Ya 911 olmasaydı?



Başrolünde Halle Berry’nin yer aldığı Acil Arama, gerilim sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

POLİSİYE filmler sinemanın vazgeçilmezi. Özellikle iyi yönetilen ve kurgulananlarında psikolojik gerilim de dikkat edilen öğelerden olursa tadından yenmez filmler ortaya çıkıyor. Tabii söz konusu eğlence, heyecan ve gerilim olduğunda Hollywood’un eline kimse su dökemez. Bu hafta vizyona giren Acil Arama türünün iyi örneklerinden.
Filmin özellikle başlangıcı ve gelişim süreci gerçekten iyi. Sadece finalinin uzatıldığını, egzantrik bir yönü olsun diye gereksiz sömürüldüğünü düşünüyorum. Kadro iyi. Halle Berry gibi hem fiziğiyle hem de oyunculuğuyla çok sevdiğimiz bir isim başrolde. Yönetmen ise Brad Anderson. Anderson popüler olabilecek filmleri bağımsız tadında kotaran ve farklılığını ortaya koyabilen bir yönetmen. 2004 yılında çektiği The Machinist en beğendiğim filmi yönetmenin, 2008 yapımı Transilvanya Ekspresi de kayda değer bir yapımdı. Acil Arama her ne kadar bu filmler kadar başarılı olmasa da yine de es geçilecek bir film değil. Filmin senaristi Richard D’Ovidio, eşinin dinlediği radyo kanalında rastladığı 911 acil arama hattına yapılan telefon görüşmeleriyle ilgili bir film yapmak istemiş. Kısa bir araştırmadan sonra konuyla ilgili ne bir film ne de program yapıldığını görmüş. Bundan sonra 911 aramalarının yapıldığı merkeze gidip gözlemlerde bulunmuş. Oradaki konuşmalardan birini baz alarak senaryosunu yazmış.

BELGESEL TADINDA

Hem yönetmen hem de oyuncular buyüzden filmin gerçekliğinin ne kadar önemli olduğunun farkında. Zaten film başladığında neredeyse belgesel tadında bir his uyandırıyor. Berry’nin klasik oyunculuğuyla da gerilimin içine yavaş yavaş giriyorsunuz. Filmin konusunu kısaca aktaralım...

Jordan, 911 acil aramalara cevap veren emniyet görevlisidir. Durum ne kadar acil olursa olsun bir prosedür vardır ve o izlenmelidir. Jordan yine böyle bir aramaya cevap verirken genç bir kızın tehlikede olduğunu öğrenir. Kız evlerinin kapısının zorla açılmak istendiğini söyler. Daha sonra saldırgan eve girer ve kızı aramaya başlar. Jordan kızı odasında saklanmaya ikna eder. Fakat telefonla konuşurken birden hat kesilir. Jordan da tekrar telefonu arar. Kızı bulamayan saldırgan tam evden çıkacakken telefonun sesini duyar ve kızı kaçırıp öldürür. Jordan bunalıma girer fakat görevine de geri dönmelidir. Tam bu sırada yine bir arama yapılır, aynı saldırgan başka bir kızı kaçırmıştır. Jordan saldırganla hesaplaşacak aynı zamanda kaçırılan kızın da canını kurtarmaya çalışacaktır. Kaçırılan kızı Abigail Breslin canlandırıyor. 17 yaşındaki genç ismi Little Miss Sunshine ve Signs filmlerinden hatırlarsınız. Zaten filmi Halle Berry ile Breslin’in performansları kurtarıyor. İyi bir aksiyon ve gerilim filmi olarak Acil Arama’yı önerebilirim. Muhteşem değil ama iyi...

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: The Call Yönetmen: Brad Anderson Senarist: Richard D’Ovidio Oyuncular: Halle Berry, Abigail Breslin, Morris Chestnut ve Michael Eklund Tür: Macera/ Gerilim Yapım: 2013, ABD, 94 dakika.