Yaþam tarzý müdafaasýnda geldiðimiz nokta

Eski Türkiye’yi hatýrlatan bir haber; “Halk otobüsünde þortlu bir kadýna tekmeli saldýrý.” Saldýrganýn açýklamasýna göre kadýnýn kýyafetini beðenmemiþ. Son derece rahatsýz edici ve kabul edilemez bir durum. “Tekme atarken bir de tekbir getirseymiþ tam olacakmýþ” dedirten bir manzara var ortada. Bir kýsým matbuatýn meseleye yaklaþýmýndaki dil bu noktada.

Hadisenin kampanyasý gecikmedi bu arada. Sosyal medya canavarlarý konuya el attý, #ÞortunuGiyDýþarýÇýk hashtag’ý açýldý ve bu vesileyle dindarlara bir yýðýn hakaret edildi.

Yazýlý ve görsel basýnda ise akýl ve ruh saðlýðý yerinde olmayan, adli sicili de bozuk bir adamýn saldýrýsý üzerinden mesaj verme çabasý aðýr bastý.

Neyse ki adam yeniden tutuklandý ve iþlediði suç “Ýnanç, düþünce ve kanaat hürriyetinin kýsýtlanmasý” olarak tespit edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanýmýz Fatma Betül Sayan’ýn da hýzlý ve yerinde müdahalesiyle olayýn çarpýtýlmasýnýn önü alýndý.

Saldýrýya uðrayan Ayþegül Haným bu vesileyle sembol bir isme dönüþtürüldü. Benzeri durumlarýn yaþanmamasý, olmasý halinde ise “Katalog suç deðil” deyip cezasýz býrakýlmamasý için yeni yasal düzenleme yapýlacak. Bu da iyi bir geliþme.  

***

Anlayacaðýnýz olayý epey ciddiye aldýk. “Ramazan’da oruç tutmayanlara dayak” þeklindeki katalog haberlere alýþýk bir camia için söz konusu olaya medyanýn abanma þekli huylandýrýcý olsa da ortada açýk bir saldýrý ve maðdur bir kadýn var. Bu ve benzeri olaylarda uðranýlan fiziksel zararýn telafisi kadar özgürlükleri kýsýtlayýcý bir atmosferin oluþmamasý önemli. “Kiþinin özgürlüðüne sýnýrlama” þeklindeki mütalaa bu sebeple yerinde oldu.

Ancak insanýn aklýna baþörtülü kadýnlarýn örtülerinden sürüklenerek kapý dýþarý edildiði günlerde atýlan manþetler geliyor.

O dönem, baþörtülü kadýnlarý þeytanlaþtýran manþetler atanlar þimdi köþelerinde “Yeni ikna odalarý halk otobüsleri mi?” yazýlarý yazýp görevlerini devam ediyorlar. Ama þu son örnek, devletin tepesindeki zihniyet deðiþimini göstermesi bakýmýndan çok önemli.

Bugün bir bakan bir kadýnýn giyim hürriyetine yönelik saldýrý söz konusu olduðunda hemen tepki veriyor. Maðduru arýyor, davaya müdahil olduklarýný söylüyor, manen ve hukuken destek açýklamasý yapýyor.

28 Þubat ve takip eden yýllarda baþörtüsü yüzünden maðdur edilen kýzlarýmýzý arayan bir bakan oldu mu?

Baþýný örterek dini yaþam tarzýný tercih eden kadýnlarýn, eðitim ve çalýþma haklarý ellerinden alýnýrken dönemin apoletli medyasý bu kadýnlarýn haklarýný müdafaa eden haberler yaptý mý?

Arayýp destek olmak þöyle dursun, dönemin Cumhurbaþkaný baþý örtülü okumak isteyenler için “Arabistan’a gitsinler” dedi. Baþörtülü vekil Baþbakan tarafýndan Meclis’ten “haddi bildirilerek” atýldý.

***

Bugün söz konusu saldýrýnýn “özgürlükleri sýnýrlama ikliminin oluþmasý” ihtimaline karþý önlem almaktan söz ediyoruz.

Üstelik Türkiye, dindarlýkla seküler yaþam biçiminin ayný ailede birlikte sürülebildiði bir manzara arz ederken.

Þort giydiði için saldýrýya uðradýðý iddia edilen kadýnýn annesi týpký benim annem gibi baþý örtülü bir kadýnken.

Temel haklarýmýz yanýnda yaþam tarzý farklýlýklarýmýzýn da güvence altýnda olduðu bir Türkiye’de yaþýyoruz.

Yaþam tarzýmýzý beðendiremediðimiz için Arabistan’a, Ýran’a gönderildiðimiz, Meclis’ten kovulduðumuz, okullara alýnmadýðýmýz, sadece kamuda deðil özel sektörde de çalýþtýrýlmadýðýmýz günlerden þort giyme hakký için seferber olduðumuz günlere geldik.

Dün baþörtüsüne tahammül edemeyenler bugün þortlu kadýn üzerinden baþka hinlik peþinde. Dün baþörtülü olduðu için ikinci sýnýf muamelesi görenler ise bugün Türkiye’deki farklýlýklarýn teminatý.