Yapay tatlandırıcıdaki gizli tehlike

Kilo kontrolünü sağlamak için yapay tatlandırıcılı, sakız, bisküvi, şekerleme ve gazlı içeceklere yönelmeyin. Son araştırmalar yapay tatlandırıcıların karaciğerde yağlanmaya neden olduğunu gösteriyor.

TATLANDIRICILARIN karbonhidrat yani şeker çeşidi olduğunu hatırlatmalıyım. Hem diyabetiklerin kullandığı hem de besin endüstrisinde birçok ürünün içerisine konulan tatlandırıcıların sağlığa zararları tam bir muamma. Tatlandırıcılar genel açıdan baktığımızda sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, tagatoz, siklamat, aspartam, asesülfam potasyum, sakarin, sükraloz, neotam gibi değişik isimlerde farklı karbonhidrat kaynaklarından elde edilmelerine göre şeker yerine tat vermek amacıyla kullanılıyor. Yapay tatlandırıcıların sağlığa olumsuzluk açısından ortak özellikleri var: Tıpkı doğal şekerler gibi dişleri çürütüyor, bağırsakta prebiyotik etkiyi artırarak ishale yol açıyor, ağızda metalik tat oluşturuyor, dilde tat duyucuklarını bozuyor,  kan şekerini hafif olsa da yükseltebiliyor ve böbrek-beyin-karaciğerde birikime neden olup organların görevinde aksamalara neden oluyor. Bununla birlikte, tatlandırıcıların karaciğerde de yağlanmaya da neden olabileceği kanıtlandı.

Şeker gibi kilo yapıyor

Yapay tatlandırıcıların neden olduğu sağlık sağlık sorunlarına ek olarak bambaşka bir yönü daha çıktı tatlandırıcı kullanmanın o da kilo aldırmak. Özellikle tatlandırıcılı sakız, şekerler, içecekler, bisküvi ve pastane ürünleri ile tatlıların yenilmesinin yaygın olduğunu gören bilim adamları bu ürünleri yemenin veya içmenin kilo durumu üzerine oluşan etkilerini Appetite dergisinde yayınladı. Brezilya’da Rio Grande do Sul Federal Üniversitesi Beslenme Enstitüsü’nde yapılan deneysel çalışmalarda aspartam ve sakarin içeren yiyeceklerle beslenen farelerin hızla kilo aldıklarını tespit edildi. Üç aylık deneyde yapay tatlandırıcıyla beslenen gurubun daha fazla yağlandığı görüldü.

Doğal alternatif çözümler

Peki nasıl oluyor da kalorisi düşük tatlandırıcılar yağlandırıyor? Araştırmacılar yapay ürünlerle kalori harcama kapasitesini azaltıp vücuttan suyu atarak terazide kilo kaybı oluyormuş gibi görünse de yağlanma ile sağlıksız bir kilo verimine neden olabileceği üzerinde duruluyor. Son yıllarda çıkan araştırmaların yeni bir tartışma başlayacağı kesin. Bir beslenme uzmanı olarak doğal tat vericileri önereceğim. İçeceklerde bal, tarçın, çubuk vanilya ve az miktarda yenilen kuru siyah üzüm şeker ihtiyacınızı kesinlikle karşılayacaktır.