Yaþam biçimlerinin benzerliði ve farklýlýðýnýn insan iliþkilerini belirleyen temel faktörlerden biri olduðunu söylemek yanlýþ olmaz. Gerçekten de insanlar giyim kuþam ve sosyal yaþam alýþkanlýklarý açýsýndan benzer olduklarý ile bir arada yaþama eðiliminde. Yaþam biçimi açýmýzdan farklý olduklarýmýzdan ise psikolojik ve sosyal olarak uzak kalma eðilimindeyiz.
Yaþam biçimi üzerinden sosyal ve siyasal ayrýþmalar
Ýnsanlarýn “biz” algýsý çoklu þey üzerinden oluþabilir. Din, ideoloji, etnik kimlik, mezhep, sosyal sýnýf vb. Yaþam biçiminin benzerliði ve farklýlýðý da “biz” ve “onlar” algýsýný þekillendiren faktörlerin en önemlilerinden birisi. Yaþam biçimi; oturulan mahalleleri, çalýþýlan iþyerlerini, gidilen okullarý, oy verilen partileri etkiliyor.
Kiþinin kendisinin yaþam biçimi çatýþmasý yaþamasý
Yaþam biçimi farklýlýðýna baðlý çatýþma sadece toplumsal kesimler arasýnda yaþanmýyor. Ayný zamanda bireylerin zihin dünyalarýnda da yaþanýyor. Kiþi sosyal açýdan tanýmlanmýþ yaþam biçimleri arasýnda gidip gelebilir. Yani Fatih ile Harbiye çeliþkisi sadece toplumsal düzeyde deðil, iç dünyalarýmýzda da yaþýyoruz.
Aslýnda hayat biçimi açýsýndan herkes bir düzeyde çeliþki yaþayabilir. Fakat bazýlarýmýz yaþam biçimi açýsýndan daha tutarlý ve net iken, diðer bir kýsmýmýz ise daha fazla gel git yaþar.
Yaþam biçimimizi belirleyen çok sayýda faktör var
Yaþam biçimi açýsýndan tutarlý veya tutarsýz olmayý bir çok faktör belirleyebilir. Doðuþtan getirdiðimiz mizaç özelliklerimiz, yetiþtirilme biçimimiz, yaþadýðýmýz tecrübeler, inanç ve dünya görüþümüz, içinde yaþadýðýmýz toplumun hali etkileþerek bizi ve yaþam biçimimizi belirliyor.
Halbuki normalde insanlar zihinsel ve davranýþ açýsýndan tutarlý olmak isterler. Tutarsýzlýk gerilim yaþamamýza sebep olur. Bu sebeple de, ruhsal enerjimizin bir kýsmýný zihinsel çeliþkilerini idare etmek için kullanýrýz. Bu tutarlýlýðý bazen baþarýr bazen de baþaramayýz.
Ýki dünya arasýnda bölünme
Þu türden öyküler nadir deðil. Muhafazakar bir ailenin çocuðu, oldukça liberal bir yaþam biçim ve anlayýþýnýn esas olduðu okulda okuyor. Ev ve aile baþka, okul ile arkadaþlarýnýn aileleri bam baþka. Çocuk iki dünya arasýnda sýkýþýyor. Bir kýsmý bu farklýlýðý yönetip bütüncül bir kimlik üretirken, bir kýsmý ise iki dünya arasýnda bölünüyor.
Kimlik bölünmesi yaþam biçimi çatýþmasýna neden oluyor
Zihin bölünmesi rahatsýzlýðý (disosiyasyon) yaþayan kiþiler, yaþam biçimi çatýþmasýný en güçlü yaþayan kesimlerden biri. Bir çok kimse farklý yaþam biçimleri arasýndaki çeliþkisini bütüncül iþleyen zihin sayesinde kontrolde tutarken, zihni bölünmüþ kiþiler ayrýþmýþ kiþilikleri sebebiyle bu kontrolü kaybediyorlar. Sonuçta, farklý kimlikler farklý hayat biçimlerini sürdürebiliyorlar.
Farklý kimliklerin farklý hayat biçimleri
Bir alter kimlik sahici bir muhafazakar kimlik benimserken diðer bir alter kimlik ise oldukça liberal bir yaþam biçimi yaþamak isteyebilir. Örneðin bir kimlik hali alkol içmeyi onaylamazken diðer bir kimlik barlara takýlabilir.
Bir kimlik kendini iþkadýný gibi algýlayýp yoðun bir iþ performansý gösterirken, diðer bir kimlik plaza hayatýna isyan edip, bohem bir hayatýn savunusunu yapabilir.
Bir alter kimliði iþinde gücünde bir aile babasý gibi yaþarken, diðer bir alter kimlik hovarda bir bekar gibi davranabilir.
Sonuç olarak, zihnin bölünmesi ve çoðul kimliðin oluþmasý tutarlý ve entegre yaþam biçimi yaþamamýz önünde engellerden biri.