Yaþlanmayý geciktiren süper besinler

Dinç ve saðlýklý yaþlanmak hatta hiçbir hastalýða yakalanmadan 100 yaþýna kadar yaþamak mümkün. Michigan Üniversitesi gençlik iksiri yiyecekleri açýkladý. Ýlk sýrada zeytinyaðý var.

Saðlýklý yaþlanmanýn ve hastalýklardan korunmanýn en önemli adýmý yiyeceklerden doymuþ yaðlarý kesinlikle kaldýrmak.  Etin görünür yaðlý kýsýmlarý, tavuk - balýk - hindinin derisi, kuyruk yaðý ve tereyaðýndan uzak durmak felsefeniz olmalý. Zeytinyaðý ve yaðlý tohumlardan gelen çeþitli bitki özlü yaðlara hayatýnýzda yer açýn. Bu deðiþim öncelikle saðlýklý bir kalbe sahip olmanýzýn da anahtarý. Kalp ve damarlarý saðlam olunca vücuda kanýn pompalanmasý da yeterli olacak ve tüm dokularýn yaþam kaynaðý olan kanýn daðýlmasý ile yaþlanma süreci de durdurulabilecektir. Ýkinci adým ise günde toplam 700 gram taze sebze ve meyve yemek olmalýdýr. Farklý taze sebze, meyve ve otlardan alýnacak farklý türdeki antioksidanlar hücrelerin ölmemesi yani yaþlanma sürecinin de hýzlanmamasý için oldukça önemli. Üçüncü adým yürüyüþ ve spor yapmak. Dördüncü adým her zaman saðlýklý kilo aralýðýnda bulunmak. Çünkü dünyada tüm araþtýrmalara bakýldýðýnda 100 kg olup 100 yaþýna kadar yaþayan bir kiþi bile bulunmamaktadýr. Beþinci adým da sevgi dolu baðlara sahip aile, stresi yönetecek mutlu olmak ve verimli çalýþma hayatý geçirmek olduðu bildiriliyor.

CEVÝZ -BROKOLÝ - BALIK

Michigan Üniversitesi Aile Hekimliði Bölümü saðlýklý yaþamýn sýrrý süper yiyecekleri belirledi.

-Zeytinyaðý veya fýndýk yaðý. Günde 8-10 Yemek kaþýðýný geçmemelisiniz.

-Günde 20 badem veya 6 tam ceviz yemeyi ihmal etmeyin.

-Her gün 1 kase sebze yiyin: Brokoli, brüksel lahanasý, marul, maydanoz, taze nane, fesleðen,ýspanak, olabilir.

-Kükürtlü sebzeler sizin yaþam kaynaðýnýz olmalýdýr. Sarýmsak 2-3 diþ, kuru soðan 1 adet, 2-3 adet taze yeþil soðan mutlaka günlük yiyecekleriniz arasýnda olmalýdýr. 

-Her gün 1 büyük su bardaðý taze sýkýlmýþ domates veya havuç suyu (ya da en az 4-5 adet taze domates veya 1 küçük boy havuç) tüketmeye özen gösterin. 

-Bol C vitamini kaynaklarýný beslenmenizde bulundurun. Mandalina, greyfurt, portakal, çilek, kivi ve karpuz.

-Her gün 100-150 gram arasýnda farklý balýk çeþitlerini beslenmenizde bulundurun.