Cinayetin üzerinden 50 yýl geçti... Baþkan John Fitzgerald Kennedy 22 Kasým 1963’te seçim kampanyasý için geldiði Dallas’ta, üstü açýk arabadan halký selamlarken uzaktan açýlan ateþle öldürüldü. Geçen yüzyýlýn en önemli olaylarýndandýr. ABD ve dünya üzerinde çok derin etki yapmýþtýr. Bu suikastin yaralayýcý etkisini aþan bir sonraki olay, 11 Eylül saldýrýlarýdýr.
ABD’de tarihi olaylar her yýl konuþulmaz 10, 20, 25 gibi yýldönümleri beklenir. ABD için Kennedy suikasti hâlâ kapanmamýþ bir dosyadýr. Dünya için de kapanmamýþtýr. Olayý açýklamaya çalýþan resmi tarih güven vermemektedir.
Resmi tarihte Kennedy’nin Küba-Castro hayraný ve tek baþýna hareket eden eski bir deniz piyadesi Lee Harvey Oswald tarafýndan dürbünlü tüfekle üç el ateþle öldürüldüðü öne sürülür. (SUIKAST GÖRÜNTÜLERÝ: www.youtube.com/watch?v=GZo7VZ1V3Co) Buraya kadar kaðýt üzerinde normal gibi duran süreç, -kimseyi öldürmediðini- söyleyip duran Oswald’ýn cinayetten 2 gün sonra cezaevi nakli sýrasýnda öldürülmesiyle sarpa sardý (OSWALD’IN VURULMASI www.youtube.com/watch?v=0xU7Lhd7Wwo) Kennedy suikastinin en büyük özelliði, cinayetin tesadüfen görüntülenmesidir. Ýnternet ve dijital teknoloji yokken ve canlý TV yayýnlarýnýn bile istisna olduðu ortamda Abraham Zapruder adlý bir tekstilci iþadamý, Baþkan’ýn konvoyunu elindeki basit kamerayla görüntülerken cinayet iþlendi. 27 saniyelik film, cinayetin nasýl iþlendiði konusundaki tartýþmalarý daha da alevlendirdi.
Film, Kennedy’ye yönelen kurþunlarýn zamanlamasý ve nereden geldiði konusunda kafalarý karýþtýrýyor. Oswald’ýn 6. kat penceresinden üç el ateþ ettiði söyleniyor. Kullandýðý tüfek, sürgülü ve geri model bir tüfek. Her kurþun için doldur-boþalt yapmasý gerek... Hareket eden konvoya dürbünlü tüfekle niþan alýp, sürgüyle doldurup boþaltýp üç kurþun sýkmak ve resmi tarihe göre ikisini isabet ettirmek, herkesin harcý deðil.
Resmi tarih, Oswald’ýn hem askerde keskin niþancý olduðunu, hem de suikast silahýyla önceden deneme atýþý yaptýðýný söylüyor... Karþý tezlerde Oswald’ýn iyi niþancý olmadýðý ve hiç deneme atýþý yapmadýðý öne sürülmekte... Kennedy’nin vurulma süresi filmde 6 saniye. Ancak o silahla ve dürbünle 6 saniyede 3 kurþun atýlamayacaðý biliniyor. Bu yüzden resmi tarih, Oswald’ýn ilk kurþunda ýskaladýðýný savunuyor... Ama bu kurþun daha sonra olay yerinde asla bulunamadý. Suikast için dürbünlü tüfekle mevzilenen, önünden geçen hedefe 55-60 metre uzaktan tetik çekip hem hedefi, hem de kocaman aracý ilk kurþunda ýskalayan, sonra iki kurþunda tam isabet kaydeden ilk suikastçi, herhalde Oswald’dý.
Sonra ikinci kurþunun rotasý ve Kennedy’ye ölümcül darbeyi vuran üçüncü kurþunun nereden geldiði tartýþmasý var. Baþkanýn kafatasýný daðýtan son kurþun gerçekten Oswald’ýn mevzilendiði söylenen pencereden, arkadan geldiyse, Baþkan’ýn neden öne deðil de, sol geriye savrulduðunu dünya 50 yýldýr tartýþýyor... Ayrýca Oswald’ýn cinayet sýrasýnda 6. katta olduðu bile kuþkulu.
Kennedy suikastinin her adýmýna resmi tarihin bir açýklamasý, olayda komplo gören teorilerin de karþý açýklamasý var. Bu yüzden olay kimi mantýklý, kimi de uçuk komplo teorileriyle kuþkulara bulanýyor... Ve her durumda Oswald hem sanýktý, hem de en önemli tanýktý. Oswald öldürüldü... Ölüler konuþmaz.
Halen ABD kamuoyunun yüzde 61’i Kennedy’nin bir komplo sonucu öldürüldüðüne inanýyor. 1970’lerde bu oran yüzde 81 idi. Oranýn düþmesi bizce kamuoyu ikna olduðundan deðil, anýlarýn ve duyarlýlýðýn küllenmesinden... Zaman geçtikçe gerçeðin ortaya çýkma ihtimali de düþüyor.
ABD’nin kendi baþkanýnýn ölümünü neden aydýnlatamadýðýný sorgularken, Baþbakan Ecevit’e yönelik 1975-77 saldýrýlarýný, 1981 Papa suikastini, Cumhurbaþkaný Turgut Özal’a yönelik silahlý saldýrýyý ve Özal’ýn ölümüne dair karanlýk noktalarý hatýrlayabiliriz. Bu saldýrýlarda da görgü tanýklarý, görüntüler, baþka kanýtlar vardý, hedefler en üst konumdaydý ancak perde arkasý aydýnlatýlmadý ya da aydýnlatýlamadý. Türkiye’de son 40 yýlda iþlenmiþ sayýsýz siyasi cinayetin ve faili meçhullerin hesabý sorulamamýþ kurbanlarýný da burada anmak gerekiyor. Özetle siyasi cinayetlerde kötüler kazanýyor.
ABD’nin son 50 yýlýna bakýnca, Kennedy’nin ortadan kalkmasýnýn tarihi deðiþtirdiðini söyleyebiliriz. Kennedy’den sonra da ABD’de siyasi cinayetler durmadý. Siyah liderler Martin Luther King ve MalcolmX cinayetleri ayný kapsamdadýr. Baþkanýn kardeþi ve Adalet Bakaný Robert Kennedy’nin Baþkanlýk seçimini kazanma yolundayken 1968’de öldürülmesi en iyimserleri bile yýldýrdý, caydýrdý... Kardeþ Kennedy’yi de bireysel eylemci vurmuþtu. Bütün bu cinayetler gizli ve açýk amaçlara hizmet etti. Yani kötüler kazandý.
Baþkan Kennedy, 22 Kasým 1963 gününe Texas’ýn Fort Worth kentinde baþladý. Sabah kahvaltýlý toplantýda konuþtu, kentte yaðmur yaðýyordu. Sonra 60 km uzaktaki Dallas’a uçakla gelindi. Dallas’ta hava açýktý, güneþliydi. Baþkan, sokaklarda bekleyen halký üstü açýk araçtan selamlayarak öðle yemeði konuþmasýný yapacaðý salona varacaktý... 60 km uzaktaki Fort Worth’de yaðan yaðmur Dallas’a da ulaþsa, Dallas’ta da o sýra yaðmur yaðsa, aracýn üstü kapanacak, program deðiþecek, uðursuz suikast noktasýndan geçilmeyecekti... Dallas’ta yaðmur yaðsa Kennedy o gün kurtulurdu. Ama baþka bir zamanda, baþka bir yerde Kennedy’yi yine kýstýrýrlardý.
twitter.com/selimatalayny