Yağmur yağıyor seller akıyor

Küresel ısınma haberleri tıpkı Kıbrıs haberleri gibidir. Sayfalar dolusu yazabilir ama okur ilgisi bulamazsınız. Oysa şu yaşadığımız ve yaşayacaklarımız küresel ısınmayı konuşun diyor. 

***

Küresel ısınma ne yapıyor sorusuna cevaplar verelim: İlkbahar ve sonbahar hayatımızdan yavaş yavaş çıkıyor. Yağmurlar kısa süreli ve çok şiddetli ya, bunun daha da beteri olacak. Sadece yağışlar değil kuraklık da artacak. 

İçecek su için korkuyoruz daha da korkacağız. Tarım ürünleri kuraklıktan zarar gördü ileri de daha fazla zarar olacak. Tropikal fırtına ve kasırgalar yukarı doğru çıkıyor artık daha fazla insan zarar görecek. Uçak yolculukları meteorolojik şartlardan dolayı daha zor ve daha güvensiz olacak. Bunlar kısa vadeli etkiler, asıl felaket korkutucu senaryoda...

***

Küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzullar eridiğinde Gulfstream akıntısı duracak. Avrupa’da buzul çağın başlaması anlamına geliyor bu. Tüm dünyada sular yükselecek, Hollanda gibi ülkeler haritadan silinecek. Yükselen deniz suyu yeraltı sularına karışacağından Akdeniz’de tarım bitecek, çölleşme başlayacak. Rize’nin çayı değil portakalı meşhur olacak mesela. Yazın Çeşme’ye mi Bodrum’a mı gidilir kıyaslamalarının yerini Fatsa mı, Ünye mi alacak? Ekvator kuşağında yaşayan ve sıtmaya neden olan sinek türü, sıcaklık arttığı için bir süredir daha yukarılarda da yaşayabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü 2020’den itibaren Güneydoğu Anadolu’da sıtma vakaları olacağını söylüyor. Güneş ışınları ozon tabakasından geçmedikleri için daha zarar verici olacak, cilt kanseri sayısında patlama olacak. Kötü haber geri dönülemez noktaya hızla yaklaşıyoruz. Dünyada ortalama sıcaklık 2 derece artmış durumda, bu seviyeye en erken 2040’ta geleceğimiz düşünülüyordu.

***

Sadece devletlerin değil hepimizin derdi küresel ısınma. Televizyonu kumandadan değil de fişten kapatmak, daha fazla toplu taşıma kullanmak, buzdolabını evin güneş görmeyen yerine koymak, çöpleri ayrıştırarak atmak, elektrik süpürgesi ya da su ısıtıcı alırken daha düşük watt olanı tercih etmek gibi yapabileceğimiz onlarca, yüzlerce şey var.

Ama ilk yapmamız gereken şey, küresel ısınmanın gerçek bir tehdit olduğunu ve şimdiden hayatımızı vurduğunu fark etmek olmalı... Aksi takdirde “Yağmur yağıyor, seller akıyor” bir çocuk tekerlemesi değil hayatımızın değişmez gerçeği olacak...