YAÐ vücutta iki þekilde depolanýr. Ýlki derinin hemen altýnda kalça, basen, bacak aralarý, bel ve göbek çevresinde konumlanýr. Bunlara deri altý yaðlarý denir. Bir de daha derinde hayati organlarýmýzda biriken yaðlar vardýr. Kalp , akciðer ve karaciðerde biriken ayrýca göðüs, karýn ve pelvis bölgesinde biriken yaðlardýr ve ‘iç organlar’ yaðlarý denir. Daha basit anlatmak gerekirse deri altýndaki yaðlarý görebiliriz ama iç organlardakileri göremeyiz. Yað bir organ gibi davranýr. Bazý maddeleri saklar, yani bir yaðdan iç organlarýmýz kaplayan yað yastýk görevi görürken bir yandan da içinde bir sürü kötü madde barýndýrýr bunu da yanýndaki diðer organlardan alarak yapar. Örneðin iç organlarýn etrafýndaki bileþenler ortaya çýkarararak insülin direncini düþürür, ayrýca yüksek tansiyon ve kanser riskini artýrýr.
Tehlikeli süreç nasýl baþlýyor
Herkesin vücudunda yaðlanma vardýr kaç kilo veya kaç beden olursanýz olun bu deðiþmez. Kilo aldýðýnýz sürece iç organlarýnýz da kalýcý yaðlanma olur. Bu yaðlarýn vücudunuzun hangi bölgesinde depolandýðý sizlerin genetik yapýnýza, yaþam tarzýnýza (yeterli uyku ve stres gibi), yaþ ve cinsiyetinize baðlýdýr. Erkekler, kadýnlara oranla, 40 yaþ altýnda daha yüksek oranda iç organlarýnda yað biriktirir Kadýnlar ise menapoz döneminden sonra daha çok yað depolalar. Obez bir bireyde bu yaðlar arttýkça yaðlarý depolayacak bölgeler güvenli bölgeler olmaktan çýkar kalp ve karaciðer yaðlanmasý saðlýk açýsýndan önemli riskler taþýr.
Zayýflarda olmaz inanýþý yanlýþ
Eðer saðlýklý bir kilonuz varsa saðlýklý yað oranlarýnýz var demektir. Ama genler sayesinde zayýf olan bir insanýn vücudunda saðlýksýz yaðlar biriktirmesi olasýdýr. Aþýrý kilolu insanlarda olduðu gibi zayýf insanlarda bu genetik özellik sayesinde daha fazla kolestrol ve kan þekeri ve insülin direnci görülür. Eðer zayýf bir insanýn bu tür saðlýk problemleri varsa bunu vücudunda fazlaca depoladýðý yaðlar sebebidir.
ÝÇ ORGANLARDA OLUÞAN YAÐLA?SAVAÞTA?4 GÜÇLÜ?SÝLAH
bunun için yapýlmasý gereken anahtar 4 konu var : Egzersiz, diyet, uyku, stresle baþa çýkmak. Egzersiz: Egzersiz yaparken sadece bir bölgeyi çalýþmak bu tür yaðlar için faydalý olmayacaktýr, çünkü iç organlarýmýzda biriken bu yaðlar için özel bir hareket þekli yoktur. Biz kilo verdikçe her tip yað da bu kilolarla beraber azalmaya baþlar. Diðer yandan araþtýrmalar etkin bir þekilde yapýlan yer aktivitelerinin (aerobik benzeri) haftada 4 kez yapýldýðýnda hem deri altýnda hem de iç organlarýmýzdaki yaðlarýn önemli derecede azaldýðýný göstermektedir. Bu konuda spor eðitmenleriniz sizlere en doðru yönlendirmeleri yapacaktýr. Þunu bilmek lazým: Salon sporlarý yapamýyorsanýz, koþu, yürüyüþ hatta evinizde sokakata hareketli olmanýz bu tür yaðlardan kurtulmak için çok etkili. Hiç aktivite yapmayanlarda içerideki yaðlanma zaman içinde daha fazla artýþ göstermektedir.
O yüzden seçeceðiniz bir aktiviteyi haftada en az 3 kez 30-60 dakika arasý yapmayý yaþam tarzý haline getirmek önemli .Buna bugün baþlayýn.Çocugunuzla futbol oynayabilir hatta evin içinde koridor boyunca da yürüyebilirsiniz.