Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Ya koçunu sevsin ya da bir idolü olsun

Meğer spor yapmaktan yani kursa gitmekten hoşlanmayan çocuk sayısı hiç de az değilmiş. Hatta, istatistik bilimini kendi yakın çevreme uygulayıp bir sonuca varmaya çalışınca, durum daha vahim bir hal alıyor.

Geçen hafta yazmıştım ya Kerem’in basketbol kursu macerasını... Basketbolu oyun olarak sevdiğini ama kursa gitmek istemediğini... Yıllardır çocuklar için spor programları hazırlayan ve sağlıklı birer yetişkin olabilmeleri için temelin sağlam atılması gerektiğini anlatmaktan hiç yorulmayan bir arkadaşıma danıştım Kerem’in durumunu. Funda Öztürk Alban, ClubSporium Bostancı’da Spor Okulları Genel Koordinatörü. Kerem’i de, Elvan’ı da tanıyor. Derin bir nefes alıp “Her çocuk sporcu olacak diye bir şey yok. Ama her çocuk sağlıklı bir büyüme ve gelişim için spor yapmalı” diyerek sözlerine başladı, “Ailelere düşen en büyük görev ise çocuğunun kişiliği ve zevklerini doğru analiz ederek ihtiyacına karar verip seçenekler sunmaktır” diye devam etti. Çocuğun kişilik yapısı, arkadaş ihtiyacı, kilo kontrolü, liderlik ve özgüven gelişimi bu nedenlerden bazıları. Çocuğun sporu sevmesi için iş bununla bitmiyor.

TENİSTE NADAL, YÜZMEDE PHELPS

Alban, seçilen branştaki ünlü ve başarılı bir ismin ‘idol’ olarak çocuğa tanıtılmasının da çok işe yaradığını söylüyor: “Teniste Nadal, yüzmede Michael Phelps gibi sporcular çocuklar için iyi birer örnek. Onların başarılarını görmek, hayatlarını okumak ya da onlarla ilgili belgeseller izlemek çocukların ilgisini çekiyor. Birlikte maçlara gitmek, gidemiyorsanız televizyondan izlemek de önemli.

Sevilen arkadaşlarla aynı faaliyete başlamak ve ekip ruhu da sporu sevdirme konusunda işe yarıyor. Burada özellikle koçun önemi üzerinde durmak istiyorum. Çünkü özellikle, yüreklendirilmesi gereken çocuklarda onu destekleyen bir üslupla yaklaşan bir koç, çocuğun ilgisinin gelişmesini sağlıyor. Çocuklar keyifli vakit geçirdikleri, eğitimi veren kişiyi ve birlikte eğitim aldıkları grubu sevdiklerinde başarı da ardından gelecektir.”

Bir kısmını zaten uyguladığımız bu öneriler kulağımıza küpe... Bakalım ilerleyen günler neyi gösterecek? İyi hafta sonları...