Durduðunuz yer, bakýþ açýnýzý da belirliyor elbet!.. Gar Meydaný katliamýndan hemen sonra olay yerine polisleri sokmayan “militan kadrolar” gibi o kadrolara liderlik yapma iddiasýndakilerin duruþ ve söylemleri de önemli.
Canlý bombalarýn kendilerini ve 97 insaný havaya uçurduðu o anlarý “fýrsat”a dönüþtürmek isteyenlerin kimler olduðunu daha açýk yazmakta fayda yok mu?
DÝSK’in sözcüsünden HDP’lilere... Oradakilerin kaný üzerinden biriken enerjiyi “devlet”e, Cumhurbaþkaný Erdoðan’a, Ak Parti’ye, geçici hükümete yýkma eðilimlerinin maksadý sadece 1 Kasým seçimlerine yönelik olabilir mi?
Önemli bir siyasetçi þöyle dedi, “Bu saldýrý sadece seçim endeksli olsaydý seçime daha yakýn bir zamanda yapýlýrdý!”
O halde Gar Meydaný katliamýnýn nihai hedefi ya da tek hedefi 1 Kasým seçimlerini etkilemek deðil.
Ama, HDP ve yandaþlarý menfur saldýrýyla oluþan atmosferden istifade etti. Suçluyu ilan etti... “Katil devlet!”
“Katil devlet” diyebilme cüretini gösterenin bu kesin yargýsý, ne istihbaratýn zaafýna, ne kolluk güçlerinin yetersizliðine yapýlmýþ bir vurgu deðil.
Doðrudan devleti suçlu-fail ilan eden bir yargý cümlesi.
Demirtaþ, kurduðu “Katil devlet” cümlesinin etkisini artýrmak için (týpký Gar Meydaný’nda kullanýlan patlayýcýnýn etkisini artýrmak için kullanýlan demir bilyeler gibi) birkaç yalaný da beraberinde söyledi.
“Ölü sayýsý devletin açýkladýðý gibi 97 deðil 128” dedi örneðin.
Olayýn üzerinden günler geçtikten sonra “özür dileriz” açýklamasý ise Demirtaþ’tan deðil HDP’den geldi. “Yanýlmýþýz ölü sayýsý 128 deðilmiþ” diyerek...
***
“Katil devlet” yalanýyla baþlayan “Ölü sayýsý devletin açýkladýðý gibi deðil” yalanýyla devam eden, HDP’ye oy istemekle sürdürülen ve nihayetinde “Kasým’da devirmekten” bahsedilen açýklamalarýn tamamý HDP eþ Baþkaný Selahattin Demirtaþ’a ait.
Ayný Demirtaþ’ýn “sýrýtýk” yüz ifadesini de unutmuþ deðiliz!
Bugün Demirtaþ’ýn eldeki veriler ve bilgiler karþýsýndaki tavrýný merak etmiyor olamayýz?
Peki bugün itibariyle ne biliyoruz?
Öncelikle, twitter hesabýndan “Bombalý eylemin gerçekleþeceðini” önceden haber verenlerin PKK terör örgütü ile iliþkili olduðunu biliyoruz.
Biliyoruz ki bu iþ en az iki örgütün-birbiriyle mücadele ettiði söylenen DAEÞ ve PKK terör örgütleri- iþi..!
Yine biliyoruz ki, bu iki örgütün o canlý bombalarý patlatýrken tek hedefleri 1 Kasým seçimlerini etkilemek deðil.
Suriye’deki son pozisyon...
Volkswagen krizi...
Rusya’nýn Ukrayna sonrasý Batý ile olan iliþkileri...
Suudi Arabistan- Ýran gerginliði...
Nihayetinde Türkiye’nin yeni güç dengelerinde aldýðý pozisyon..!
Dünya güç dengelerinde bizi de ilgilendiren kýsmýyla savaþ meydaný Suriye görünüyor. Bu meydanda son 3 haftada olup bitene bakmak bile bize bir þey söylüyor.
Hele ki, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Brüksel temaslarý sonrasý batý medyasýnda “Erdoðan’dan vazgeçilemez. Türkiye’den vazgeçilemez” türü yazýlarýn yer almasýndan hemen sonra Gar Meydaný katliamýnýn yaþanmasý bize “Türkiye’nin yeni aksta nasýl yer alacaðý”yla ilgili sorunun ipuçlarýný veriyor.
Rusya lideri Putin en son açýklamasý ile Türkiye’ye ýlýmlý mesajlar veriyor. Almanya Þansölyesi Merkel Ýstanbul’a geliyor.
Avrupa Birliði Türkiye iliþkileri yeniden tanýmlanýyor.
Tam da bu noktada taraflar kartlarýný, kozlarýný açýyor.
Türkiye’nin elinde en baþta “haklý olma” kozu var. Dahasý mülteci sorunuyla birlikte Suriye meselesinin Avrupa’nýn sosyolojik bir meselesi olup olmayacaðý Türkiye’nin elinde.
Rusya ile olan gerginlikte ise zaten iþin rengi ortaya çýktý. O yüzden Putin inþaat sektörüne iliþkin cümleler kuruyor.
Almanya’nýn Türkiye’yi yanýna çekme çabasýnýn sonuçlarýný da kýsmen hafta sonu göreceðiz.
Bu noktada, Amerika’nýn PYD’ye 50 tonluk silah yardýmýný da doðrudan Türkiye’yi tercihleri konusunda zorlamaya dönük hamle olarak okumalýyýz.
Zaten bu yüzden New York Times yeniden Türkiye aleyhi yayýna baþlamýþ görünüyor. New York Times “Ne yas ne zafer Türkiye’yi birleþtiriyor” baþlýðýyla yayýnladýðý makalede “Son reaksiyonlar ülkenin (Türkiye) tehlikeli bir þekilde kutuplaþtýðýna dair derinleþen hissiyatý yansýtýyor” diyen girift bir cümle kuruluyor.
Son noktada, Gar Meydaný katliamý bizim fay hatlarýmýzýn en kýrýlgan olanýna konan dinamit lokumuydu.
Husumeti, karþýtlýðý derinleþtiren bir hamleydi.
Geçmiþimizde bu tür hadiselerin yaralarýný uzun yýllar sarmakta güçlük çektik.
Ama bu kez faillerin failleri çok daha bilinir halde.
Bize düþen, samimice yerlilerle iþbirlikçileri ayýrabilmek.