Cüneyd Altıparmak
Cüneyd Altıparmak
Tüm Yazıları

Yargı, Trump lehine mi ilerliyor?

Trump'a yapılan saldırıdan önce ve sonra olmak üzere iki hukuki gelişme yaşandı. 2022'de FBI tarafından evinin arandığı "gizli belgeler" dosyasında karar çıktı. Trump açısından en önemli dosyalardan biriydi bu. Trump "ulusal savunma verilerini saklamak" da dahil olmak üzere benzer 37 suçtan sorumlu tutuluyordu. Hatta iddianamede Pentagon'un bir askeri saldırı operasyonuna dair planlarının ve bazı ülkelerin askeri kapasite verilerinin Trump tarafından paylaşıldığı da belirtilmişti.

EVRAKLAR, EVİN GİZLİ BÖLÜMLERİNDE

Evindeki arama tutanağında belgelerin Trump'ın banyo, duş, balo salonu, depo, ofis ve yatak odası gibi evin farklı noktalarında saklandığı notu da yer alıyordu. Trump ise "saklanacak bir şeyim yoktu" ve "bu dava siyasi" yorumlarını yapmıştı.

FLORİDA BÖLGE MAHKEMESİ KARAR VERDİ

Dosyadaki Adalet Bakanlığı görevlisinin usule uygun atanmadığını ve Trump'a suçlama yöneltilmesinin mümkün olmadığını belirterek iddianameyi reddetti. Dava kanun yolu ile bir üst mercinin önüne taşınacak. Yani karar kesin değil ama Trump için önemli bir motivasyon olduğu kesin.

YÜKSEK MAHKEME: "TRUMP YARGILANAMAZ"

15 Temmuz'da Florida Yüksek Mahkemesinden belirttiğimiz kararın çıkmasında bir etkisi olup olmadığını bilmiyorum ama 1 Temmuz'da ABD Yüksek Mahkemesi, "6 Ocak Kongre baskını" ve bu suretle seçimlere müdahale sebebiyle Trump'ın sorumlu olduğu gerekçesi ile açılan davada "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna hükmetti. Kararda Mahkeme Başkanı Roberts, "eski bir başkanın görev süresi boyunca resmi eylemlerinden dolayı cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlığı olduğu sonucuna vardık" diyerek, meseleye noktayı koydu.

SUS PAYI DAVASI

Trump "ilişki yaşadığı" bir film oyuncusuna 2016 başkanlık seçimleri sırasında seçim sürecine zarar vermemesi için "sus payı" ödemek ve yaptığı bu ödemeyi örtbas etmek için resmi kayıtlarda tahrifat yapmakla ilgili yargılanmış ve mayısın sonunda jüri kendisini suçlu bulmuştu.

CEZA KARARI ERTELENDİ

Bir ceza yargılamasında jüri tarafından suçlu bulunan ilk eski ABD başkanı olarak tarihe geçti Trump. Cezasının belli olmasının ardından kararı temyize götüreceğine açıkladı. Bildiğiniz üzere ABD'de suçlu bulma görevi jüriye ait iken cezayı tayin etme yetkisi mahkemenin işi. Bu davada 11 Temmuz'da açıklanmasını beklediğimiz ceza kararı 18 Eylül'e ertelendi.

ŞİMDİLİK İŞLER RAYINA GİRMİŞ GİBİ...

Özellikle Yüksek Mahkeme kararının ardından bu dosyanın da farklı bir sürece evrilmesi mümkün olabilir. Trump'ın avukatları Yüksek Mahkeme kararına dayanarak, Trump'ın anayasal yetkilerini kullanarak gerçekleştirdiği eylemlerde mahkûmiyet verilemeyeceğini mahkemeye tekrar ifade etti. Mahkeme, "Suprime Court" kararını dikkate alırsa "cezasızlık" sonucu ortaya çıkabilir.

BAŞKA DAVALAR DA VAR!

Trump hakkında resmi süreçleri etkilemek ve dolandırıcılık benzeri eylemlerden dolayı davalar da var ve bunlar Başkanlık dönemine tekabül etmiyor. ABD Anayasasına göre ceza alması başkanlığa engel değil. Suikast girişimi ile hayli puan toplayan Trump için yargı işleri de eski "tehdidini" azalttı diyebiliriz...

MODA DEVLERİNE KAYYIM ŞOKU

Fransa'nın Dior ve Armani markalarının İtalya'daki üretimleri ile ilgili şikayetler artınca inceleme başlatıldı. İtalya'da bu firmalara üretim yapan fabrikanın işçilerinin tam gün boyunca çalışmalarını sağlamak için evlerinde değil de iş yerinde uyumalarının istenmesi, tatilin yasaklanması, üretim döngüsünün aksamaması için işçilerin tesisten ayrılmalarına izin verilmemesi gibi durumlar tespit edildi.

YÜKSEK SÖMÜRÜ, DÜŞÜK MALİYET!

Bu yasa dışı yöntemler ile üretim maliyetli düşürülmüş. 53 avroya kadar maliyetleri düşen Dior çantaların tanesinin 2600 avroya satıldığı da mahkeme tespitine yansımış. İtalya'daki mahkeme tespitinde bu "kural ihlalinin İtalya'da üretim kapasitesine sahip moda şirketleri arasında tek seferlik değil, kâr peşinde koşma ihtiyacı nedeniyle sistematik olduğu" da yer alıyor. Ve sonuçta firmalara kayyım atanıyor.

Sanırım bize "pahalı" şeyler ve ünlü "markalar" ifadesinin arkasındaki gerçeği biraz da olsa anlatabilmiştir, İtalyan hakim!