Okurumuz H. Kara esasında bir çok kişiyi ilgilendiren önemli bir soruyu sormuş.
Okurumuz diyor ki; “Ben ilk defa 1988 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. O tarihte nüfusta yaşım 1973 görünüyordu. Babamın beni küçük yazdırmasından dolayı 1990 yılında mahkemeden yaşımı büyüttüm ve 1969 yaptım. Şimdi emekli olmak için gereken yaşın ne olduğu konusunda tereddütlerim var.”
Bugünlerde yine gündeme gelen 1999 yılında 4447 sayılı Kanunla emeklilikte kademeli yaş uygulamasının getirilmesi, bir çok kişinin yaşını büyüterek emeklilik yolunu denemesine neden oldu.
Emeklilik yaşından etkilenmemek için akla ilk gelen çözüm yollarından birisinin de yaşını mahkeme kararı ile büyütmek olduğu görülüyor.
Hem sosyal güvenlik reformu öncesinde ve hem de sosyal güvenlik reformu sonrasında yer alan mevzuata göre, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihte nüfus kaydındaki doğum tarihiniz emeklilik açısından geçerli olacaktır.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladıktan sonra mahkeme kararı ile yapılan yaş düzeltmeleri emeklilik işlemlerinde geçerli kabul edilmemektedir.
Ancak, sigortalı olunan tarihten önce yapılan yaş büyütmeleri emeklilik açısından kabul edilmektedir.
Dolayısıyla okurumuzun emeklilik yaşı olarak ilk defa sigortalı olduğu tarihteki “1973 yılı olan doğum tarihi” emeklilik işlemlerinde esas alınacaktır.
SGK’lıların normal şartlarda eski yıllardaki gün boşluklarını ödeyerek emekli olmaları mümkün olmuyor.
Ancak bazı özel durumlar için eski yıllardaki süreleri borçlanmak mümkündür.
Bunlardan birisi de askerlik borçlanmasıdır.
Emeklilik için gereken gün sayılarının yeterli olmaması durumunda, gün sayısını tamamlamak için askerlik borçlanması yapılabiliyor. Askerlikte geçen sürelerin sosyal güvenlik açısından değerlendirilmesinde iki etkisi olmaktadır.
5510 sayılı Kanuna göre, sigortalılığın başlangıç tarihinden önce askerlik yapanlar için askerlik borçlanması ile hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülmekte, hem de prim gün sayısı artmaktadır.
Bu nedenle askerlik öncesi SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı (Özel Banka-Borsa Sandığı dahil) kapsamında bir işe girmemiş kişilerin askerlik borçlanması yapmaları emeklilik yaş ve günlerini öne çekmesi nedeniyle tavsiye edilir.
Başvurular İkamet adresinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne yapılacaktır.
İsteyenler asgari ücret ile sgk tavanı arasındaki diledikleri bir tutardan askerlik borçlanması yapabilirler.
Bilindiği üzere 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren asgari ücret aylık Brüt 2.558,40 TL oldu. Buna göre Askerlik borçlanması tutarı, tercih edilen günlük SPEK matrahı üzerinden yüze 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Asgari ücretten borçlanma yapacak bir kişi için bir aylık askerlik borçlanması tutarı 818,69 TL olacaktır. 18 ay borçlanma yapacak bir kişi 14.736,42 TL askerlik borçlanması ücreti yatıracaktır.
Hesaplanarak tebliğ edilen askerlik borçlanması tutarının tebliğ tarihinden itibaren 1 AY içinde ödenmelidir.
Zamanında ödenmeyen borçlanma iptal olmaktadır. Yeniden başvuru yapmak yapılabilir.