Yangın çıkarmak için en uygun zaman

Aklının peşinde koşup, vicdanlarının sesini duymayanlar, olay ve duygulardaki manayı kaybederler. Orta yolu bulup dengede yaşamaktan uzaklaştıkça, her şey daha bir yavanlaşır, vicdanın sesi daha bir duyulmaz olur. Vicdanın kaybolduğu yerde ise artık hiçbir zaman doymayacak olan nefsin mutlak esareti altına girilmiştir. Çevreye verilen zararlar akıllara gelmez, vicdanlara düşmez. Bu aç gözlülük içinde her var oluş bir yok edilişe dönüştürülür...

Ünlü Fransız sosyolog Gustave Le Bon yüzyıllar sonra bugünkü medeniyetleri araştıran bilim adamlarının tespitlerinin ne olacağı hakkında şöyle demiş: “Akılları ve teknolojileri çok gelişmiş ama ahlâk ve vicdanları aynı derecede gelişmediği için oluşturdukları medeniyetin altında kalıp yok olma felaketiyle karşılaşmışlardır.”

Manisa’da turizme açılması planlanan ve ihale çalışmaları devam eden Spil dağında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında sabotaj ihtimali yüksek bir yangın çıktı. Rüzgârında etkisiyle kısa sürede büyüyen ve 7 saat devam eden yangın, hâmd olsun ki yağan yağmurunda etkisiyle söndürüldü. Yangının çıktığı bölgenin coğrafi şartlarının zor olması, zamanlamanın 29 Ekim kutlamalarına denk gelmesi, yangının yayılması açısından havanın rüzgârlı olması sabotaj ihtimalini destekliyor. Bulunduğu şehirlerde, toplumumuzun kalkınması yönünde başarılı projelere imza atan, idealist valilerimizden Manisa Valisi Halil İbrahim DAŞÖZ “Bu yangın kendiliğinden çıkabilecek bir yangın çeşidi değildir” diyerek bu olasılığı desteklemiştir.

Gustave Le Bon “Eşitliğin olmadığı yerde haksızlık baş kaldırır. Vatanperverlik duygusunu yaşamayan toplum, tarihte yok olmaya mahkûmdur” derken bu duyguları şeklen değil manada yaşamamız gerektiğini kastetmiştir.

“Cumhuriyeti sevmek bir bütündür;  vatanını da seveceksin halkını da”. Spil dağındaki yangına sebebiyet verenler kuvvetle muhtemeldir ki cumhuriyeti destekliyorlar. Belki Cumhuriyet yürüyüşlerine de katılmışlardır. Cumhuriyete asıl inananlar, bu vatanın toprağına bu ihaneti yapar mı? Yangın çıkarır mı? Bu nedenle 29 Ekim manayı kaybedip, şekilde kalmışlar açısından sadece bir zaman.

Yangın çıkarmak için en uygun zaman...