Yanal, Kocaman’dan farklı mı?

Fenerbahçe 12 hafta geride kalırken Ersun Yanal yönetiminde rakiplerini kıskandıracak bir performansla yoluna devam ediyor. Yanal’ın rakamlara bakıldığında Aykut Kocaman’dan daha iyi durumda olduğu gözüküyor. Yanalyönetiminde F.Bahçe, ilk 12 haftada 10 galibiyet, birer yenilgi ve beraberlikle 31 puan toplarken, geçen sezon Kocamandöneminde sarı-lacivertliler ilk 12 haftada 5 galibiyet, 5 beraberlik, 2 yenilgi ve 20 puanla 4. sırada yer aldı. Amerikalı yazar Mark Twain”Rakamlar yalan söylemez, yalancılar yalan söyler rakamlarla” ş. Biz rakamlarla yalan söylemeyeceğiz ama madalyona tersinden bakmaya çalışacağız.

Önce dikkatinizi 90’da gelen galibiyetlere çekmek istiyorum. Kasımpaşa, Erciyes, Bursaspor ve Antalyaspor maçlarında son dakika golleriyle kazanılan 8 puan var. Üstelik bu galibiyetler  “Atamayana atarlar”sözünü hsöylettirecek şekilde kazanılmış. Diyelim ki rakip atamadı ama F.Bahçe’de 90’da atamadı. Gitti 8 puan. Peki böyle olsaydı bu sezon 12. hafta itibariyle durum ne olurdu; 6 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 yenilgi. F.Bahçe’nin puanı 23 olacaktı, yani geçen sezon Aykut Kocaman’ın yönetimindeki gibi 4. sırada yer alacaktı. Ne demiştik daha önce “Tekrarlanan tesadüf, tesadüf olmaktan çıkar”İster kader deyin, ister şans Allah’ın yardımı. Ortada bir gerçek var. Soru şu; Bu böyle daha ne kadar devam eder. Ligin ilk yarısı fikstür avantajlı ama ikinci yarı çok zorlu deplasmanlar var. Teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanan antrenmanları kaydeden, bilgileri depolayan, maçların devre arasında görüntüler eşliğinde taktikler üreten Ersun Yanal”Son dakika golleri şans değil, takım olarak çok istiyoruz, her dakika oyunu kovalıyoruz. Şans çalışmak, şans kovalamak, şans istemek, şans takip etmektir”yorumunda bulundu. Futbolcular da inanmışlıktan, maçı çok istemekten, son dakikaya kadar mücadeleden söz ediyor. Durumu çok güzel izah ediyorlar. Onlara katılıyorum katılmasına da 90’da Diarrao golü atsa 2-1 Antalyaspor kazanabilirdi. Kendime bunu açıklayamıyorum.

Fenerbahçe cumartesi akşamı Beşiktaş’ı ağırlayacak. Antalyaspor gibi, rakip atak yaparken topu kaptığında çok hızlı çıkan bir takım. Antalyaspor maçından ders çıkarılmazsa Beşiktaş karşında 90. dakika hüsran olabilir. Fenerbahçe oyuncu kadrosu ligimizin en kalitelisi, defansif ve takım oyunundaki zaaflar giderilmezse ciddi sıkıntılar çıkıyor. İş bir süre sonra bireysel yeteneklerin yapacaklarına kalıyor. Örnek Emenike. Onun neler yapabileceğini hepimiz biliyorduk bilmesine ama bu güne kadar görememiştik. Gücüyle, hızıyla, adam eksiltmesiyle, futbol zekasıyla fark yaratmayı başardı. Ona harcanan parayı da helal ettirdi. Bu oyununu takımla entegre ederse futbol güzelliği daha da artacaktır.