Önce bir üniversite kadrosuna yönelik operasyonda gözaltýna alýndý. 100 kadar kiþiydiler. Hemen hepsi namaz kýlan insanlardý. Nezarethanede bir tek tuvalet vardý. Abdest de orada alýnmaktaydý. Ýki gün gözaltýnda kaldý. Namaz vaktinden namaz vaktine nerede ise bütün gün tuvalet – abdest kuyruðunda beklemekle geçiyordu.
Dosyasýna bakýldý, 2014 yýlýndan kalma 50 liralýk (yazý ile sadece elli liralýk) bir Bankasya hesabý görülmekteydi. Bu süre içinde 1 lira 40 kuruþluk bir kâr payý gelmiþti.
Sonra denetimli serbestlikle serbest kaldý.
Bir TRT kanalýnda program yapmaktaydý. Hac mevsiminde Hac görevi verildi. Yolculuk için havaalanýna gitti. Pasaport polisinden geçerken, ekranda pasaportuna þerh düþüldüðü görüldü. Orada sorun çözülemedi. Havaalanýndan geri döndü.
Þimdi pasaportundaki þerhin nasýl kaldýrýlacaðýný bulmak üzere kapý kapý dolaþýyor.
...
Þu sýralar, geçmiþte byLock baðlantýlý operasyonlara destek veren çevrelerden pek çok byLock hikayesi dinliyorum. Hiç alakasý olmadýðý bilinen insanlar, telefonlarýnda byLock programý bulunduðu gerekçesiyle gözaltýna alýnýyorlar. Ýlginç olan, emniyet birimleri gerçekten de söz konusu telefonlarda byLock tesbitine dair bilgiler sunuyor. Bu durumda ya o insanlarýn kendilerini gizleyen kripto tipler olduðuna inanmak ya da byLock'luluk meselesine ihtiyatla bakmak, baþka kumpaslar aramak gereði ortaya çýkýyor. Hangisine inanýlmalý?
....
Acaba bir fesat odaðý, maðduriyet halkasýnýn olabildiðince geniþlemesi ve oradan bir muhalefet damarýnýn oluþmasý için kumpas mý kurdu?
....
Yaz dönemindeyiz. Herkes Anadolu'ya hýsým – akrabasýnýn yanýna gidip geliyor. Gidenler bir yük dolusu hikaye ile geri dönüyor. Her yerde bu hikaye. Kamudan ihraç edilenler, gözaltýna alýnanlar, tutuklananlar, haksýzlýða uðradýðýna inananlar, haksýzlýktan kurtulmak için nasýl yol tutacaðýný bilemeyenler, OHAL Komisyonunun problemleri çözüp çözemeyeceði konusunda tereddüt yaþayanlar, itiraflar, ihbarlar, itirafçý ve ihbarcý diye bilinenlere yönelik öfkeler, kamudan ihraç edilenlerin iþ arama – bulamama, çocuklarýn torunlarýn baba - dede evine sýðýnmalarý, oradaki huzursuzluklarý...
....
Þu yukardaki toplumsal olgunun siyasi anlamý da deðerlendirmelere karýþýyor. Hep söyledim, bir adam bir adamdan ibaret deðil bu iþte. Evine sýðýnýlan büyük babalar, anneanne, baba anneler, iþten atýlanlarýn her gün iþ arayýþ hikayesini dinleyen, ya da cezaevine konanlarýn aile ortamýna yansýyan duygularýna tanýk olan çevre... Bu iþin 2019'a muhtemel yansýmasý konuþuluyor her yerde.
....
FETÖ merkezinin bu alaný tepe tepe kullandýðý bir gerçek. Bir örgüt, falanca yerdeki bir öðretmeni neden byLock sistemi içine sokar? Hani, imam vs gibi statüleri anlamak mümkün. Orada bir fesat örgütü aidiyeti oluþabilir. “Devlette týrmanma” hesabýný FETÖ'nün bu tür gizli baðlantýlarla yürüttüðü, bunu da geçmiþte, “devlette dindar barýndýrmama” planýna karþý bir çýkýþ yolu olarak takdim ettiði anlaþýlýyor. Ýyi ama 200 bin kiþi ile gizli bir örgüt faaliyeti olur mu? Bu yapýnýn sohbetleri var, bu sohbetlerde zaten iletiþim saðlanýyor. Neden öyleyse falanca yerdeki saðlýk memuru ya da doktor da gizli bir aðýn uzantýsý haline getiriliyor?
Operasyon yürüteceklere hazýr bir örgüt listesi sunmak ve binlerce insaný örgüt özürlüsü haline getirmek için mi? Bu soru yabana atýlýr deðil.
....
Devlet, bu örgüt oyununu bozmak için bir akýl geliþtirmeli deðil miydi? Örgütün tepe – yönetici kesimini tecrid edip, ibadet - ticaret katmanýndan ayrýþtýrmak mümkün olamaz mýydý? Bunun için bir proje çalýþmasý yapýlamaz mýydý? Evet bir yangýn oldu, orada hep “yangýnda ilk kurtarýlacak” telaþý yaþanýr. Ýtfaiye yangýný söndürmek için kýrýlan dökülene bakmaz.
Ama artýk alanýn tedavisi hayati zaruret haline geldi. Belki de FETÖ kumpasýna kapýlan insanlarýn yangýndan kurtarýlmasý gibi bir gündem gerekiyor.