah düþmanlýðý X-Men’deki mutantlarýn ötekileþtirilmesiyle ifade edilir filmde. Bir de insanýn özünün aslýnda barýþçý olduðu da iþlenir öyküde. Magneto ileProfesör X arasýndaki kavga hep bu yüzdendir zaten. Profesör X insanlarla barýþ içinde yaþamanýn mümkün olduðunu savunurken Magneto nasýl Naziler tarafýndan Yahudiler katledilmiþse kendilerinin de ayný sona uðrayacaðýný söyler. Magneto’ya göre tek çözüm insanlar mutantlarý yok etmeden mutantlarýn insanlarý yok etmesidir. Magneto Naziler tarafýndan ailesi yok edilen bir Yahudi çocuðudur. Þimdi X-Men’i böyle okuyunca gerçek hayatta öykünün yazarýnýn Yahudilerle Mutantlarý benzeþtirdiðini görürüz. Profesör X ile Magneto’nun çatýþmasý Yahudi soykýrýmý sonrasý Ýsrail’deki Yahudiler ile barýþçýl Yahudiler arasýndaki bir hesaplaþmadýr çizgi romanýn yaratýcýsýnýn kafasýnda. Bütün bu belirlemeleri yaptýktan sonra senaryonun diðer süper kahraman hikayelerinden çok daha fazla derinliðinin olduðunu ve gerçek hayata tutunduðunu da söylemeliyiz.
Bu hafta seyredeceðimizle beraber toplam yedi X-Men filmi yapýldý. Bunlarýn ilk ikisinin yönetmeni olan Bryan Singer, Geçmiþ Günler Gelecek filminin de yönetmeni. Söylentiye final bölümü olan Apocalypse filmini de yöneterek, serinin ilk ve son iki filminin yönetmeni olacak.
DÜNYA YOK OLUYOR
Geçmiþ Günler Gelecek, aslýnda 2011’de vizyon alan X-Men: Birinci Sýnýf filminin devamý. Ýlk kez orada genç Magneto rolünde Michael Fassbinder, genç Profesör X rolünde James McAvoy ile karþýlaþtýk. Bu hafta seyredeceðimiz filmin baþlangýcýnda yok olan bir dünya ile karþýlaþýyoruz. Hem barýþçýl insanlar hem de Mutantlar tükenmek üzeredir. Tek care geçmiþe dönüp bütün mutantlarý yok eden Gözcü adlý robotlarýn üretim projesini engellemektir. Tam da bu noktada Terminatör akla geliyor. Robotlarla insanlar arasýndaki savaþý durdurmak için geçmiþe yolculuk yapan robotlar. Bu benzerlik böylesi iyi bir senaryo üzerine kurulu X-Men için çok dayaratýcý bir son deðil tabii. Ama son filmi seyretmedik belki bizi þaþýrtmaya devam ederler. Bu arada son olarak yýllarýn acýmasýzlýðýndan bahsetmeden geçemeyeceðim. Filmin baþýnda Storm’u canlandýran Halle Berry, Wolwerine’i canlandýran Hugh Jackman, Profesör X’i oynayan Patrick Stewart’ýn beraber bir sahneleri vardý. Ve hepsi geçen yýllarýn izlerini yüzlerinde taþýyorlardý.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Orijinal adý: X-Men: Days of Future Past
Yönetmen: Bryan Singer
Senarist: Simon Kinberg
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Evan Peters,
Ellen Page Yapým: 2014, ABD, 131 dakika