Yanýlgý

Siyasi alanda birçok eylemler hedef alýnanlarýn oluþmasýný deðil tam aksi yönde sonuçlar alýnmasýna neden olur. Çünkü eylemi yapanla bunun sonuçlarýný bekleyen ayný odak deðildir. Bu yüzden siyasi hedefi olan eylemler çoðu kez ters sonuçlar doðurur. Burada eylemi planlayanlarýn baþarýsýz olduðunu söylemek yanlýþ olur. Bu gibi eylemleri planlayanlar asýl hedeflerini yapanlardan gizlemiþlerdir. Bu kiþiler masa baþýnda toplanýr ve hedeflerini tespit ederler. Bu hedefe ulaþmak için çeþitli alternatifler incelenir ve en uygunu iþleme konur.

Bu eylemi gerçekleþtirmek için önceden hazýrlýk yapmak gerekir. Sanýldýðý gibi eylem baþlarken belirli odaklar bir þekilde ikna edilerek eyleme baþlanmaz. Önceden çeþitli görüþteki odaklarýn içine sýzýlýr ve bunlar kullanýlýr. Ancak bunlar eylemi yapacaklarýn tamamý deðildir. Eylem için uygun olanlar bazý menfaatler saðlanarak veya psikolojik olarak güvenlerini artýrmak için eyleme dahil edilir. Mesela son Gezi eylemlerinde aðaç sevenlerin toplandýðý söylenemez. Kendine güveni artýrmak ya da çevrenin kendisinin deðerlendirmesini isteyenler olaya dahil olur. Bu kiþiler çoðu zaman ülkedeki aðaçlandýrma faaliyetlerinden haberdar bile deðildir. Onlar bu dönemde ülkedeki siyasi etkinliðe sahip olaný bertaraf etmek ve böylece destekledikleri tarafýn güç kazanmasýný saðlamak ister. Destekleri siyasi analize dayanmaz, duygusaldýr. Bu duygular bazý çýkarlarla da desteklenebilir.

***

Þimdi ülkemize yönelik son operasyonu inceleyelim: Þu anda iki güç odaðýnýn  farklý hedefleri var. ABD ve Rusya Türkiye’nin uyguladýðý politikayý destekliyor. Ancak ABD’de Rusya’ya karþý olan ve Avrupa’yý destekleyen bir finans kesimi var. Bu nedenle ABD’nin Türkiye’ye yönelik politikasý tek merkezden yapýlmýyor. Obama’nýn Erdoðan’a gösterdiði ilgi ile bazý ABD finansçýlarýnýn politikasý uyumlu deðil. Bunlar Avrupa ve özellikle Ýngiltere ile birlikte hareket ediyorlar. Ýktidarý deðiþtirerek Türkiye’yi Avrupa ABD eksenine oturtmak istiyorlar.

Bu konuda muhalefetin desteðini alacaklarý kanýsýndalar. Cumhuriyetin kuruluþundan beri, bizim eriþmek istediðimiz hedefi Avrupa temsil etmiþtir ve Türkiye’de o günden beri örgütlenmiþlerdir. Özellikle ekonominin köþe baþlarýnda çok etkililer. Bunlarýn geçmiþte darbeleri desteklediklerini düþünüyorum. Onlara göre istedikleri.darbenin yolu mevcut iktidarýn Cumhuriyetin temel ilkelerine karþý davrandýðý izlenimini yaratmaktýr. Ýktidarý deðiþtirmek isteyenlerin solcu olmadýðýný da sanýyorum. Hatta geçmiþte darbe dönemlerinde SSCB’ye karþý davrandýlar ama Avrupa kaynaklý güçler BAAS rejimini Türkiye’de yerleþtirmek istediler fakat baþarýlý olamadýlar.

Bugün yapýlmak istenen þey Cumhuriyetin kuruluþ ideolojisini egemen kýlmak ve Türkiye’nin  yönünü Avrupa’ya çevirmektir. Son olaylar iktidarý zayýflatmamýþtýr. Ýktidar temsilcileri ile görüþerek Kürt sorunundaki temaslarý eleþtirenleri bu olay da ya ayný þekilde algýlamak ya da tutarsýz olmaya yöneltmiþtir. Türkiye önümüzdeki günlerde de benzer operasyonlara maruz kalabilir. Özellikle bölgedeki Þii-Sünni çatýþmasýný ülkemize de taþýmak isteyebilirler. Böyle bir durumda yapýlan görüþmelerin daha þefkatli ve hoþgörülü bir tarzda olmasý tercih edilmelidir.