Turþu, konserve, dondurulmuþ sebze hazýrlamak için son günler... Domates konservesi yapmak isteyenler! Hemen harekete geçin, tarla domatesi ve kavanoz satýn almakla iþe baþlayýn.
Turþu, salça, tarhana ve kurutulmuþ sebzeleri hazýrlamak için son günler... Gözlemci ruhum iþbaþýnda! Yaz boyunca hiç durmadan çalýþan karýncalar, þu son hafta nasýl hýzlandý, fark ettiniz mi? Tamam, bunu fark etmemiþ olabilirsiniz ama aðaçlarýn sararan yapraklarýný fark etmemiþ olamazsýnýz. Bahçemdeki domates fidanlarý daha az domates vermeye baþladý mesela.
Hafta sonu komþum Özden ile oturduk Ýtalya’dan getirdiði, minik domateslerin tohumlarýný önümüzdeki ilkbahar için çýkardýk, kuruttuk ve pamuklara sarýp sarmaladýk. Özden bu iþte epey yol almýþ, þimdi bana da öðretiyor. Maydonoz, roka yetiþtirmek veya hazýr fide dikmek gibi deðilmiþ bu tohum iþi! Þimdiden o tohumlar ne olacak acayip meraklanýyorum. Bir adet tohumdan bir fide, bir fideden 20-30 kg hasat hesabý yapýyor. Ben inanamayan gözlerle onu dinliyorum.
Gelelim diðer hazýrlýklara. Kýþa hazýrlýk için derin dondurucumda en sevdiðim sebzeleri çoktan hazýrladým. Minik kabaklar, Ýzmir börülcesi, ayþe kadýn fasulye ve çeþitli bahar otlarý çoktan þoklanýp beklemeye alýndý. Yani benim için hazýrlýklar zaten bitti ama bu konuda çok istek alýnca sonbahar çanlarýnýn çaldýðý, kýþa çeyrek kalan þu günlerde neler yapabilirsiniz cevapsýz býrakmak istemedim.
Bol sarýmsak, iyi bir kavanoz þart!
Turþu yapmanýn püf noktalarýný, sarýmsak, hava almayan bir kavanoz ve sabýr olarak sýralayabilirim. Turþunun sarýmsaðý, sucuktaki sarýmsak kadar önemli bence. Kavanozun hava almamasý ise en en mühim konu. Havayla tamamen izole bir kavanoz, turþunun küflenmemesi, bozulmamasý için iþin olmazsa olmazý. Son olarak ‘sabýr’ dedim ya! Ýyi bir turþu, ara sýra kavanozu alt üst çevirerek serin ve güneþ ýþýðý görmeyen yerde yaklaþýk üç hafta içinde oluyor. Bu haftalarý sabýrla bekleyip kapaðýný iki de bir açmamalýsýnýz ki kavanozun içindeki oluþum kendini rahat rahat tamamlasýn. Sonrasý mý? Sanýrým bu sabýrlý bekleyiþin sonunda çýkardýðnýz ilk turþuyu denemek (tabii eðer lezzetliyse) pek keyifli oluyor. Turþu tarifini Facebook sayfamda bulabilirsiniz.
Domates püresi için iki fikir
Kýþýn yemekleri domatessiz yapamayanlarýn bu günlerde biraz çalýþmasý gerekecek. Gerçi artýk her þeyin kolayý var, market raflarý 12 ay domates püresi ve dondurulmuþ ürünlerle dolu. Ama olur ya kendiniz yapmak isterseniz iþe tarla domatesi arayýp bulmakla baþlayýn. Sonrasý mý? Yapmak zor deðil... Asýl mesele stoklamak. Derin dondurucu veya buzdolabýnda yer açmak.
Piþirip saklayýn: Yaklaþýk 2-3 adet domatesle 4-6 kiþilik yemek yapabilirsiniz. Elbette bazý yemekler istisnadýr ama ortalama bir tencere yemeði için bu ölçü ideal. Bunu hesaplayarak poþetleri ve domatesleri hazýrlayýn. Domatesleri oda sýcaklýðýnda 24 saat bekletin, yýkayýp zedelenmiþ yerleri varsa kesip atýn ve dörde bölüp rondodan geçirin. Tencereye alýn, tuz atýn ve 20 dakika kýsýk ateþte kaynatýp kavanozlara koyun. Üzerine biraz zeytinyaðý ilave edip serin bir yerde saklayýn. Kavanozlarýn kapaðý açýlmadýðý takdirde iki ay, açýldýktan sonra 1-2 hafta tazeliðini koruyacaktýr. Menemen, makarna, pilav veya çorbaya anýnda kullanabilirsiniz.
ÇÝÐ ÇÝÐ DONDURUN: Domatesleri blenderdan geçirip yemeklik olarak kullanacaðýnýz porsiyonlarda buzdolabý poþetlerine alýn ve vakit kaybetmeden derin dondurucuda dondurun. Kullanacaðýnýz zaman çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz. Bu yöntemle 3-4 ay rahatlýkla bekleyebilir.