Ya paranı ya canını


Nicolas Cage ve Nicole Kidman bu sefer evlerini basan katillerden canlarını kurtarmak için mücadele veriyor. Gerilim filmlerini sevenlere uygun bir gişe filmi Yakın Tehdit...


Bu tür gerilim filmlerini çokça seyrettik. Hollywood arada sıkıştıkça böyle filmleri patlatır. Birkaç popüler oyuncu, biraz aksiyon, alın size gişe getirecek bir yapım. Yakın Tehdit tam da benzer bir film.


Nicolas Cage’in düşüşe geçen kariyerinin son örneklerinden biri ama Nicole Kidman ne arıyor, onu anlamak mümkün değil. Yönetmeni Joel Schumacher üstelik. Schumacher Batman Forever, Batman and Robin’den sonra Telefon Kulübesi, Veronica Guerin ve 23 Numara gibi daha bağımsız sayılacak eseri de var. Son yıllardaysa asıl mesaisini televizyon dizilerine veriyor ve bu tarz filmlere de uygun bir yönetmen aslında. Türün çok iyi örneklerini de gördük. Mesela Haneke’nin Funy Games’i... Gerçekliğiyle senaryoyu fazlaca dolaştırmadan kapalı bir alanda sadizmin ve şiddetin karanlık büyüsünü bize hissettiriyordu Funny Games. Yakın Tehdit ise bu tür filmlerin kötü bir kopyası. Hollywood’un bütün dezavantajlarını üstünde taşıyan bir yapım.


KIDMAN’IN GÜZELLİĞİ FİLMİ AYAKTA TUTUYOR


Kyle ve Sarah zengin bir çifttir. Avery adlı kızlarıyla özel korumalı orman içindeki evlerinde yaşıyorlar. Kyle bir mücevher simsarıdır. Son dönemlerde ise işleri bozulur ama eşine bunu belli etmez. Sarah ise kocasının ilgisizliği ve insanlardan uzak olan evin yalnızlığı içinde sıkışır. Kızları Avery olan bitenden habersiz parti ve genç çocuklarla eğlenme peşindedir. Ergen olmanın tadını çıkarır. Fakat bu düzen bir gün kapıya gelen davetsiz misafirlerin çaldığı zil ile bozulur. Dört soyguncu Kyle’ı izlemiş ve onun çantasındaki mücevherlerle eve girdiğini görmüştür. Artık evi basıp Kyle’ın özel kasasındaki mücevherleri ve paraları alıp kaçmaktan başka yapılacak birşey yoktur. Kyle’ı eşi Sarah’ı öldürmekle tehdit edip parayı almak çok kolaydır. Fakat beklenmedik bir şey olur, Kyle bütün baskılara rağmen kasayı açmak istemez. Filmin belki de tek başarılı anlatımı burası. O kasanın açılmamasının gerekçesi Kyle’ın para düşkünlüğü mü, eşini sevmemesi mi yoksa bambaşka, akıllara gelmeyecek bir sebep mi? Yapımın ikinci yarısından itibaren bu soru da çözümlendikten sonra senaryo tamamıyla boşluğa düşüyor. Tam bir klişe halini alıyor. Biraz Nicole Kidman’ın güzelliği ve etkileyiciliği filmi ayakta tutuyor. Ama dediğimiz gibi finalde o da kim vurduya gidiyor.


Ben Hollywood’un bu tür filmlerini bizde yapılan ve sinemasal hiçbir değeri olmayan, sadece gişeye dayanan yapımlara benzetiyorum. Zaten bizim sinemalarımızda bir dolu çöp film varken bu Hollywood çöplerini de salonlara doldurmanın anlamı ne? Bırakın bunları, bizimkiler zaten bize yetiyor. Bu hafta genel itibariyle zayıf filmlerin haftası oldu... Artık önümüzdeki haftanın yapımlarına bakacağız. 2013’ün ilk haftası için kötü bir başlangıç.



FİLMİN KÜNYESİ:
Orjinal adı: Trespass Yönetmen: Joel Schumacher Senarist: Karl Gajdusek Oyuncular: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet, Liana Liberato Tür: Dram Yapım: 2011, ABD, 91 Dakika.