Kolesterol konusunda yaðýn miktarý mý yoksa türü mü önemli tartýþmalarýna Avrupa Beslenme ve Kanser Derneði’nin yaptýðý araþtýrma nokta koydu. Araþtýrmada kalp hastalýklarýnýn çoklu risk faktörleri belirlendi.
Avrupa Beslenme ve Kanser Derneði’nin yaptýðý araþtýrma ile karýn iç bölgesi ve çevresindeki yað depolarýnýn normalin üzerinde olmasýnýn ciddi hastalýklar için en büyük risk faktörünün olduðu ortaya çýkmýþtý. Dünya genelinde ciddi araþtýrmalar þiþmanlýðýn ve özellikle gövdede toplanan yaðlanmaya baðlý olan tipinin ilk önce kalbe darbe vurduðunu göstermektedir. Ülkemizde ‘kolesterol hiçbir þey yapmaz’, ‘önemsenecek bir parametre deðildir’ gibi doðru olmayan bir kaný hakim olsa da birçok araþtýrma kardiyovasküler hastalýklar için toplam kolesterol, kötü huylu kolesterol ve trigliseritlerin kanda yüksek ve iyi huylu kolesterolün de düþük olmasýnýn etken olduðunun önemle altýný çizmektedir. Týp dünyasýnýn çok iyi bildiði “Kalp Hastalýklarýnda Çoklu Risk Faktörü” pilot çalýþmasýnda koroner kalp hastalýðý için kolesterol düzeyinin kanýta dayalý olarak risk faktörü olduðunu, trigliseritlerin ise dolaylý olarak olumsuz etki gösterdiði belirlenmiþtir.
Kanda kolesterolün artmasýnda, þiþmanlýðýn oluþmasýnda diyet ile alýnan yaðlarýn önemli bir etkisi olduðunu biliyoruz. Otorite sahibi saðlýk kuruluþlarý saðlýklý beslenmede diyetin toplam kalorisinin yüzde 20 ile 35 arasýnda yað içermesini öneriyor. Bu oran hem kilo almayý önlemek hem de kanda kolesterolü kontrol altýna almak için gerekli bir kural olarak kabul görmektedir. Ancak 2013 Aralýk ayýnda yayýnlanan makalede kalp hastalýklarýndan korunmada ve de kan kolesterol düzeyinde artýþý önlemede mümkün olduðunca düþük yaðlý bir beslenme planý uygulamanýn çok daha geçerli bir bilimsel bilgi olduðu belirtilmiþtir. Diyetle alýnan toplam kalorinin yüzde 20-25 arasýnda yað alýmýnýn ve de bu yaðýn kesinlikle doymuþ yani kötü yaðlardan arýndýrýlmýþ olan beslenmenin uzun dönemde kalp hastalýklarý riskinin tamamen yok ettiði görülmektedir.
Yaþlanma sürecinde koroner kalp hastalýklarýna yakalanmamak için; Katý yaðlardan uzak durun
-Yiyeceklerinizde yað miktarýný mümkün olduðunca aza indirmeyi kural edinin.
-Tereyaðý, kuyruk yaðý, etin yaðý, tavuk derisi, kaymak ve kremayý mutfaðýnýzdan kaldýrýn.
-Bitkisel kaynaklý evinizde kullandýðýnýz yaðý kiþi baþý günde 4 yemek kaþýðýný geçmeyecek þekilde kullanýn.
-Yað içeriði yüksek kýzartma, hazýr kek, hazýr kurabiye, hazýr bisküviler, salam, sosis, sucuk, pastýrma ve kavurmayý tüketmeyin.
-Bol yoðurt yiyin.
-Bol kuru yemiþ, taze sebze, taze meyve, kurubaklagiller ve bulgur tüketin.
-Gün ende az 30 dakika yürüyüþ yapýn.
-Asitli þekerli içeceklerden sakýnýn.