Yarım asırlık delikanlı Cingöz Recai

Peyami Safa’nın efsane karakteri Cingöz Recai yarım yüzyıl sonra sinema için yeniden uyarlandı. Kenan İmirzalıoğlu’nun Cingöz Recai’yi canlandırdığı filmin yönetmeni Onur Ünlü...

Peyami Safa’nın efsane karakteri Cingöz Recai yarım yüzyıl sonra sinema için yeniden uyarlandı. Kenan İmirzalıoğlu’nun Cingöz Recai’yi canlandırdığı filmin yönetmeni Onur Ünlü...Türk polisiyesi için çok önemli bir isimdir Cingöz Recai. Peyami Safa’nın Arsen Lüpen’den feyz alarak yazdığı karakter, çapkın bir hırsız ama bir o kadar polis dostu kahramandır. Peyami Safa bu hikaye dizisini Server Bedii takma ismiyle yayınlar. Türk sineması ise daha 1954 yılında bu fantastik ve absürd polisiyeyi sinemaya uyarlar. Sinemamızın en sevdiğim yönetmenlerinden Metin Erksan’ın çektiği film ilgi çekicidir. Cingöz Recai’yi o dönem Turan Seyfioğlu canlandırır, rol arkadaşı ise Neriman Köksal’dır. Uyuşturucu kaçakçısı bir çete üyesini oynayan Fikret Hakan’ı bu kadar genç görmek, daha bozulmamış İstanbul’un boğazını, köşklerini izlemek bayağı etkileyici. Daha sonra ise sinemamızın taçsız kralı Ayhan Işık’ı Cingöz Recai rolünde görüyoruz. 1969 yılında Safa Önal’ın yazıp yönettiği bu film herhalde Ayhan Işık’ın en kötü filmiydi. Işık’ın o doğal sempatisi Cingöz Recai’ye çok uysa da diyaloglar, devamlılık problemleri, senaryonun basitliği filmi iyice içinden çıkılmaz bir hale getirir. Zaten bu kötü deneyim de Cingöz Recai’nin bugüne kadar bir daha çekilmemesine sebep olur. Günümüzde ise fantastik filmlerin unutulmaz yönetmeni Onur Ünlü yönetmen koltuğuna oturdu. Biz onu hep kendi yazdığı senaryolarla, bilindik sinema anlatımına isyan eden filmlerinde gördük. Burada ise senaryoyu Pınar Bulut ile Kerem Deren yazmış. Onur Ünlü’nün etkisi filmde hissediliyor ama bu bütün hikayeyi kurtarmaya yetiyor mu bilemedim. Cingöz Recai’yi canlandıran Kenan İmirzalıoğlu iyi bir seçim. Cingöz Recai’nin hem rakibi hem dostu komiser Mehmet Rıza ise bu sefer Haluk Bilginer’in tecrübeli ellerinde. Filmin bütününü çok beğenmesem de karakterlere baktığımda perdede görmekten zevk aldığım isimlerin toplandığını söylemeliyim. Yardımcı rollerde Meryem Uzerli, Algı Eke, Fatih Artman, Serkan Keskin yer alıyor. Filmin konusuna gelince... İyiliksever hırsız Cingöz Recai yıllar sonra yeni bir soygun için ekibiyle sahalara döner. Ama bu soygunu kendi ekibiyle yapmayacaktır. Karanlık bir çeteye dahil olur ve bir teknoloji dehasının evini soymak için kılıktan kılığa geçerek, gerçek hedefine yaklaşmaya başlar. Yıllardır aradığı, kişisel kin güttüğü Hayalet, artık ona nefesi kadar yakındır. Tabii ki belası Baş Komiser Mehmet Rıza da peşinde. Cingöz Recai herkesin başına bin çorap örerken, güzel Göze, Recai’nin beklemediği bir etki oluşturur. Recai hem asıl kızı hem de haydutları yakalamanın peşine düşecektir. Filmin Rusya gibi Türkiye dışındaki çekimleri, başarılı otomobil kovalama sahneleri ve günümüzün makyaj teknikleriyle seyredilir olduğunu hatırlatalım. Cingöz Recai’nin Peyami Safa’nın Arsen Lüpen uyarlamasından daha çok Ocean’s 12, Kingsman: The Secret Service ve James Bond arasında gidip geldiğini düşünüyorum. Hem aksiyon hem komedi hem de az da olsa nostalji adına seyredilmeli bu film.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Onur Ünlü

Senarist: Pınar Bulut, Kerem Deren

Oynayanlar: Kenan İmirzalıoğlu, Haluk Bilginer, Meryem Uzerli, Musa Uzunlar

Yapım: 2017, Türkiye

VİZYONDAKİLER

Mutlu Son

Laurent ailesi Fransa’nın kuzeyindeki Calais’de yaşamaktadır. Beklenmedik olaylar sonucu hayatlarına giren Eve’in gelmesi ile rahat ve zengin bir şekilde yaşayan ailenin hayatı altüst olur. Bitmek bilmeyen aile sorunları ve yıllarca özenle sakladıkları sırları artık başa çıkılabilecek gibi değildir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Happy End

Yönetmen: Michael Haneke

Senarist: Michael Haneke

Oynayanlar: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz

Yapım: 2017, Fransa, Almanya, 107 Dk.

Kapıdaki Sır

Günümüzden tam 200 yıl kadar önce bir kadının kocası eski kadim bir tarikatla anlaşma yapar. Anlaşmaya uymayan ve şartları yerine getirmeyen adam bedelini hayatıyla öder. Çocuğu elinden alınan kadın ise korkunç bir kuyuya hapsedilir. Olayın üstünden geçen seneler boyunca kadının öfkesi arttıkça artar. Oğlunu görmediği her sene kadının laneti kulaktan kulağa yayılır. Kadının kuyuya hapsedildiği kasabadakiler için cehennem kapıları açılacak mıdır?

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Ali Zaim

Senarist: Mehmet Ali Zaim

Oynayanlar:Natali Kayova, Şiar Zaim, Melek Orhanoğlu

Yapım: 2017, Türkiye

Taş

Selim, yaralı olarak Sesik Köyü’ndeki bir eve sığınır. Evde yaşayan ailenin oğulları 20 yıldır kayıptır. Anne Emete, Selim’i ölen oğlu Hasan olarak sahiplenir. Kocası Ekber ve kızı Suna şaşkındır. Selim uyandığında hayatını kurtaran bu insanları tanımadığı ortaya çıkar. Ancak Selim’in gözleri ve elleri Hasan’ınkilerin aynısıdır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Orhan Eskiköy

Senarist: Orhan Eskiköy

Oynayanlar:Muhammet Uzuner, Jale Arıkan, Ahmet Varlı, Beste Kökdemir

Yapım: 2017, Türkiye

Bir Nefes Yeter

Yakışıklı, mutsuz, Yaman ve sıcakkanlı, iyimser, güzeller güzeli Nefes’in yolları göl kıyısında yer alan küçük bir kasabada kesişir. Karanlık gerçeklerle yüzleşen Yaman ve Nefes’in hayatı bir araya geldiklerinde bambaşka bir hal alır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Yasemin Erkul Türkmenli

Senarist: Pelin Karamehmetoğlu

Oynayanlar:Seçkin Özdemir, Tuvana Türkay, Hakkı Ergök

Yapım: 2017, Türkiye

Büyülü Kanatlar

Ateşböceği Dindin arkadaşlarıyla birlikte ormanda yaşar. Arkadaşları geceleri yollarını aydınlatabildiği için Dindin’e çok güvenir. Bir gün ormana gelen küçük uzay gemisindeki robot çıkardığı ışıklarla herkesi büyüler. Gözden düşen Dindin çareyi ormandan ayrılmakta bulur.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:

 Lighting Dindin

Yönetmen: Deng Weifeng

Senarist: Deng Weifeng

Seslendirenler:Xin Shan, Lei Yao, Sheng Guo

Yapım: 2017, Çin, 85 Dk.