Beslenme önerileri her geçen gün insan saðlýðýný daha konforlu hale getirmek için güncelleniyor ve bilimsel araþtýrmalar ile de destekleniyor. Bu çalýþmalardan en dikkat çekici olanlarýndan biri Amerikan Kalp ve Kanser Konseyi’nin 2010 araþtýrmasý. Konsey 20 yýlýk bir araþtýrma sonucunda düþük yaðlý bir beslenme tarzý beslenmenin koroner kalp hastalýklarý ve þiþmanlýðýn önlenmesinde büyük ölçüde önemi olduðunu belirledi. Amerikan Kalp ve Kanser Konseyi’nin raporuna göre düþük yaðlý beslenme tarzýný benimsemenin kanser türleri, diyabet gibi ciddi hastalýklardan da koruyucu etkiyi saðlýyor. Bu açýdan yaðlarý öncelikle iyi tanýmalýyýz. Ardýndan en saðlýklý olaný tercih edip bu yaðý da düþük miktarda kullanmaya özen göstermeliyiz.
Kalorisi yüksek besin grubu
Diyet ile alýnan yað önemli enerji kaynaðý olup, vücudumuzda yapýlmayan yað asitlerinin alýmýnýn saðlanmasý ve yaðda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücütta kullanýlmasýný saðlar. Yaðlarýn 1 g’ý yað 9 kcal gibi yüksek enerji verir. Diyet ile farklý çeþitte yaðlarý alýrýz. Bunlar doymuþ yað yani oda sýcaklýðýnda katý þekilde duran ve gözle baktýðýmýzda beyaz - sarý renkte görünen yaðlar iken, tekli doymamýþ yað ve çoklu doymamýþ yaðlar dediðimiz cinsi ise oda sýcaklýðýnda sývý formda bulunan yaðlardýr.
Saðlýklý yaþamIN kontrolü elinizde
- Diyet ile alýnan yaðlarýn saðlýk üzerine etkileri büyüktür. Amerikan Diyetisyenler Birliði beslenmemizde yemeklere konulacak yaðlarý çeþitlendirmemizi ve az miktarlarda kullanmamýzýn en doðru saðlýklý bir beslenme aktivitesi olacaðýný tavsiye ediyor.
- Çorbalara kiþi baþýna 1 tatlý kaþýðý bitkisel yað, pilav ve makarnalara 1 tencereye maksimum 2 yemek kaþýðý margarin veya sývý yað, sebze yemeklerine kiþi baþý 1 yemek kaþýðý bitkisel yað koymak yeterlidir.
- Etleri kýrmýzý kas eti olacak þekilde yaðsýz, balýk-tavuk derisiz yemeli, þarküteriden uzak durmalýyýz.
- Doymamýþ yaðlardan en sýk kullanmamýz gereken yað çeþitleri de zeytin yaðý, kanola yaðý, yerfýstýðý yaðý tekli doymamýþ yaðdan zengin olanlar ile soya yaðý, mýsýr yaðý, ayçiçek yaðý çoklu doymamýþ yaðlardan zengin olanlarý olmalýdýr.
- Özellikle haftada iki kere az yaðlý balýk tüketimi levrek gibi bud a kalbinizi koruyucu etki gösterir.