Yaþamýn ilk anýndan ömrün sonuna kadar saðlýk iksiri OMEGA 3

Vücut tarafýndan üretilmeyen, besin yoluyla alýnmasý gereken Omega 3 yað asitleri, anne karnýndaki bebeðin geliþiminden yaþlýlýkta güçlü hafýzaya kadar yaþamýn her anýnda saðlýkta rol sahibi.

HALK arasýnda ‘balýkyaðý’ olarak bilinen Omega 3 yað asitleri hem hayvansal hem de bitkisel besinlerin bazýlarýnda bulunan saðlýk iksiri uzun zincirli yað asitleridir.  Omega 3 yað asitlerinden EPA ve DHA adlý 2 önemli yað çeþidi hem beyin hem de gözün retina tabakasý iþlevleri için gerekli vücuda beslenme ile alýnmalarý þart olan fonksiyonel bir bileþendir. Omega 3’ü genellikle kalp ve beyin saðlýðýyla iliþkilendiririz. Oysa bu mucizevi bileþenin vücut için yararlý birçok etkileri vardýr. Örneðin hipertansiyon, Chron hastalýðý, romatoid artirit adlý eklem iltihaplanmasý ve astým tedavisinde etkilidir. En fazla koroner kalp hastalýðý üzerine bilimsel araþtýrmalarý yapýlan omega 3 yað asitlerinin kanda kan yaðýný azaltarak kalp hastalýk riskini azalttýðý biliniyor. Bunun yaný sýra omega 3 yað asitlerinin meme ve akciðer kanserini azalttýðý da son araþtýrmalarda ortaya çýktý.

Dikkat ve belleðin geliþimine destek 

Yaþamýn baþýndan ömrün sonuna kadar Omega 3’ün saðlýðýn baþlýca dostu olduðunu biliyoruz. Bu yað asitlerinin anne karnýnda bebeðin beyin geliþimi ve sinir sisteminin olgunlaþmasý için gerekli olduðu bilimsel olarak kanýtlandý. Yaþamýn ilk yýllarýndan yaþlýlýða kadar olan dönemde düzenli omega 3 ile zenginleþtirilmiþ beslenmenin uygulanmasý öðrenme, dikkat ve bellek geliþimini desteklediði belirlendi. 

Kalp ritmini ilaç gibi düzenliyor

Yapýlan gözlemler ve deneysel çalýþmalar Greenland Eskimolarýnda enfarktüs geçirme oranýnýn neredeyse yok denecek kadar az olmasýný omega 3 yað asitlerinden zengin beslenmeye baðlý olarak miyokardý elektrik olarak stablize ettiði, ritm bozukluðu riskini düþürdüðü ve ani ölüm riskini bu þekilde azalttýðý þeklinde açýklamýþlardýr.

Elbette omega 3 yað asidinin damarda plaka oluþumunu önlediði, hastalýklardan koruyucu etki yarattýðý ve kanýn akýþkanlýðýný hýzlandýrdýðý ile ilgili bilimsel bilgileri nedeniyle de kalp saðlýðýnda koruyucu etkisinin olduðu açýklanmaktadýr. Omega 3 yað asitleri kanda kötü huylu kolesterol olan LDL’nin düzeylerini de düþürmektedir.

Günde Bir balýk antidepresan gücünde

Haftada en az 1 kere düzenli balýk yiyen kiþilerin kalp hastalýklarý riskinin azaldýðý, kolesterolünün düþtüðü ve kalp krizi geçirme riskinin de azaldýðýný gösteren önemli kanýtlar var. Ýnflamatuvar baðýrsak hastalýklarýnda da olumlu etkisi olan omega 3 yað asitleri hormon benzeri bileþiklerin yapýmýnda görev alarak baðýrsak saðlýðýný koruyor. Yapýlan çalýþmalarda haftada en az

1 kere düzenli balýk yiyenlerin Alzheimer hastalýðýna yakalanma ihtimalinin yüzde 60 oranýnda azaldýðýný rapor ediliyor.  Omega 3 yað asitleri psikiyatrik hastalýklarýn tedavisinde ve bu bozukluklarýn düzeltilmesinde de etkili.

Bir beslenme uzmaný olarak omega 3 yað asidinin hayvansal kaynaðý olan somon, ton, uskumru ve sardalye gibi balýk türlerine günlük beslenmenizde yer vermenizi öneriyorum. Bunun yaný sýra ceviz, soya, semizotu ve keten tohumu gibi bitkisel omega 3 kaynaklarýn düzenli tüketmenin saðlýðýnýza faydalý olduðunu ve sizi pek çok hastalýktan koruyacaðýný hatýrlayýn.