Yakut gibi parlak tabaklar

Bu gece için bir planýnýz yoksa bence hiç oturup beklemeyin. Yüzünüzü de asmayýn. Hemen alýþveriþi yapýp mutfaðýn yolunu tutun. Kendiniz için, sevdikleriniz için küçük bir sofra kurun. Dünyanýn en bereketli meyvesi ile süsleyin o sofrayý. Mutlu olmak için saðlýk, afiyet olsun gerisi zaten teferruat! 

Son dakikacýlar padiþahlara layýk bir kutlama sofrasý yapamaz mý? Pekala yapabilir. Bir malzeme seçerek iþe baþlayalým. Mevsim itibariyle hem lezzetli, hem de güzel görünen bir malzeme olsun. Mesela kestane, armut, cennet hurmasý gibi. Ben bu gece nar ile renklendirmek istiyorum soframý. Peki neden nar?

Tarih kadar eski, tüm zamanlarda medeniyetleri etkisi altýna alan bir meyve nar. Çinliler, yeni evli çiftlerin yataðýna nar taneleri serpiþtirdiðinde, onlarýn kutsandýklarýna inanýr. Anadolu’da sevdiði kýza evlenmek istediðini, elindeki nar ile anlatýr delikanlýlar. Bedevi gelinler evlendikleri gece odalarýnda, bereketli bir evlilik için mutlaka nar bulundurur. Yýlbaþý gecesi kapý eþiðinde ayakla nar ezmek önemlidir mesela. Bu kapý eþiði seramonisi biraz ortalýk batýrýr ama önemlidir bazýlarý için. Ezilen nardan ne kadar tane fýrlarsa o kadar berekete delalet eder ki, artýk tüm dünyaya yayýlmýþ bir ritüel halini almýþtýr. Tevrat, Ýncil ve Kuran-ý Kerim’de de bereket ve bolluðun sembolüdür nar meyvesi. Uzun lafýn kýsasý, nar meyvesi yüz yýllardýr bereket ve bollukla iç içe anýlýr. Yeter ki, siz de onu, onun size sunduðu cömertlikte kullanýn. Uyum saðlar, ekþimtýrak tadýyla yemeklere lezzet katar, hatta bunlarla da kalmaz yakut gibi parlak taneleri ile tabaðý estetik hale getirir. Madem bugün koca bir yýlý bitiriyoruz, o halde sofralar da narýn bereketli gücüyle kurulsun. Hepinize hazýrladýðým bu yemeklerin lezzeti kadar güzel, aðýz tadý ile mutlu bir yýl dilerim. Afiyetle!

Narlý granolalý ayvalý tavuk baget

- 4-5 kiþilik n 10 adet tavuk butu (baget) n 1 adet ayva (soyulmadan, 8 adet dilimlenmiþ)

- 3 adet pancar n 20gr taze zencefil (rendelenmiþ) n 50 ml nar ekþisi

- 1 yemek kaþýðý toz þeker n yeteri kadar zeytinyaðý n tuz

Narlý Gremolata için

Ýnce kýyýlmýþ maydanoz, bir limon kabuðunun rendesi ve bol miktarda nar tanesi.

Tavuk butlarýný soðuk suda yýkayýp, kaðýt havlu ile kurulayýn. Bir kapta zencefil, zeytinyaðý, toz þeker, tuz, nar ekþisini karýþtýrýn. Tavuk bagetlerin derilerini parmaðýnýzla aralayýp bu sosa iyice bulayýn ve tekrar derilerini ete yapýþtýrarak düzeltin. Her taraflarýný bu marinaya bulayýn. Bu þekilde en az dört saat buzdolabýnda üzeri kapalý bekletin.

Pancarlarýn yüzeyini sert fýrça ile fýrçalayarak yýkayýn. Tam ortadan ikiye kesin. Ayvayý kabuklarýný soymadan, sekiz eþit parçaya kesip, dilimleyin. Tavuk bagetleri fýrýn kabýna geliþigüzel sýralayýn, pancar ve ayvayý tavuðun marine suyunda karýþtýrýp tavuklarýn yanýna serpiþtirin. 200°C’de 40 dakika piþirin. Ýnce kýyýlmýþ maydanoz, bir limon kabuðunun rendesi ve bol miktarda nar tanesini karýþtýrýp tavuðun üzerine serpip servis edin.

Not: Tavuklarýn nar gibi olmasý için, piþirme sýrasýnda, ara sýra saldýðý suyu üzerinde gezdirin.

Siyah puding

4 kiþilik

- 2 çay bardaðý siyah pirinç n 1 adet çubuk tarçýn n 1 adet çubuk vanilya

- 2 su bardaðý su n 1 su bardaðý süt

- 1 yemek kaþýðý kakao n 1 yumurtanýn sarýsý n bir adet muz n nar taneleri

- 1 tatlý kaþýðý tereyaðý

- bir çay bardaðý agave þurubu veya yarým bardak toz þeker veya bal

Su ve sütü bir tencereye alýn yýkadýðýnýz siyah pirinci, tarçýn ve vanilyayý ekleyip yumuþayana kadar orta ateþte haþlayýn. Siyah pirinç kolay haþlanmaz bu aþamada biraz su kaybý olabilir. Pirinç haþlanýnca içine kakao tozunu  ve agaveyi ekleyin (Þeker kullanacaksanýz daha önceki aþamada pirinçle birlikte tencereye atmalýsýnýz). Yumurta sarýsýný çýrpýp tencereye ilave edin hýzla karýþtýrýn. Oda sýcaklýðýndaki tereyaðýný ocaktan indirdiðiniz zaman tencereye ekleyip malzemeler homojen hale gelene kadar karýþtýrmaya devam edin. Kaselere paylaþtýrýn ve soðumasý için bekletin. Buzdolabýna alýp en az bir saat bekletin. Servis zamaný meyve dilimleri ekleyip servis edin.

Baharatlý yýlbaþý içeceði

10-12 kiþilik

- 1lt nar suyu n 100 ml soðuk su n 2 yemek bal

- 2 adet tarçýn çubuðu n 2 dal adaçayý n karabiber tanesi, az miktar kakule, bir iki adet yýldýz anason

servis için

- toz þeker ve toz tarçýn karýþýmý

Karabiber tanelerini biraz ezin. Tüm baharatlarý (çubuk tarçýn hariç) bir tülbente alýp sýkýca baðlayýn. Nar suyunu ve þekeri bir tencereye alýp içine tarçýn ve tülbent kesesini atýn. Kaynama noktasýna getirip ocaktan alýn. Bu þekilde minimum 6 saat buzdolabýnda tutun. Ýçinden keseyi alýp, suyu ekleyin ve karýþtýrýp bir þiþeye aktarýn. Buz gibi soðutun. Servis yapýlacak küçük bardaklarýn aðýzýný biraz ýslatýp, toz þeker ve tarçýnlý karýþýma batýrýn, içecekleri bu þekilde ikram edin.

Taze baharat kaplý nar ekþili bonfile

8-10 kiþilik

- 1 kilo bonfile  (sinirleri ayýklanmýþ, bütün) n 3 adet kýrmýzý kuru soðan (dikine irice dilimlenmiþ)  n 4-5 adet sarýmsak  (kabuklarýyla ikiye kesilmiþ) bol miktarda taze kekik ve biberiye (kýyýlmýþ)

- 20gr çitlembik (menengeç tohumu) n tuz ve zeytinyaðý, nar ekþisi

Bonfileyi soðuk suda yýkayýp, kaðýt havlu ile kurulayýn. Bonfilenin üzerini tuzlayýp, fýrça ile bolca nar ekþisi sürün. Tuz ve nar ekþisini elinizle eþit olarak yayýn. Çitlenbikleri kaðýt havlu arasýna alýp, et dövücüsü ile irice olacak þekilde parçalayýn. Taze biberiye ve kekik ile karýþtýrýn. Bu karýþýmý bonfilenin üzerine döküp ette hiç boþluk olmayacak þekilde tüm yüzeyini kaplayýn. Derin ve orta boy bir fýrýn tepsisine bonfileyi yerleþtirip, kenarlarýna soðan ve sarýmsaklarý serpiþtirin. Üzerine bolca zeytinyaðý gezdirin. Bunu yaparken zeytinyaðlýk (ince uç) kullanýn çünkü bonfilenin üzerindeki tüm otlarý iyice yaðlamanýz gerekiyor. 230°C’de ýsýnmýþ fýrýnda 10 dakika piþirip, fýrýnýn ayarýný 200°C’ye indirin ve 30 dakika daha piþirin. Eti servise kadar folyo kaðýdý ile kapatýp, tekrar ýsýtabilirsiniz. Bu et orta piþmiþ ve yumuþacýk olur, arzu ederseniz 5 dk daha piþme süresine ekleme yapabilirsiniz. Ancak bunun üzerindeki piþme süreleri eti sertleþtirir, lezzetini azaltýr.

Not: Etin suyuna bir tatlý kaþýðý eritilmiþ niþasta koyup ocakta (tepsideyken) ýsýtarak kývam aldýrýp, servis yaparken etin yanýnda küçük bir soslukta sunabilirsiniz.

Nar taneli ve nar ekþisi ile marine edilmiþ tavuklu salata

4-5 kiþilik

- 400 gr bebek ýspanak yarým adet tavuk göðüs eti (haþlanmýþ) n nar taneleri

- az miktar kuru kayýsý, kuru dut, kuru kiraz, taze fýndýk, kajun fýstýðý, ceviz 

- yeteri kadar kiþniþ tohumu, kimyon tohumu, zeytinyaðý, tuz, nar ekþisi

Tavuk etini incecik didikleyip, tuz, nar ekþisi, zeytinyaðý, kiþniþ ve hardal tohumu ile karýþtýrýp yarým saat bekletin. Ispanaðý yýkayýp, suyunu tamamen alýn. Tavuk ve ýspanaðý karýþtýrýp salata tabaðýna yayýn. Üzerine bol miktar nar tanesi ve kuru yemiþ serperek servis yapýn.