Cihannuma Amerika buluþmalarý kapsamýnda Yale Üniversitesi’nde, Taha Ramazanoðlu ve Hakan hocanýn düzenlediði buluþma, entelektüel bir tartýþma ve Batý politikalarýnýn oluþmasýnda, Batýlý aydýn ve entelektüellerin bugün içinde bulunduklarý halin hatýrlandýðý ve eleþtirildiði bir hava içinde geçti.
Yale yüzyýllarýn tecrübesi içinde oluþmuþ prestijli bir eðitim kurumu olmaktan öte, muhteþem bir tarih müzesi gibi. Baþýnýzý döndüðünüz her yerde görkemli bir yapýyla karþýlaþýyorsunuz. Koruma altýna alýnmýþ ve yüzyýllara dayanmýþ bu tarihi mekanda, öðrenci veya öðretim üyesi olmak hissi herhalde bu mekaný gelip görmüþ herkesin içinden geçen bir his, benim içimden de geçmedi desem yalan olur.
Yale’de o güzel buluþmada, üç önemli entelektüeli hatýrlayarak baþladýk programa. Adýyamanlý hemþehrim Doç. Dr. Hasan Karalok ve Taha Ramazanoðlu’nun çabalarýyla düzenlenip hazýrlanan salonda, sunumlardan sonra sýcak bir sohbete koyulduk.
Edward Said, Chomski ve Halil Berktay.
Bu üçünün de sözü epey geçti.
Peki neden Said, neden Chomski ve neden Berktay?
Bugün olup bitenlere baktýðýnýzda, her taþýn altýndan neo-oryantalizm çýkýyor da ondan diyeyim ve açayým biraz.
Edward Said’in oryantalizm tartýþmalarýnda yeni bir baþlangýç, yeni bir miladý ifade eden o dev eserini hatýrlamadan, Neo-oryantalizmin bugün Ortadoðu’ya açtýðý yeni haçlý seferlerini anlamak mümkün müdür?
Hiç düþündünüz mü, Said eðer yaþasaydý, Filistinli bir vatansever ve Amerikalý bir entelektül olarak, acaba, Neo-oryantalizmin hedefindeki tek ülke olan Türkiye’ye karþý çalakalem hazýrlanan o bildirilere imza atar mýydý mesela?
Acaba, DAÝÞ’e karþý mücadelenin karasal gücü haline getirilen Kürtler’in Amerika’yla can ciðer-sarmaþ dolaþ hallerine nasýl bakardý?
Bu sorularýn cevabýný, Said artýk yaþamadýðý için mutlak bir biçimde bilemeyiz; ama Said’in oryantalizmi anlamamýzý kolaylaþtýran ve yargýlayan, mahkum eden metinlerine bakarak, yeni-oryantalizm ve geçen yüzyýldan bu yana temel hak ve özgürlükleri için mücadele eden bir halkýn temsilcisi iddiasýnda olan bir örgütün, PKK/PYD’nin ABD ve Rusya’yla ayný cephede olmasýna, Said yaþasaydý eðer, herhalde iyi ve makbul þeyler demeyecekti. O PKK ki, Irak iþgali sýrasýnda, Irak’ýn baðýmsýzlýðýný savunmanýn enternasyonalist bir görev olduðunu, sosyalistlerin -ve sosyalist bir örgüt olarak da PKK’nýn- Amerika’ya karþý ve Saddam Hüseyin komutasýndaki Irak ordusunun saflarýnda, savaþmasý gerektiðini ciddi ciddi tartýþmýþ bir örgüt. Nereden nereye, ayný örgüt þimdi Amerikalýlara Kobani’de plaket takdim ediyor.
Türkiye söz konusu olduðunda ‘Entelektüel lümpenleþme’ Türkiye’de de, Amerika’da da ayný düzeylerde ve ayný kalýplar içinde iþliyor.
Cihannuma’nýn Yale’de düzenlediði konferansýn gününde, Chomski bir söyleþi vermiþ ve Türkiye’de, AK Parti iktidarýnýn kendisini hayal kýrýklýðýna uðrattýðýný söylemiþti. ‘Türkiye Kürtlere karþý savaþýyor-Nobel ödüllü yazarýmýz da bu aralar üç dört ayda bir ayný nakaratý tekrarlayýp durur- AK Parti hükümeti ve Erdoðan otoriterleþiyor’ gibi açýklamalar ortak bir fikre dönüþmüþ durumda.
Halil Berktay hocayý bu çerçevede hatýrlamak gerekir iþte. Beraber katýldýðýmýz Cumhurbaþkaný sofrasýnda yarým saat Chomski ve yarým saat de Joe Biden’la konuþmak istediðini söylemiþti. Herhalde Türkiye’nin, Amerika’daki algýsýný deðiþtirmek için diyaloðun önemini düþünerek ifade etmiþti Halil Hoca..
Amerika’ya da, Avrupa’ya da çok anlatmak gerekiyor, usanmadan ve kýzmadan.
Cihannuma bu bakýmdan bir alternatif imkan..
Genç ve eðitimli kadrolara sahip. Bir hafta boyunca Amerika kepçe biz kazan dolaþtýk durduk.
Dünkü yazýda soy ismini sehven Yýlmaz diye yazdým, doðrusu Yýldýz olacak, Levent Ali Yýldýz etkili bir ‘reis’, etrafýna geniþ bir dost halesi oluþturmayý bilmiþ bir gencimiz.
Yazýn kýsmet olursa Mardin’e misafir olacak, Karadeniz fýndýðýný çok konuþtuk, biraz da Mardin kirazýný konuþalým diye!