Yabancý çalýþanlara verilmesi gereken en düþük ücret

Türkiye'nin son yýllarda artan küresel piyasalardaki rekabet gücü ve ülkemize yapýlan büyük yatýrýmlarla birlikte, çalýþmak için gelen yabancý sayýsý ve çalýþma izni baþvurularýnda da önemli artýþlarý beraberinde getirmiþtir.

Yabancýlarýn çalýþma izni alma süreçlerine katý kurallarýn esnetilmesi, göç politikalarýnýn düzenlenmesi, nitelikli yabancý iþgücü istihdamýnýn desteklenmesi amacýyla yapýlan düzenlemeler çerçevesinde 2016 yýlýndan beri yabancýlarýn çalýþma izni baþvurularýnda 6735 Sayýlý Kanun hükümlerine göre iþlem yapýlmasý öngörülmüþtür.

Yabancýlarýn Türkiye'de çalýþabilmeleri için gerekli çalýþma izni baþvurusu, yurt içi ve yurtdýþý baþvurusu olmak üzere iki türlüdür. Yurtiçinden baþvuru doðrudan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'na yapýlýrken, yurt dýþýnda yabancýnýn vatandaþý olduðu veya yasal olarak bulunduðu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya baþkonsolosluklarýna yapýlmaktadýr.

Çalýþma izni verilmesi için aranan þartlardan birisi de yabancý iþçinin mesleðine göre ödenmesi gereken ücret düzeyindedir.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan çalýþma izni baþvurularýnýn ilgili mercilerin görüþleri de dikkate alýnarak deðerlendirileceði Yabancýlarýn Çalýþma Ýzinleri Hakkýnda Kanunun Uygulama Yönetmeliði'nin 13'üncü maddesi ile hüküm altýna alýnmýþtýr.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Türkiye'nin taraf olduðu ikili ya da çok taraflý sözleþmelerde aksi öngörülmedikçe, çalýþma izni ve izin uzatma baþvurularýnýn deðerlendirilmesinde; yabancýnýn ikamet ve çalýþma izninin süresi ile hizmet akdinin ve iþin süresine göre belirli bir iþyeri ya da iþletmede ve belirli bir meslekte, yalnýz bu iþe münhasýr kalmak kaydýyla iþ piyasasýndaki durum, çalýþma hayatýndaki geliþmeler, istihdama iliþkin sektörel, coðrafi ve ekonomik konjonktür deðiþikliklerini dikkate alma yetkisine sahiptir.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, ülke içinden istihdam yerine yabancý istihdamýný haklý kýlacak gerekçeleri deðerlendirirken, iþin özel niteliðini gösterir bilgiler ile yabancýnýn eðitim durumu, çalýþacaðý iþyerinin ulusal ekonomiye katkýsý ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumunu da dikkate almakla yetkilidir.

Bu anlamda Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan belirlenen yabancýlara uygulanacak ücret seviyeleri asgari ücrete baðlý olarak deðiþmektedir.

2022 yýlý Temmuz ayýndan itibaren asgari ücret Brüt 6.471,00 TL, Net 5.500,35 TL olarak belirlemiþtir. Yabancý çalýþanlarýn ücretleri, asgari ücret bazýnda hesaplanmaktadýr.

2022 yýlý Temmuz ayýndan geçerli çalýþma izni baþvurularýnda yabancýlarýn mesleklerine göre en düþük ücret seviyelerine aþaðýdaki tabloda yer verilmiþtir.