Yapay tatlandýrýcýdaki gizli tehlike

Kilo kontrolünü saðlamak için yapay tatlandýrýcýlý, sakýz, bisküvi, þekerleme ve gazlý içeceklere yönelmeyin. Son araþtýrmalar yapay tatlandýrýcýlarýn karaciðerde yaðlanmaya neden olduðunu gösteriyor.

TATLANDIRICILARIN karbonhidrat yani þeker çeþidi olduðunu hatýrlatmalýyým. Hem diyabetiklerin kullandýðý hem de besin endüstrisinde birçok ürünün içerisine konulan tatlandýrýcýlarýn saðlýða zararlarý tam bir muamma. Tatlandýrýcýlar genel açýdan baktýðýmýzda sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, tagatoz, siklamat, aspartam, asesülfam potasyum, sakarin, sükraloz, neotam gibi deðiþik isimlerde farklý karbonhidrat kaynaklarýndan elde edilmelerine göre þeker yerine tat vermek amacýyla kullanýlýyor. Yapay tatlandýrýcýlarýn saðlýða olumsuzluk açýsýndan ortak özellikleri var: Týpký doðal þekerler gibi diþleri çürütüyor, baðýrsakta prebiyotik etkiyi artýrarak ishale yol açýyor, aðýzda metalik tat oluþturuyor, dilde tat duyucuklarýný bozuyor,  kan þekerini hafif olsa da yükseltebiliyor ve böbrek-beyin-karaciðerde birikime neden olup organlarýn görevinde aksamalara neden oluyor. Bununla birlikte, tatlandýrýcýlarýn karaciðerde de yaðlanmaya da neden olabileceði kanýtlandý.

Þeker gibi kilo yapýyor

Yapay tatlandýrýcýlarýn neden olduðu saðlýk saðlýk sorunlarýna ek olarak bambaþka bir yönü daha çýktý tatlandýrýcý kullanmanýn o da kilo aldýrmak. Özellikle tatlandýrýcýlý sakýz, þekerler, içecekler, bisküvi ve pastane ürünleri ile tatlýlarýn yenilmesinin yaygýn olduðunu gören bilim adamlarý bu ürünleri yemenin veya içmenin kilo durumu üzerine oluþan etkilerini Appetite dergisinde yayýnladý. Brezilya’da Rio Grande do Sul Federal Üniversitesi Beslenme Enstitüsü’nde yapýlan deneysel çalýþmalarda aspartam ve sakarin içeren yiyeceklerle beslenen farelerin hýzla kilo aldýklarýný tespit edildi. Üç aylýk deneyde yapay tatlandýrýcýyla beslenen gurubun daha fazla yaðlandýðý görüldü.

Doðal alternatif çözümler

Peki nasýl oluyor da kalorisi düþük tatlandýrýcýlar yaðlandýrýyor? Araþtýrmacýlar yapay ürünlerle kalori harcama kapasitesini azaltýp vücuttan suyu atarak terazide kilo kaybý oluyormuþ gibi görünse de yaðlanma ile saðlýksýz bir kilo verimine neden olabileceði üzerinde duruluyor. Son yýllarda çýkan araþtýrmalarýn yeni bir tartýþma baþlayacaðý kesin. Bir beslenme uzmaný olarak doðal tat vericileri önereceðim. Ýçeceklerde bal, tarçýn, çubuk vanilya ve az miktarda yenilen kuru siyah üzüm þeker ihtiyacýnýzý kesinlikle karþýlayacaktýr.