Bizim kuþak ve öncesi, bir ‘hükümet’i, onun üstünde ‘devlet’i ve onun da üstünde/arkasýnda da ‘derin devlet’i bilirdi.
Son birkaç yýldýr sözlüðümüze ‘paralel devlet’ de girdi. Resmi evraka giren adýyla ‘Paralel Devlet Yapýlanmasý/PDY’...
Ortaya çýkanlara bakýnca, paralel yapýyý þöyle özetlemek mümkün:
Yýllar içinde ‘hükümetler’ üzerinden ‘devlette’ yapýlandý;
Polis, istihbarat ve yargý kadrolarýyla herkesi dinledi, fiþledi, kimlerin nasýl safdýþý edileceðini belirledi, yeterli belge bulamadýklarý hakkýnda yönlendirme amaçlý ‘delil’ üretti;
Ardýndan ‘hükümetlerin baþ belasý’ olan ‘derin devlet’e operasyon çekti, burada hükümetin, derin devletten býkmýþ halkýn ve medyanýn desteðini aldý;
Sonra ‘yargýyý yöneten’ HSYK’yý ele geçirdi;
Herkes ‘devlet artýk derin iradenin deðil siyasi iradenin elinde’ derken, ‘siyasi irade’ye operasyon geldi...
Proje burada bozuldu.
Zira öncekiler ‘bürokratik’ hedeflerdi ve yasadýþý elde edilmiþ/üretilmiþ istihbarat ve yönlendirilmiþ soruþturma süreçleri ve bu süreçlerle ‘siyasi iradenin de ikna edilmesi’ karþýsýnda tepki veremediler.
Ancak hedef alýnan ‘siyasi irade’ olunca tepki de ‘siyasi’ oldu...
Hükümet, ‘derin devletle mücadele’nin aslýnda ‘derinliði dýþarýda olan bir proje’ olduðunu geç de olsa fark etti.
Ve siyasi irade ‘paralel yapý’ ile mücadeleyi baþlattý. Önce poliste, istihbaratta ve adliyede ‘operasyonel unsurlar’ýn saldýrýlarý durduruldu, etkisizleþtirildi.
Þimdiki süreç, paralel yapýlanmanýn nerelere ulaþtýðýný, neler yaptýðýný aydýnlatma ve sorumlularý ortaya çýkarma süreci...
Bu süreç yine ‘hukuk içinde’ ilerliyor.
‘Alýnlarýnda paralel veya cemaatçi mi yazýyor; fiþleme ile mi belirleniyor’ sorularýnýn amacý kafa karýþtýrmak.
Böyle çözülmüyor.
Nasýl çözülüyor?
Örneðin, yargýdaki paralel yapýlanmayý yine paralel yapýlanmanýn soruþturmalarý ve yargýlamalarý çözüyor.
Þu sorularýn cevaplarý araþtýrýlýyor:
1- Ergenekon, Balyoz, Ýzmir casusluk soruþturmasý ve davalarý hangi delillerle baþladý; bu delillerin gerçekliði ne; bu süreçlerde hangi polis, savcý ve hakimler hangi iþlem ve kararlara imza attý?
2- Bu davalarda, þüpheli ve sanýk sayýsý çoðaltýlarak kaç kiþinin terfisi engellendi; yerlerine hakký olarak atananlar dýþýnda ‘paralel’ kadrolaþma oldu mu?
3- Babasýnýn cenazesi için izinli ayrýldýðý cezaevine dönerken hava karardýðý için karakola teslim olan tutukluyu ‘gecelettiði’ için dava açýlarak geleceði karartýlan Albay Hüseyin Kurtoðlu için hangi savcý ve hakimler hangi iþlemleri yaptýlar?
4- ‘Var’ denilen ihbarýn bile olmadýðý ortaya çýkan ‘Kozmik oda’ soruþturmasýný yürüten savcý ve hakimler hangi iþlemleri yaptýlar?
5- MÝT TIR’larýna yönelik operasyon ve soruþturmalarda hangi güvenlik birimleri, savcý ve hakimler hangi iþlemleri yaptýlar?
6- Sorularýn önceden verildiði ortaya çýkýnca iptal edilen 2010 KPSS soruþturmasýný 5 yýldýr sonuçlandýramayan savcýlar hangi iþlemleri yaptýlar?
7- Mahkemelerde yýllardýr
süren veya hýzlýca kapatýlmýþ soruþturma ve davalar arasýnda, içinde ciddi bulgular ve deliller olduðu halde sonuçlandýrýlmayan veya kapatýlanlar var mý? Varsa bunlardan sorumlu savcý ve hakimler hangi iþlemleri yaptýlar?
8- Ticaret mahkemelerinde, 25 Aralýk’ta örneði görülen ‘iþ dünyasýný rehin alma amaçlý’ açýlmýþ kasýtlý soruþturmalar veya kasýtlý olarak ‘bir tarafýn lehine’ sonuçlanmýþ davalar var mý? Varsa bunlarla ilgili hangi savcý ve hakimler hangi iþlemleri yaptýlar?
9- Bu soruþturma ve davalar süreçlerinde HSYK’ya yapýlmýþ þikayetler var mý? Varsa nasýl sonuçlandýlar, örtbas mý edildiler?
10- Yasadýþý veya yasal kýlýflý
hukuksuz dinlemeler hangi savcý ve hakimlerin imzalarýyla yapýldý?