Her insan teknolojiyle meþgul olurken ayný zamanda bedendeki sorunlarla karþýlaþýyor. Peki ya bu teknolojinin gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini de hiç düþündünüz mü?
Bilgisayar, televizyon ya da akýllý cep telefonlarý artýk hayatýmýzýn vazgeçilmez bir parçasý. Bütün gün iþte bilgisayar karþýsýnda, evde ise televizyon karþýsýndayýz. Her yaþtan insanlar toplu taþýtlarda, yolda yürürken ve hatta araba kullanýrken bile ellerinde cep telefonlarý ile gelen mesaj ve haberleri kontrol ediyor. Bu yoðun kullanýmýn baþta ellerimiz olmak üzere, özellikle bedenimizin omuz, baþ ve boyun gibi kýsýmlarýnda duruþ þeklimize baðlý olarak yarattýðý ortopedik sorunlar sýk sýk gündeme geliyor. Ya gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri! Göz yorgunluðu, gözlerde kuruluk ya da aþýrý yaþarma, göz ve baþ aðrýsý, vs. Sözün kýsasý: Teknolojik geliþmeler yaþam kalitemizi yükseltirken saðlýk kalitemizi düþürüyor.
Ýngiliz pilotlarýn tercihi
Yaban mersini bitkisinin koyu siyah renkli meyveleri kuvvetli antioksidan etkisi ile biliniyor. Ýkinci Dünya Savaþý sýrasýnda Ýngiliz pilotlarýn gece bombardýman uçuþlarýnda görüþlerini kuvvetlendirmek için yaban mersini kullandýklarý söylenir. Þimdilerde gece görüþ kameralarý kullanýlýyor. Antioksidan etkili besin desteklerinin gözler üzerinde etkili olabileceðine yönelik çeþitli araþtýrmalar bulunmakta; karotenoitler(lutein gibi), omega-3 yað asitleri, polifenoller(antosiyaninler). Bu üç ürünün tek baþýna ya da birlikte göz iþlevleri üzerinde olumlu etkileri bulunduðu deneysel ve klinik araþtýrmalar ile de desteklenmekte. Yaban mersini antosiyanin bakýmýndan en zengin meyvelerin baþýnda gelmektedir.
281 iþçi üzerinde denendi!
Japonya’da iki hastanede 20-40 yaþlarý arasýnda iþi gereði sürekli ekran ve görüntüler üzerinde çalýþan 281 iþçi üzerinde yürütülen bilimsel bir klinik araþtýrmasýnýn sonuçlarý ilgi çekici. Gönüllüler iki gruba ayrýlarak bir gruba sekiz hafta boyunca günde 480 miligram yaban mersini meyvesi özütü taþýyan kapsül verilirken diðer gruba etkisiz kapsül verilmiþ. Uygulamadan dört ve sekiz hafta sonra göz yorgunluðunun 18 belirtisine (gözde kýzarýklýk, bulanýk görme, gözyaþý, kuru göz, çift görme, göz aðrýsý, baþ aðrýsý ve diðer) ait iki grup arasýndaki deðiþimler çeþitli testler ile tespit edilmiþ. Sonuç olarak sekiz hafta sonunda þikayetlerin çoðunda belirgin bir düzelme saðlandýðý gözlemlenmiþ. Bu süreçte herhangi bir olumsuz etki de görülmemiþ.
Mersin bitkisiyle karýþtýrmayýn
Bir konuya dikkatinizi çekmekte yarar var. Ülkemizde siyah-kýrmýzý küçük meyveler yanlýþlýkla yaban mersini olarak isimlendiriliyor. Mesela, pazarda mersin bitkisinin meyvesini yaban mersini olarak sattýklarýný görüyorum. Bu çalýþmada yaban mersini meyvesi deðil özütünü taþýyan kapsüller kullanýlmýþ. Yaban mersini meyvelerinin yararlarý sadece gözlerle sýnýrlý deðil, þüphesiz.