Orta Doðu'daki savaþ, Pasifik'e yönelen yeni savaþ havasý ve Ukrayna - Rusya arasýnda cidden çýkmasý istenilen savaþ ortamýna baktýðýmýzda, bizi yanýltarak baþka yere yönelten bir durum olduðunu görmekteyiz.
Türkiye - Rusya iliþkilerinin iyiye gitmesi hatta daha daha iyi olmasý, bölgesel ve dünya dengesi için çok çok önemlidir. Buna diyecek bir þeyimiz yok. Hatta Türkiye'nin elini güçlendirecek her türlü durumu desteklemek, milli çýkarlara göredir. Lakin bunu yaparken, Rusya'nýn baþka yandan etrafýnda kurgulamak istediði siyasi oluþumlarý da gözardý etmemek lazým. Bunu zaman zaman yazýyorum. Belki de yorucu oldu bu kadar uyarý yazýlarý. Lakin tehlike sinyali o kadar net ki, bunu zaman zaman uyarmak bile az gelmektedir.
Rusya; Anglo-Amerikan çemberini delmek için esas baskýyý, eski coðrafya üyeleri olan komþu cumhuriyetlere yapmaktadýr. Bunu nereden bilmekteyiz?Kazakistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Gürcistan, Moldova, Belarus, Tacikistan gibi elinden vermeyecek ülkelere yönelen poltikalarý ile sezmekteyiz. Hepsine göre deðiþen, lakin sonuç olarak hepsinin kendi yanýnda durmasýný istediði bir yöntem söz konusudur.
"Mümkün deðil" gibi cümleleri kullanmasak iyi olacak! Çünkü böyle bir dünya ortamý ve Rusya, yok ortada! Sovyetlerden kalan son borçlarýný ambargo döneminde bitiren bir Rusya söz konusudur. Neden Sovyet borçlarýný son kuruþuna kadar ödedi Rusya?
Zorlama filan yok ortada! Birlik daðýlýrken; geçmiþine, tarihine ve borçlarýna talip olduðunu, Rusya kendisi ifade etti ve son borcunu geçtiðimiz hafta ödeyerek bitirdi Rusya. Peki bu ne vermekte Rusya'ya? "Yeniden kendi hinterlandýmdýr ve istediðimi yaparým" gücünü verdi. "Parasýný da, borcunu da, vebalini de ben çektim" dedirtti. "Þimdi geleceðine de ben karar veriririm" demekte Rusya. Sovyetler Birliði diye bir birliðin yeniden gündeme gelmesi söz konusu deðil elbet. Burada isme takýlmayalým. Rusya patronajýnda oluþacak yeni siyasi merkeze odaklanýrsak, doðrularý görebilme imkaný kazanacaðýz.
Ermenistan'la ortak ordu kurulmasý kararýný verdi Rusya. Belarus'la ortak devlet modelinde zaten hemfikirler. Kazakistan; her ne kadar mesafeli dursa da, Rusyasýz yol yürüme gücü yok. Kýrgýzistan; tamamen Rusya etiketinde. Özbekistan ve yeni yönetimin frekansý, Rusya renginde. Gürcistan; zaten param parça olmuþ topraklarýna artý olarak Rusya'nýn her an müdahale etme hevesi. Azerbaycan ise þimdilik denge kuruyormuþ gibi gözükmekte, lakin bayaðý zorlandýðý ve sýkýþtýrýldýðý da ortada. Rusya'nýn durumu ekonomik olarak pek parlak deðil! Lakin bu durum, Rusya'nýn hareket gücünü etkileyecek çapta deðil. Bu da ortada! Amerika'nýn yeni ambargolarla Rusya'yý savaþa itmekte olduðu doðru tespit. Lakin bu durumda da, etki alanýný elinden alacaðý kanati yanlýþ Amerika'nýn! Mesele þu ki; Rusya sýkýþtýkça, gemideki yükleri gemiden atma yolunu tutmamakta. Aksine, gemidekilerin elini cebine atmasýný tetiklemekte. Rusya'da yapýlan Orta Asya, Kafkasya ve Azerbaycan kökenli yatýrýmlarý, bir nevi zorla yaptýrýlmýþ yatýrýmlar olarak okumamýz lazým. Bir nevi "elim sana deymeden, paralar buraya" tabiri söz konusudur.
Bu arada Ýsrail, bu coðrafyada çok aktif. Ýsrail istihbarat örgütü Mossad'ýn, aktif olarak buralarda bulunduðuna dair ciddi iddialar söz konusu. Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan'ýn, en önemli odak noktalarý olduðu konusunda bayaðý verilerin bulunduðu konuþulmaktadýr. Diðer taraftan Irak-Suriye istikametindeki YPG-PKK hattýna parasal destek konusunda ciddi iddialar söz konusudur. Ýsrail'in; bu hatta eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinden hangi amaçla dizayn verme çabasý olduðuna odaklanmamýz lazým. FETÖ üzerinden Ýsrail'in arzularýnýn bir dönem gerçekleþtiði aþikardýr. Þimdi hangi kýlýfta, hangi aktörlerle, hangi yeni dizayn içerisinde yeni planlar söz konusu olduðunu hep sormalý, sordurmalýyýz zannýmca. FETÖ konusunda herþeyin bittiði bilgilerinin de yanlýþ olduðu, halen isim ve kýlýf deðiþtirilerek Orta Asya ve Kafkasya'da mevcudiyetlerinin devam ettiði istikametinde kuvvetli veriler söz konusudur.
Peki Amerika - Rusya kapýþmasýnda, bu gücü ne kadar ve kimler kullanacak?Koskoca Rusya, neden Ýsrail'i hoþnut tutmaya gayret etmekte? Yahudi lobisinin, Rusya içerisindeki konumu, gücü ve yapmak istedikleri ne? Ermeni lobisi ile Yahudi lobisi çýkarlarý, Rusya genelinde neden birleþebildi? Rusya Devleti; kimleri, hangi dinamikleri kullanarak, eski coðrafya ile yeniden denge oluþturma peþinde? Yeni savaþ arzusunu tetikleyen Amerika, Rusya'yý hangi siyasi ortamý pekiþtirmeye itecek? Bunlarý ileride hep beraber göreceðiz. Þimdiden gördüðümüz þey þu; Rusya eski ittifakýný yeniden kurma yoluna girdi ve "sakýn yapamaz" demeyin...