13.08.2016 tarihinde yürürlüðe giren 6735 sayýlý ‘Uluslararasý Ýþgücü Kanunu’ yabancýlarýn çalýþma izinleri konusundaki mevzuatýmýza, yabancý istihdam bürolarý baþta olmak üzere yeni uygulamalar getirdi.
Ýþte yenilikler:
1 Yabancý Ýstihdam Bürolarý
Ülkemizde çalýþacak yabancýlara çalýþma izni verilmesiyle ilgili yürürlükten kaldýrýlmýþ 4817 sayýlý Kanuna göre, çalýþma izni baþvurusu, yabancý ve bu yabancýyý çalýþtýracak iþveren tarafýndan yapýlýyordu.
13.8.2016 tarihinde yürürlüðe giren, 6735 sayýlý Uluslararasý Ýþ Gücü Kanunu, yabancý çalýþtýrma baþvurusunda bulunabileceklere yeni bir ekleme yaptý; yabancý ve iþveren dýþýnda yetkili aracý kurum veya kuruluþlarda (yabancý istihdam bürolarý) yabancý çalýþma izni baþvurusunda bulunabilecek.
6735 sayýlý Kanunu’nun 3. maddesine göre, yetkili aracý kurum; nitelikleri ve görev çerçevesi yönetmelikle belirlenen ve Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan yetkilendirilen kurum veya kuruluþu, ifade etmektedir. Ayný yasanýn 7. maddesinde de çalýþma izni baþvurularýnýn yetkili aracý kurum tarafýndan da yapýlabileceði belirtilmiþtir.
2 Baðýmsýz Çalýþanlar
Baðýmsýz çalýþacak yabancýlara, eski mevzuata göre Türkiye’de en az beþ yýl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiþ olmalarý koþuluyla çalýþma izni veriliyordu. Söz konusu beþ yýl ikamet etme koþulu 6735 sayýlý Yasa ile kaldýrýldý.
13.01.2011tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuþ olan; limitet þirketlerin þirket ortaðý olan müdürü, anonim þirketlerin þirket ortaðý olan yönetim kurulu üyesi, sermayesi paylara bölünmüþ komandit þirketlerin yönetici olan komandite ortaðý olan yabancýlar çalýþma izni alarak çalýþabilecekler.
3 Nitelikli Yabancý
Akademik alanda uluslararasý kabul görmüþ çalýþmalarý bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide ülkemiz bakýmýndan stratejik kabul edilen bir alanda öne çýkmýþ olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatýrým kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katký saðlayan ya da saðlamasý öngörülenler nitelikli yabancý olarak deðerlendirilerek, bunlara Turkuaz Kart verilecek.
Turkuaz Kart sahibi yabancýnýn, mevzuat hükümlerine göre eþ ve bakmakla yükümlü olduðu çocuklarýna Turkuaz Kart sahibi yakýný olduðunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge verilecek.
Turkuaz Kart sahibi yabancý süresiz çalýþma izninin saðladýðý haklardan yararlanacak.
4 Sýnýrötesi Hizmet Sunucusu
Türkiye’de geçici nitelikte olmak üzere ve herhangi bir hizmet sunumu amacýyla bulunan ve ücretini Türkiye’deki ya da Türkiye dýþýndaki bir kaynaktan alan yabancýyý ifade etmektedir.
Türkiye’de gerçekleþtirdiði faaliyetleri yüz seksen gün içinde doksan günü geçmeyen sýnýr ötesi hizmet sunucusu, çalýþma izni muafiyeti kapsamýnda deðerlendirilecek.
5 Serbest bölgeler
Serbest Bölgeler Kanunu kapsamýnda çalýþacak yabancýlarýn çalýþma izni baþvurularý Ekonomi Bakanlýðýna yapýlacak. Ekonomi Bakanlýðý tarafýndan yapýlan deðerlendirme neticesinde çalýþma izni almasý uygun görülen yabancýlar Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna bildirilecek.
6 Ön izin
Yükseköðretim Kanunu kapsamýnda çalýþacak yabancý uyruklu öðretim elemanlarýna çalýþma izni, Yükseköðretim Kurulunun vereceði ön izne istinaden, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca verilecek.
Araþtýrma, Geliþtirme ve Tasarým Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkýnda Kanun ve ilgili mevzuat kapsamýnda Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak çalýþacak yabancýlarýn çalýþma izni baþvurularý Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn olumlu görüþü olmasý hâlinde deðerlendirilecek.
5 Süresiz çalýþma
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yýl kanuni çalýþma izni olan yabancýlar süresiz çalýþma iznine baþvurabilecek.
Sonuç olarak, yeni yasa yabancý istihdamýný günün koþullarýna uygun hale getirmiþ olup, ülkemiz ekonomisine olumlu katký saðlayacak çok çeþitli düzenlemeleri içermektedir. Hayýrlara vesile olmasýný dileriz.