Yabancı futbolcu meselesini biz çözemeyiz

İki hafta önce, yine bu sütunda, yabancı futbolcu sınırlamasının kaldırılmasını ama kulüplerin de biraz daha dikkatli davranıp yerli bir futbolcu ile ikamesi çok kolay bir yabancıyı transfer etmekten imtina etmeleri konusunu yazmış idim.

Fenerbahçe üzerinden verdiğim örnekte, dört yabancı, Meireles, Kuyt, Sow ve Baroni dışında diğer yabancıların transferlerinin altında yatan mantığı anlayamadığımı zira bu diğer yabancıların yerine iç piyasadan, ÇOK DAHA UCUZA VE AYNI KALİTEDE, futbolcu bulmanın işten bile olmadığını belirtmiş idim.

Peki, bir derneğin, bir şirketin paraları böyle hovardaca harcamasının, pahalı ve kalitesiz yabancı transferinin mantığı ne olabilir? 

Aklıma gelen tek ihtimal futbolcu simsarları ile kulüp yöneticilerinin bazıları arasında mevcut etik dışı ilişkiler ama bu konuya bugün girmeyeceğim.

Basında bugünlerde de 6+2 meselesi konuşuluyor.

Neden 6+2 de mesela 5+3 ya da 7+1, vs. değil konusu ise tamamen havada kalmış bir konu.

Kanımca atılması gereken yegane mantıklı adım yabancı sınırlamasının tamamen kaldırılması.

Böylece yabancı futbolcuların Türkiye vatandaşlığına geçip bu kota sınırlamasından bir süre sonra kurtulmaları gibi bir komiklikten de biz kurtulmuş oluruz.

AB üyesi olduğumuzda ya da yapılacak bir antlaşma ile, bu konuda ciddi ilerlemeler de var, 28 AB üyesi ülke artı Türkiye arasında bu sınırlama zaten kalkacak.

Her sektörde, akademik dünyada, sağlıkta, eğitimde, vs. yabancı sınırlamasının, daha rekabetçi sektörel ortamlar için kaldırılmasından yanayım.

Ama, işin doğrusu, FIFA ve UEFA’nın alacağı kararlarla bu meselenin dünya çapında ortak bir çözüme kavuşturulması kanımca en etkin çözüm olacaktır.

Bu karar futbolle ilgili bir karardır, ülkelerin iç işlerine karışmak olarak ele alınmamalıdır.

Devletlerin futbol mali piyasalarını iyi izledikleri bir ortamda, belki, küresel sermaye piyasaları için tartışılan Tobin vergisi  türü çok düşük oranlı bir vergi yabancı futbolcu için düşünülebilir ama hepsi o kadar.

Futbolün gerçek anlamda küresel rekabete açılması Türkiye için de, yerli futbolcu için de çok yararlı olacaktır.