Yapýdaki deðiþim

Türkiye’de yüzeysel sayýlmayacak deðiþimler yaþanýyor. Bunlar sadece baþörtüsü gibi görünüm deðiþiklikleri deðil düþünce ve hedeflerde büyük deðiþim olarak yaþanýyor. Geçmiþte sadece içeriye dönük ve kiþinin o günkü düþünce ve davranýþlarýný ifade eden siyasal yapýlar anlamýný kaybediyor ve yeni bir yapýlanmanýn kapýlarý açýlýyor. Mesela CHP’nin temsil ettiði siyasi hedefler ve ülkenin dünya üzerindeki konumunun ne olmasý gerektiði, bunu belirleyecek dýþ þartlarýn neyi hedeflediði ve bu þartlarý kendi lehine çevirmek isteyen güçlerin olup olmadýðý, varlarsa bizi hangi yöne götürmek istedikleri ve bizim alternatif seçimimizin ne olacaðý ve baþarý þansýmýz konuþulmuyor. Siyasetin günlük siyasi hedefinin sadece karþý tarafý karalamak olduðu gözleniyor. Kullanýlan üslup ve konuþmanýn temeli beðenilmez düzeyde görünüyor.

MHP’nin bu deðiþimde rolümüzün ne olacaðýný düþündüðü ve çeþitli alternatiflerden birini destekleyip desteklemediði bilinmiyor. Mücadelede siyasi ve ekonomik araçlar kullanýlmasýna raðmen bizim ne yapmamýz gerektiði konuþulmuyor. Ýzlenen tek konu halkýmýzýn belli bir soydan gelip gelmediði, baþka soydan gelen vatandaþlarýmýz varsa bunlarýn bölünme amacý olarak kullanýldýðýdýr. Ne yapýlmasý gerektiðinin tartýþýlmasý yerine yapýlan her þeyin yanlýþ olduðu söyleniyor ve yeni bir çözüm teklif edilmediði için iktidarý devirmek tek alternatif oluyor. Baþörtüsü sorununda hükümetin desteklenmesi oy hesabýna dayanýyor. Ýktidarýn yaptýðý ve yapacaðý her þey yanlýþ olacaðý için devrilmesi gerektiði savunuluyor. Ancak duygusal olanýn dýþýnda ülkenin geleceðinin ne olmasý gerektiði, sadece her þeyi yapmaya muktedir olduðumuz söylenerek, geçiþtiriliyor. Mesela muhalefete bakarak müttefiklerimizin kim olacaðý bilinebilir mi?

***

Aslýnda bakýþ açýsý þöyle olmalýydý: Hangi grubun politikasýnýn ülkemiz lehine sonuçlar yaratacaðý düþünülmeli ve o savunulmalýydý. Þimdi herkese yabancý olarak bakýlýyor ve  bu nedenle ittifak aranmýyor. Ancak bu görüntünün arka planýnda hangi tarafýn desteklendiði anlaþýlabilir. 

Bir partinin en önemli politikasý dýþ iliþkiler ve ekonomi alanýndadýr. Þu anda muhalif partilerin ekonomi politikasýnýn ne olacaðýný bilmiyoruz. Ýktidarýn da bu konuda yeterli olmadýðý, gerçekleþen sonuçlara göre tedbir aldýðý anlaþýlýyor. Ekonomide asýl hedef nelerin olacaðýný önceden tahmin etmek ve buna hazýrlýklý olmaktýr. Bazen yetersiz politikalar uygulansa bile yabancý ülkelerden bizi destekleyenler sorunu çözmemize yardýmcý olabilirler. Bana göre ülkemiz iki alanda geliþmelidir. Birincisi geliþen teknolojide rol almak, yani sadece ileri teknolojiyle üretilen mallarý kullanmakla yetinmeyip üretimine katký saðlamak olmalýdýr. Bilim anlayýþýmýz dýþarýda üretilen teknolojik yenilikleri kullanmak, üretilen mallarý kullanmak yanýnda bu teknolojilerin bilimsel köklerinde baþarýlý olmak gerekir.

Bu teknoloji ve benzerleriyle toplumun yeni ihtiyaçlarýný karþýlarken en eski ve temel ihtiyaç olan tarým ürünlerine önem vermeliyiz. Tarým ileri teknoloji kullanan, piyasa þartlarýnda diðer mallar kadar önemli yeri olan bir alana dönüþtürülmelidir. Toprak büyüklükleri en verimli olcacak biçimde düzenlenebilir ve bu konu kimseyi tedirgin etmeden yapýlabilir.