Yargı reformu üzerine

İktidar, yargının yeniden yapılanması üzerine önemli bir değişiklik teklifi getirerek gündem oluşturdu. Yine toptancılığımız tuttu. Anlaşılmaz bir şekilde sadece tenkitte bulunuyoruz. Bu teklif  ‘Demokrasiye darbe’dir diyenler azımsanamayacak kadar büyüklükte.

Hemen hepimiz yargının yavaş çalıştığından, çok başlılığından şikayet etmiyor muyuz? Bu tenkitleri ortadan kaldırmak için bir reform paketine ihtiyacımız yok mu? İktidar böyle bir paket hazırlamış, gelin tartışalım diyor. Bu teklifte tenkit edilecek hususlar yok mu? Var. Ama beklentileri karşılayan tarafları çoğunlukta.

Sosyal bir meselede hepimizin ayni görüş ve düşüncede olması ne kadar kötü olurdu.

Bir partimiz, ‘Yargı kararları “Türk Milleti adına” veriliyordu, teklifte bu yok, böyle davranmakla  PKK’ya ödün verilmiş’ diyor. Bu “Türk Milleti adına karar” bir aldatmacadan ibaret. Verilen yargı kararı, yargı erkinin kararıdır. Yargı, bir şekli ile millete hesap veriyor olsa o zaman ‘Kararlar millet adınadır’ denilebilirdi. Hakimin verdiği yanlış kararlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları da Türk Milleti adına mı verilmiş oluyor?

Yargı kendi içinde hiç kimseye karşı sorumlu olmak istemiyor. Son zamanlarda iç kontrol adına bir şeyler yapıldı ama yeterli değil. İç kontrolde vatandaşın yaptığı şikayet enine boyuna incelendikten sonra işleme konulmalı, aksi halde hakimin davaları karara bağlama hızı daha da kesilir.

Danıştay’ın kaldırılması ile askeri yargının kaldırılması konuları, yargının çok başlılıktan kurtarılması yolundaki genel talebin bir yansıması. Bugün Danıştay sadece Fransa’da var. Fransız bürokrasisinin ne kadar ağır işlediği de malum. Danıştay’ın bu gün baktığı davalara yarın da temyiz mahkemelerinde bakılacak. Yani yürütme organının tasarrufları denetim dışında kalacak değil.

Tutuklanan subayların fazlalığından ötürü “Orduda darbe yapacak subay kalmadı” diyenlerin böyle bir yeniden yapılanma teklifine müspet bir katkıda bulunmasını beklemek safdillik olur. Ordu nun kendi yargısı vardı, darbeler konusunda bu güne kadar bir şey yapamadı neden, çünkü “Emir komuta zincirinde” çalışıyor da ondan. Nerede kaldı yargı bağımsızlığı.

Hamasi nutuklar yerine gelin genel yanlışları tenkit edelim, teklif nasıl daha iyileştirilebilir ona bakalım.