Yanal ve kaos

Süper Lig takımlarımız yeni sezon hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Ezeli rakiplerin dilindeyse 4. yıldızı takmak var. Tutturduk bir yıldız türküsü, gidiyoruz işte! Aslında futbol, göğüse takılan yıldızla değil, yıldız futbolculardan iyi bir takım yaratmakla oynanıyor. Onun için de son durum nedir bir bakalım.

Tecrübeli ve oturmuş bir kadroya sahip Fenerbahçe’de yaş ortalaması neredeyse 30’u buluyor. Buna rağmen ligin en favori ekibi durumundalar.

İşin ilginç yanı 29’a yakın yaş ortalamasıyla ligimizin en yaşlı ikinci ekibi de 4. yıldız peşinde koşacak olan, geçen sezonun 2.si Galatasaray. Kıyaslandığında; Fenerbahçe Galatasaray’a göre daha sonuca odaklı ve göze hoş gelen futbol oynuyor. Kadrosu da daha zengin.

34’lük Kuyt ve Emre başı çeken babalar. Dünya Kupası’nda Kuyt’ın performansını hepimiz gördük. Oyunun her iki yönünü çok iyi oynadı. Hırsı, çalışkanlığı ve oyun zekasıyla göz doldurdu. Aynı yaştaki Emre de onun kadar çalışkan ve hırslı bir oyuncu. İkisinin de kalitesi belli. Takıma faydalı elemanlar. 33 yaşındaki kaleci Volkan, Alves ve Selçuk Şahin’de sorun çıkmaz gibi. Onlar da iyi profesyoneller. 32’lik Egemen’le Webo ilk 11’i zorlayacak isimler. 31’lik Baroni, Meireles ve Mehmet Topuz futbol hayatlarının en verimli çağındalar.

30’luk Bekir, Holmen ve Kadlec ise Ersun Yanal’ın rotasyona mecbur kaldığında elini rahatlatacak olanlar. Bu tabloya bakınca karışımıza gerçekten yaşlı bir kadro çıkıyor. Ama bu kadro geçen sezon rakiplerine fark atarak şampiyon oldu. Bir sene sonra yıkılacak değil ya. Ayrıca Fenerbahçe Diego Ribas transferiyle orta sahasına yeni bir heyecan ve renk getirdi. Takımın santrafor arkası böyle bir yıldızla takviye edilmesi Fenerbahçe’ye güç katacaktır. Daha kadroda Sow ve Emenike var. Fenerbahçe’nin forvet sorunu yok. Akıllara takılan soru takımda savunma zaafının olduğudur. Göbekte sıkıntı var. Ersun Yanal’ın çare bulması gereken yer burasıdır. Yanal, özelikle ileri uçta rakibi bunaltan baskıyla kaos yaratıp rakiplerin zaafından sonuca gitmeyi düşünen bir teknik adam. Adı kaos olsa da bunun da kendi içinde bir düzeni olması lazım. Çünkü Fenerbahçe forvetinde kaybettiği topların cezasını çokça çeken bir takım. Yanal bir yıldır uygulamaya çalıştığı, forvetiyle kazanma düşüncesini bu sezon savunmayı da sağlama alarak pekiştirmeli. Sadece forvetle maç kazanmak Fenerbahçe’nin oyun felsefesi olmaktan çıkmalı. Günümüz futbolunda artık çok koşan, mücadele eden, oyunun her iki yönünü hatasız uygulayan ekipler başarılı oluyor. Onun için de Ersun Yanal dengeli bir takım yaratmalı. Genç oyuncuları tecrübeli isimlerle iyi kaynaştırmalı. Eldeki kadroda çok genç oyuncu da yok! Onun için de genç Salih Uçan’ın neden Roma’ya verildiğini bir türlü anlayamadım!

Son söz; Fenerbahçe bu sene daha agresif, daha çok koşan, fizik gücü yüksek, savunmasını forvetinden başlatan dayanıklı ve çok pas yapan bir takım olmalı. Sizce Yanal bunu başarır mı? Bence başarır.