Yayýnladýðýnýz bir haber nedeniyle “pardon” dediðinizde ülkeniz iç savaþa girmiþ olabilir!..
Devletlerin silahlý kuvvetlerinden çok, medya/sosyal medya üzerinden örgütledikleri “trol tugaylarý” ile savaþtýklarý bir çaðda, “yalan haber”, tahrip gücü çok yüksek silahtýr.
Yalan haber yeni bir kavram deðildir. Yeni olan, günümüzün “melez medya” sisteminde, siyaset ve ekonomiyi belirleyen “ana güç” haline gelmesidir.
“Gerçek ötesi” (post-truth) bir zeminde, medyanýn yalanlardan yeni bir dünya ürettiði dönemden geçiyoruz.
Bu, günümüz popülist siyasetçilerinin iþine gelen bir geliþme.
Dünyanýn yeni kuþak siyasi liderleri gerçeklerle ilgilenmektense, gerçek kavramýný kendi düþünceleri doðrultusunda yeniden düzenlemeyi tercih ediyorlar.
CHP bünyesinde yaþanýlan son geliþme açýk örnektir. Olmayan bir olayý tartýþtýðýmýzýn farkýnda mýsýnýz? Rahmi Turan’ýn yazýsýnda sözü edilen ziyaret ve görüþme hiç olmadý!.. Ýddialarýn akýþýnda yer alan þahýslarýn söylediklerinin hiçbiri doðru deðil…
Ama toplumun bir kesimi, destekledikleri partinin lider kadrosunun iddialarý doðrultusunda, Erdoðan’ýn böyle bir kumpas tezgahladýðýna inanýyor!..
Bu, insanlýk için yeni bir süreç: Medyanýn ürettiði “sanal gerçeklerin” kabul gördüðü “yalan dünyada” yaþýyoruz.
Bilgiye ulaþmaktan çok, akan bilgiyi tarif etmenin hayati önemde olduðu döneme girdik.
Matbaanýn mucidinden mülhem “Gütenberg insaný” için bilgiye ulaþmak zorlu bir uðraþtý, biliþim devrimi sonrasýnda “bilgi proletaryasýna” dönüþen insan için önemli olan bilginin doðru olanýný bulabilmektir…
Çünkü…
“Yalan haber” sosyal medyada bulduðu ana zeminle siyaseti belirliyor, ekonomiyi çökertebiliyor, hatta devletler arasýnda savaþ çýkarmanýn yollarýný arýyor.
Anlaþalým: Yalan haber, yanlýþ veya eksik haber deðildir, kaynaðý korunamaz, yapan ve yayaný da hesap verir.
Yalan haber ve yasadýþý takip/dinlemelere dayalý internet yayýncýlýðýnýn bir devletin ulusal güvenliði açýsýndan yüksek risk oluþturduðunu bugün söylemiyorum.
Bakýn, bundan yaklaþýk 7 yýl önce (Böcek ve Füze, STAR, 27 Aralýk 2012)(1) ne demiþim: Bu ülkede bir ana muhalefet lideri (Deniz Baykal)internete sýzdýrýlan bir kaset sonucu siyasi yaþamýný noktaladý... O dönemde yaþanýlanlarýn, “devletin derin olmayan kanadýna” iyi bir ders olduðunu, (…) anlýyoruz... Önemli bir siyasi partinin lider deðiþimine yol açan “kaset komplolarý” da “ulusal güvenlik” açýsýndan zaaftýr!..
Türkiye, bu yazýdan tam bir yýl sonra 17-25 Aralýk emniyet-yargý darbesiyle karþýlaþtý.
Eðer Baykal’a düzenlenen o kaset kumpasýný bir “ulusal güvenlik” sorunu olarak ele alýp, siyasi lideri koruyarak komplocularýn üzerine tam olarak gidilebilseydi, yüksek ihtimal, 17-25 Aralýk 2013 giriþimi de önlenmiþ olacaktý.
Türkiye’yi, DEAÞ’a yardým eden ülke konumuna sürükleme amaçlý MÝT TIR’larý komplo haberini gazetesinin manþetine taþýyan Can Dündar, savcýlýk ifadesinde ne demiþti: Elimde bu iddiayla ilgili belge yok, duyum aldým!..
Emperyalist mahfeller için üretilmiþ yalan haber onu, “el üstünde tutulan ünlü bir kaçak” yaptý!..
“XYZ Bankasý batýyor” diye haber yapýp Dolar’ý 10 TL’ye fýrlattýktan sonra, “duyum almýþtým” diyebilir misiniz, geçiniz.
Kim, Talat Atilla-Rahmi Turan hattýnda siyasetin ve medyanýn yalan haber refleksini tarttý?
Bir köþe yazýsýndaki sýradan iddianýn siyaset-medya zemininde bu kadar büyük bir dalgalanmaya neden olmasýný hangi güçler gelecek stratejileri için önemle not aldý?
Deniz Baykal ve bazý MHP’li milletvekillerine yapýlan “kaset kumpaslarý” ve yalan haber yayýncýlýðýnda tepkimizi analiz eden güçlerin sonrasýnda neler yaptýðýný biliyoruz.
Fazla kaptýrmadan tetikte olmakta fayda var.
(1) https://www.star.com.tr/yazar/bocek-ve-fuze-yazi-715138/