Anadolu’nun Homeros’u, Mezopotamya’nýn cesur Dengbêji Yaþar Kemal, Türkiye’de ve yeryüzünün dört bir yanýnda, milyonlarca okurunu yetim býrakarak veda ediyor bugün.
Bugün büyük yazarýmýzý, aðabeyimizi, topraða vereceðiz.
Bir yazar olarak tek arzusu vardý Yaþar Kemal’in. Her defasýnda daha iyi bir roman yazmak, daha iyi eserler üretmek. .
Her romaný, her eseri iyiydi, güzeldi ve büyüleyiciydi. .
Dünyanýn dört bir yanýnda milyonlarca okuyucuyla buluþtu o eserler. Onlarca dile çevrildi.
Yaþar Kemal’in romanlarý yüzyýllara direnecek muhakkak, ve her yüzyýlda milyonlarca okurla buluþmaya devam edecek.
Gerektiðinde iktidarlarla kavga etmekten çekinmedi Yaþar Kemal..
Bedel ödedi, ama muktedire, zalime boyun eðmedi..
Size bir sýrrýný açýklamama izin verin.
Yaþar aðabey, doya doya Kürtçe konuþmaya hasret gitti..
Kürtçe bilen dostlarýyla, birkaç kelime de olsa, konuþmaktan çok hoþlanýrdý. Onunla buluþtuðumuz her defasýnda bunu yürekten hisseder, aðlamaklý olurdum..
O anlarda, yeri göðü inleten kahkahasýný basar, ‘Valla billah ez Kurdi zaným’ derdi..(Valla billah Kürtçe biliyorum.)
Türkçe edebiyat yaptý, eserlerini Türkçe kaleme aldý, ama Kürt diline de, övgüyle yaklaþtý, bu dile konulan yasaklara, sürüp giden inkarlara, baskýlara, en zor dönemlerde karþý çýktý , bu dille yazan Mehmet Uzun gibi romancýlara destek verdi, aðabeylik yaptý.
Kendimi çaresiz hissettiðim zamanlarýmda ona koþar, onunla buluþur dertleþirdik. Yanýndan her defasýnda yeni bir umutla ayrýlýrdým. Kürtçe bir atasözünü çok seviyordu. Tekrarlar dururdu bu atasözünü:
-Xwedê yeke deri hezar..(Allah birdir, ama binlerce kapý vardýr-biri kapanýrsa diðeri açýlýr-)
Yazacaðý yeni romanlarýn hayalini kurardý hep. Bilmem neden, sayýsýný bile söylerdi yazmayý düþündüðü yeni romanlarýnýn. Beþ roman daha yazacaðým derdi, ama ömrü o kadarýna yetmedi yazýk ki..
Yaþar Kemal, romanlara, edebiyata adanmýþ bir hayatýn sahibi oldu. Ama onu anlamaya yetmez bu. O, bir barýþ adamýydý.
Uluslararasý barýþ projelerinde, dünya yazarlarýyla beraber çalýþtý. Uluslar arasý Barýþ kuruluþlarýnda Türkiye’den ismine en çok rastlanan yazar Yaþar Kemal’di.
Yargýlandý, ölümle tehdit edildi, ama bu zamanlarda bile, yýlgýnlýða ve korkuya kapýlýp, Türkiye’yi terk etmedi ve görüþlerinden bir adým bile geri atmadý.
Son otuz yýlýn barýþ mücadelesinin yükselmesinde ve onun hayata veda ettiði gün, silahlý mücadelenin býrakýlmasýna dair yapýlan çaðrýda Yaþar Kemal’in payý büyüktür.
Cumhuriyet’i kuranlarýn, kör bir inat yüzünden, barýþý geçen yüzyýlýn baþýnda ýskaladýklarýný düþünürdü.
Belki bundan, gönlü bu yüzyýlda da barýþýn bir daha ýskalanmasýna razý olmuyordu.
Yaþar Aðabey’in 2007 yýlýnýn Ocak ayýnda gerçekleþen ‘Türkiye Barýþýný Arýyor konferansýnda yaptýðý konuþma þu sözlerle bitiyordu:
‘Ya gerçek bir demokrasi, ya hiç!’
Barýþa ve demokrasiye adanmýþ bir hayatýn adýdýr Yaþar Kemal..
Bu yüzden belki, ‘Bu Bir Çaðrýdýr’ ismini taþýyan bir kitap yayýnlayarak, Kürt ve Türk halkýna bence kýymetli bir vasiyet býraktý. Bu vasiyeti herkes okumalý ve ‘barýþý bu defa ýskalamayacaðýz, rahat uyu sen’ diye Yaþar Kemal’e hep beraber söz vermeli ve büyük ustanýn þu çaðrýsýný hiç birimiz unutmamalýyýz:
‘Ey Türk halký, ey Kürt halký, bu topraklarýn kültür zenginliði olan tüm halklar, sözüm hepinizedir. Yirmi yýldan fazladýr, bu ülkede herkesin onuruyla, barýþ içinde yaþamasý için çaðrýda bulundum. Bu çaðrýlarý bu kitapta toplayarak bir kez daha sesleniyorum.
‘Bugün bir umutsuzluk yeli ortalýðý kasýp kavuruyor. Ben diyorum ki, bu yaralarýn saðýlmasý bizim elimizde. Ülkemizin onurunu, ekmeðini, kültür zenginliðini kurtarmak elimizde. Gelin de doðru dürüst bir demokratik düzenin kurulmasý için aklýmýzla, yüreðimizle el ele verelim.
Bu bir çaðrýdýr
Sözüm sizedir..’
Bu dünyadan yýllar yýllar önce, Nazým Hikmet geçti, Pablo Neruda geçti, Fransa’nýn vicdaný J.Paul Sartre geçti.
28 Þubat 2015 yýlýnda, bu dünyadan Türkiye’nin ve yeryüzünün bütün iyi yürekli insanlarýnýn vicdaný olan Yaþar Kemal geçti..
Sevgili aðabeyim, vefalý can dostum !
Uðurlar ola, yolun açýk olsun!
Merak etme, Kürtler ve Türkler, senin destanlarýnýn kahramanlarý halklar, bu defa baþaracak, bu defa barýþ ýskalanmayacak!
Sana sözümüz olsun!