Yabancý ev çalýþanlarýna çalýþma izni almak þart!

Ev hizmetleri, bakýcý, temizlik, yemek, bahçe bakýmý, ütü, çamaþýr gibi gündelik iþler ile çocuk, yaþlý yahut engelli gibi bakýma ihtiyacý olan kiþilerin bakým iþlerini ifade etmektedir.

Ülkemizde uzun yýllardýr çok sayýda yabancý çalýþanýn ev hizmetlerinde çalýþtýðý görülmektedir.

Yabancý uyruklu kiþilerin Türkiye'de ev hizmetlerinde çalýþabilmesi için Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan çalýþma ve ikamet hakký veren çalýþma izin belgesini alýnmasý gerekmektedir.

Çalýþma izni belgesi ya da muafiyet belgesi olmaksýzýn çalýþan yabancý uyruklu kiþiler ve iþverenleri için idari para cezasý ve süreli giriþ yasaðý uygulanmaktadýr.

Bu sebepten Türkiye'de bulunan yabancýlarýn çalýþma izni ya da muafiyet belgesi almalarý zorunludur.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý uygulamasýnda sadece çocuk bakýmý, yaþlý ve hasta bakýmý için çalýþma izni verilmektedir. Ev hizmetlerinde temizlikçi ve hizmetçi için yabancý iþçilere çalýþma izni verilmemektedir.

Ev hizmetlerinde çalýþtýrýlacak yabancýlar için en az asgari ücret verilmesi ve SGK primlerinin ödenmesi gerekmektedir.

***

Çalýþma Ýzni Müracaatý Nereye Yapýlýr?

Çalýþma izni almak isteyen yabancý ülke vatandaþlarý yurt içinde Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'na, yurt dýþýnda ise vatandaþý olduklarý ya da yasal olarak yaþadýklarý ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya baþkonsolosluklarýna baþvuru yapabilirler.

Baþvurular yabancýyý çalýþtýrmak isteyen iþverenlikçe yapýlýr.

Çalýþma izni baþvurularý e devlet üzerinden online olarak yapýlýr.

Baþvurunun tamamlanmasý için elektronik imza gerekmektedir.

***

Baþvuru Türleri

Yurt Ýçi Baþvuru: Ülkemizde bulunan ve en az altý (6) ay süreli geçerli ikamet tezkeresi sahibi olan yabancýlar için yapýlýr.

Bu durumda yabancý 99 ile baþlayan T.C. Yabancý Kimlik Numarasýna sahiptir.

Yurt Dýþý Baþvuru: Yabancýnýn ikamet tezkeresi olmadýðý durumda, uyruðunda bulunduðu ülkedeki T.C. dýþ temsilciliðine giderek çalýþma vizesi baþvurusunda bulunur.

Oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasýna sahiptir.

Uzatma Baþvurusu: Mevcut çalýþma izninin bittiði tarihten geriye doðru en fazla iki aylýk sürede olmak kaydýyla, izin süresi sona ermeden uzatma baþvurusunda bulunulmasý gerekmektedir.

Bir yýllýk kanuni çalýþma süresinden sonra, 6735 sayýlý Kanun'un 7'nci maddesine göre yapýlacak uzatma baþvurusunun olumlu deðerlendirilmesi hâlinde ayný iþverene baðlý olarak ilk uzatma baþvurusunda en çok iki yýl, sonraki uzatma baþvurularýnda ise en çok üç yýla kadar çalýþma izni verilebilir.

Farklý bir iþveren yanýnda çalýþmak üzere yapýlan baþvurular ilk baþvuru usul ve esaslarýna tabi olarak deðerlendirilir.

Geçici Koruma Saðlanan Yabancýlar Ýçin Çalýþma Ýzni Baþvurusu: Ülkemizde geçici koruma altýnda bulunan Suriye uyruklu yabancýlar için yapýlýr. Yabancý Geçici Koruma Ýkamet Tezkeresine sahiptir.

Uluslararasý Koruma Saðlanan Yabancýlar Ýçin Çalýþma Ýzin Baþvurusu: Ülkemizde Uluslararasý Koruma altýnda bulunan ve Uluslararasý Koruma Baþvurusu Sahibi olan yabancýlar için yapýlýr. Yabancý Uluslararasý Koruma Ýkamet Tezkeresine sahiptir.

Baþvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret tutarý dikkate alýnmak suretiyle yabancýya ödenecek ücretin en az;

-Üst düzey yöneticiler ve pilotlar için asgari ücretin 6,5 katý,

-Birim veya þube müdürleri ile mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katý,

-Uzmanlýk ve ustalýk gerektiren iþlerde çalýþacaklar ile öðretmenler için asgari ücretin 3 katý,

-Ev hizmetlerinde çalýþtýrýlacak yabancýlar için en az asgari ücret,

-Diðer mesleklerde çalýþacak yabancýlar için asgari ücretin 1,5 katý,

-Turizm-animasyon organizasyon firmalarýnda akrobat ve benzeri unvanlarda çalýþacak yabancýlar ile masör, masöz ve SPA terapisti gibi iþlerde çalýþacak yabancýlar için asgari ücretin 2 katý olmasý gerekmektedir.