Yalanlarla siyasal gerçeklik kurmak

Dustin Hoffman’ýn oynadýðý, Türkçe’ye “Baþkanýn adamlarý” olarak çevrilen   “Wag the Dog” adli meþhur filmde, Amerikan baþkanýnýn seks skandalýný örtmek için Arnavutluk ile yalandan savaþa girilmiþ gibi haber üretimi yapýlýr. Bu üretilmiþ savaþ kamuoyunda oldukça iþ görür. Bu sahte gerçeklik kurgulama durumu sadece Hollywood filmlerinde görülmez. Örneðin ABD halkýný ve dünya kamuoyunu  Irak savaþýna ikna etmek için Saddam’ýn kimyasal silahlarý yalanýnýn sistematik olarak üretildiðini bugün hepimiz biliyoruz. Yalnýz eskiden bu türden manipülasyonlarý devletler yapabilirdi. Þimdi twitter, facebook vb sanal alem araçlarý yüzünden ayný þeyleri daha küçük siyasal birimler de yapabiliyor. Bugünlerde Kobani üzerinden yaþananlar bu halin tipik bir örneði.

Yalan üzerinden gerçeklik inþa etmek

Kobani’de DAÝÞ/ IÞID’ýn yaptýðý saldýrý için, DAÝÞ militanlarýnýn Türkiye’den girdiðini iddia ederek bunu yaymak, yalan bilgi üzerinden algý ve söylem kurmanýn tipik örneði. Gerçeklik bir gün içinde anlaþýlmasýna raðmen, Türkiye DAÝÞ, AK Parti DAÝÞ birlikteliði algýsý çoktan dolaþýma girmiþti. Ayný þey Cumhurbaþkanlýðý sofrasýnýn 5 milyon olduðu meselesinde de oldu. Aslýnda benzer durum 7-8 Ekim Olaylarý’ndan önce de olmuþtu. Daha geriye gidersek benzerleri Gezi Olaylarý’da da yaþanmýþtý. Yani, tekil bir olayla karþý karþýya deðiliz. Sistemli, tekrarlayýcý þekilde ve bir metodun parçasý olarak gerçekleþtirilen bir durumla karþý karþýyayýz.

Çamaþýr suyu nasýl DAÝÞ’in kimyasal silahý olur?

En son Yýldýray Oður, PKK’ya yakýn haber ajanslarýnýn sistematik yalaný nasýl ürettiklerini “Aþýrý yalandan kaynaklanan ölümler” baþlýklý yazýsýnda oldukça iyi belgeledi. Yýldýray yazýsýnda DAÝÞ’in kimyasal silahlarýnýn Türkiye’den gittiði haberleri yapanlarý þöyle anlatmýþ: “Haberde yakýn çekim bir fotoðrafta mavi variller görülüyor. Çünkü Akçakale Sanayi Bölgesi’nde yeni açýlan çamaþýr suyu ve sývý temizlik madde üreten bir tesisin  ambalaj iþlerini yapan bir dükkanýn önü burasý. Evet içeridekiler kimyasal madde. Çamaþýr suyu ve pembe renkli temizlik sývýlarý. Bunlarý markalý ambalajlarýna koyarak geçimlerini saðlayan dükkan sahipleri haberlere hem gülüyor hem kýzgýn: “Yalancý gazeteci gelsin” yanýma diyor biri. Diðeri bidonlardan birini açýyor çamaþýr suyunu eline döküyor ve yýkýyor. Þiþesi bir milyonmuþ. Esnaflardan biri ‘ABD silah yapýyor, biz çamaþýr suyu, yoksa bizim iþimize de mi göz koydular’ diyor”.

Bir mücadele taktiði olarak yalan haber

Bu yalanlar ve yalanlar üzerine kurulu siyasal pozisyonlar haberci yanýlmasýndan kaynaklanmýyor. Ýstemeden düþülmüþ yanýlgýlar deðil. Sistematik olarak üretiliyorlar. Gezi Parký olaylarýnda da bedeni doðranmýþ kadýnlar, TOMA altýnda kalmýþ kadýn ve çocuklarýn, üstelik resimli, yalanlarý boy göstermiþti. Yalanla siyasal gerçeklik kurup, bunun üzerinden kitleleri ayaklandýrmak veya siyasal mücadele vermek artýk bir “teorinin” parçasý. Sol örgütlerin banka soyup, o parayla devrim yapmasý gibi bir þey. Amaca uygun her þey mubah anlayýþýnýn yeni bir versiyonu. Yalanlar, kitlelerde isyana sebep olacak duygusallýk yaratmak amacýyla kullanýlýyor. Yalanla algýlar inþa edip, kitleleri istedikleri yöne yönlendiriliyor.

Siyasal gruplar kendi gerçekliklerini inþa ediyorlar

Modern dünyada üretilme süreçlerine tabi çoklu bilgi ve haber bombardýmaný altýndayýz. Bireylerin kendi imkanlarý ile hakikati yalan olandan ayýrmasý oldukça zor. Bir çok kiþi kolay yoldan kendini ait hissettiði grubun haber kaynaklarýna kendini teslim ediyor. Bu sebeple de, ayný insanlar, ayný haber kaynaklarý ile muhatap ola ola kendilerine özgü bir gerçeklik inþa ediyorlar. Aksi yerden gelen farklý haberler, ötekinden geldiði için göz ardý edilebiliyor. Üstelik buna yukarýdan aþaðý örgütlülük ile bilginin aktarýmý ve yüz yüze iletiþim kullanýmý da eklenince, kapalý cemaatlerin kendi gerçeklikleri inþa edilmiþ oluyor. PKK -KCK- HDP çizgisi tam da bu mekanizmalarla, DAÝÞ ile AK Parti arasýnda kurduðu iliþkiye inanmýþ gençler sokaklarda katliam yapmýþtý.