Yaşamı iple çeken şehir Hatay

Mitolojisi, ovası, yaylaları, nehri, gölleri, denizi, baharatları, zeytinyağı, ipeği, sabunu, taze sebze ve meyveleri, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin filizlendiği kadim bir şehir Hatay...

Keşfeden gözlerle baktıran, anlatmakla, gezmekle, yazmakla bitmeyen paylaştıkça çoğalan bir şehir. Tarihteki Kaleiçi yerleşimindeki dar Antakya sokakları, uzun çarşısı, Antakya Mozaik Müzesi, Habib-i Neccar Camii, Titus tüneli, Çevlik’teki Beşikli Mağara, Demir Köprü’de Hitit Harabeleri, Vakıflı Ermeni Köyü, Batı Ayaz Yayla Köyü, St. Pierre Kilisesi, Arsuz Sahilleri, yöresel mutfak lezzetleri ile tam bir kültür mozaiği Hatay.

Sözün özü; Ruhunuza iyi gelebilecek, gerek inanç turizmi gerekse kültür birikimiyle yaşayan bir şehir. Turizm Hatay’da kabul edilmiş canlı tutulmak için gayretlerin gözler önüne serildiği, bir Antakya evinin restore edilerek özellikli bir otel haline getirilmesinden tutun da uluslararası zincir otel yatırımlarına kadar otel çeşitliliğinin her geçen gün çoğaldığını gözlemledim Hatay ziyaretimde. Yaz aylarında bölgenin vazgeçilmez sahil ilçesi, eski dönemlerde de bir balıkçı köyü olan Arsuz da 50 yıldır değişmeyen akşam üstleri düğüne gider gibi heyecanla ‘ pata pata pata’ diye denize açılan balıkçı takaları ve 1965 yılından bu yana değerleriyle soluk alan birlikte olabilme duygusunu yaşatan bir otel olan Arsuz Hotel.

22 Temmuz 2012 tarihinde 84 yaşında Hakkın Rahmetine kavuşan Alaeddin Mıstıkoğlu, istikrarlı çalışkanlığı ve üretkenliği yönünden Hatay’ın etnografik tarihinde önemli bir temel taşıydı. Allah inancı ve korkusuyla insani değerlere sadık kalarak yaşayan bu değerli isim ömür boyu hatırlanacak.

ROMA, İSKENDERİYE, ANTAKYA

30 Mart 2014 seçimleriyle Hatay ilinin merkez ilçesi durumunda olan Antakya tarihte en uzun yaşayan şehirlerden. Paris’ten önce kurulmuş, New York’tan hareketli, kralının ismini yaşatan bir şehir. Çifte kavrulmuş koyu Türk kahvesi Antakya için yaşamın vazgeçilmez geleneksel bir tadıdır.  Doğu Akdeniz bölgesinde Adana, Antep, Osmaniye şehirleri ve Irak, İran’a kadar uzanan coğrafi bir konuma sahiptir. Lübnan’da Beka vadisinin doğusunda doğan, büyük bir kavisle Suriye’yi dolanıp, Antakya’yı geçerek büyük bir kavis çizip asilik yapıp burada denize dökülmüş Asi Nehri.

Muazzam Hizmetleri, Harbiye de ve Yenişehir gölünde ve Arsuz Otel’in bölge turizmine kazandırılması ve daha birçok sayısız hizmetiyle Vali Ülgen Paşa’da unutulmaz isimlerden.

DARB-I SAK KALESİ

Kırıkhan ile Hassa ilçeleri arasında 60 metrelik bir tepe üzerinde dağ eteğinden geçen yada dağ eteğindeki yol anlamına gelen bu kalede İslam büyüklerinden Bayezid-i Bistami Hz. adına bir cemi ve ziyaretgah bulunmaktadır. Kırıkhan’da 27 yıl çilehanede haramlardan sakınarak ve ibadet ederek yaşayan, kendisini dine ve takvaya adayan Bayezid-i Bistami; bir defasında “Allah’ım beni cehenneme at ve vücudumu o kadar büyüt ki artık cehennemde başka birini koyacak yer kalmasın” demiştir. ‘Bu erdiğin hale nasıl neyle erdin’ diye sorduklarında “Dünyayı topladım kanaat ipiyle bağladım, sonra onu sadakat küpüne koydum ümitsizlik denizine attım sonra rahata kavuştum” diye cevap vermiş.

HATAY MUTFAĞINDAN

Dövülmüş biber, içli oruk, yaprak sarması, maklube, muhammara, künefe Hatay sofrasının vazgeçilmez örneklerinden