X-Ray cihazýnda protez bacak...

43 yaþýnda, kýzýný yolcu etmek için karýsýyla beraber  hava limanýna gelmiþ bir adam düþünün. Ayaðýnda þort var, yani bacaðýnýn protez olduðu belli.

Güvenlik görevlileri, gaziden protez bacaðýný çýkarýp  x-ray’dan geçirmelerini istiyorlar.

Ýtiraz ediyor, gazi kartýný gösteriyor ama karþýsýndaki nuh diyor peygamber demiyor.

Sonuç mu, gazi bir banka oturuyor, protezi x-ray’den geçiyor sonra protezini tekrar takýp içeri giriyor.

Sabiha Gökçen Hava Limanýnda yaþandý tüm bu saydýklarým. Türkiye’nin alanýnda en fazla ödül almýþ kurumlarýndan birinde.

Bir adým ötesi mutlu yolcu sayýsý 23 milyonun üzerinde olan bir yerden söz ediyoruz.

***

Kiþilerin yaptýðý hatalarýn kurumlara mal edilmesine her zaman karþý oldum. Sabiha Gökçen’de yaþanan olay için de düþüncem bu.

Ancak “Gazi” kavramý ve toplum deðeri açýsýndan mutlak söylenmesi gerekenler var.

Otobüslerde siz hiç gazilere yer verildiðini gördünüz mü? Hakan Evrensel, Güneydoðu’dan Öyküler kitabýnda Ankara’da belediye otobüsünde gazi kartý evrilip çevrilen, “Ben de Kýbrýs gazisiyim ama bize kart vermediler diye söylenen þoförü anlatýr.

Medya deseniz, gazileri ya GATA kýsmýyla haber yapar ya da çok nadiren evlenenler ya da protezine haciz gelenlerle...

Pei bir gazi kartý nasýl alýnýr, adreslere mi postalanýr yoksa bizzat gidip almak mý gerekir bilmez. Oysa bu ülke için vücudunun bir uzvunu kaybetmiþ insanlar her zaman daha fazla saygýyý hak ederler...

Metroda engelli asansörüne, markette engelliler için ayrýlan yerleri neden hep saðlamlar kullanýyor? Daha bir sürü soru sorulabilir bu konuda...

***

Terörle mücadelede moral deðerler önemlidir. Eðer bir gazi protezini x-ray cihazýna koymak durumunda býrakýlýyorsa moral deðerden söz edemez, insanlardan fedakarlýk yapmalarýný isteyemezsiniz.

O fotoðraf çok acý bir fotoðraftý ama kimse kusura bakmasýn ayný zamanda Türkiye’nin gerçeðiydi...