Yapay tatlandırıcıdan kaçının

Kilo problemi yaşayan çoğu kişi kaloriyi azaltmanın ilk çözümü olarak yapay tatlandırıcıları görüyor. Ancak araştırmalara göre yapay tatlandırıcı kilo verdirmediği gibi kan şekeri düzeyini de artırıyor.

TOPLUMUN diyette kalorisi düşük ve yapay şekerli besinler konusunda kafası karaşık. Okuyucularımızdan ‘yağsız cips veya şekersiz puding yiyerek zayıflayabilir miyiz’, ‘Yiyeceklerin kalorilerini düşüren çok sayıdaki yeni ve var olan ürün kilo verme ve verilen kilonun korunmasında etkin olabilir mi’ şeklinde çok sayıda soru geliyor. Çoğu zaman kilo problemi yaşayan kişilerin sıklıkla kendilerine sordukları bu sorulara bilim adamları net yanıtlar bulmuşlardır. Her ne kadar şeker ve şekerli ürünlerin kalorilerini azaltmak için kullanılan yapay tatlandırıcı veya şeker alternatiflerinin yiyecekteki kaloriyi düşürse de sağlığa faydalı olup olmadığı ile ilgili görüş birliği yoktur. Kontrollü ve kanıta dayalı kilo verme çalışmaları yapay tatlandırıcılarla hazırlanmış ürünlerin yenilmesi ile normal yeme ancak porsiyon kontrollü beslenme sistemine göre çok minimal farklılıkta kilo verdirebileceğini gösteriyor. Ama araştırmalar tatlandırıcıların iştahı baskılayamadığı ve ana yemek ardından gelen kısa süre sonra yeme isteği dürtüsünü baskılayamadığını ve kilo vermede başarı sağlamadığını ortaya koyuyor.

Şekeri azaltmak en ideali

Bazı araştırmalar yapay tatlandırıcılarla yapılan ürünlerin tüketilmesi ile yağlanmanın arttığını gösteriyor. Araştırmacılar sofra şekeri yerine kalori sağlamasa da yapay tatlandırıcı ile pişirilmiş kek, tatlı ve bisküvilerden yenilse bile zayıflamada yağ dokusunun azalması yerine arttığını bildiriyor.

Fransa’da yapılan araştırma yapay tatlandırıcı kullanan yaşları 45-55 arasında 700 kadının bir yılın sonunda hem kilolarında bir değişiklik olmadığını hem de kan yağlarının da arttığını belirledi. Bu araştırmalar zayıflama mücadelesinde yiyeceklerdeki kaloriyi azaltmak yerine tercih ettikleri şekersiz olsa da yiyeceğin bileşimindeki yağ ve proteinden dolayı kilo kaybını gözleyemediklerini bildiriyor. Şeker dahil tatlandırıcıların kalori ve vücut yağ dokusu üzerindeki etkileri çok net değil. O nedenle besinlerin kilo problemine katkılarının daha çok fazla miktarda yemek ve alınan kaloriyi yakmamak olduğu günümüzde zayıflamanın altın değişmeyen kuralı olarak kabul edilmektedir. Beslenme Uzmanı olarak sağlıklı kişiyseniz yapay tatlandırıcı kullanmamanızı tavsiye ederim.