Yaşlılıkta güçlü kemiklerin sırrı

Kemik kırılması yaşlılıkta kaçınılmaz son değildir. Birkaç pratik strateji, yetişkinlik çağı boyunca ve yaşlılık süresince kemik kaybının azaltılması ve önlenmesine yardımcı olabilir. İşte tüyolar...

Kemik yaşayan bir dokudur. Kalsiyum ve proteinden oluşur. Yüksek kalsiyum içeriği kemiği güçlü kılar. Kemikler sürekli olarak yenilenir. Sürekli kalsiyum kana verilir ve yerine yenileri konulur. Fakat kemikte, kalsiyum salınımı olur ve yerine yenisi konulamazsa osteoporoz denilen kemik erimesi meydana gelir. Bu durumda kemiğin mukavemeti azalır ve kırılgan hale gelir. Yaşlılıkta sıkça görülen kemik kırılmalarının sebebi de budur. Ancak kemik kırılması kaçınılmaz son değildir. Birkaç önlemle yaşlılık döneminde güçlü kemiklere sahip olabilirsiniz.

1- Düzenli egzersiz: Fiziksel aktivite kemiklere zorlanma ve stres yükleyerek yaşam boyunca kemiklere yoğunluk kazandırıyor ve bunu muhafaza etmesine sebep oluyor. Kemikler arasındaki hücreler stresi hisseder ve kemiğin daha güçlü ve yoğun yapılmasıyla cevap verir. Yürüme, dans etme, yavaş koşma, ağırlık kaldırma, merdiven çıkma, tenis ve uzun yürüyüş bu aktivitelere örneklerdir. Yüzme, kalp ve kardiyovasküler sistem için yararlı bir egzersizdir. Fakat yüzerken su kemiklerin ağırlığını kaldırdığından, kemiklerin üzerine stres yüklemez ve kemiğin gücü için iyi bir  egzersiz olarak düşünülmez. Buna ek olarak,  fiziksel aktivite bütün kemikleri güçlendirmez, bu yüzden  kemiklerinizi sağlıklı tutmak için  çeşitli egzersizlere ihtiyacınız vardır. 

2- Yeterli kalsiyum D ve K vitamini: Yeterli kalsiyum hem kemik gelişimi,  hem de kemik harici görevler için  osteoporoz riskinin önlenmesinde anahtardır.  Kemik sağlığı için, yeterli miktarda vitamin D alımı kalsiyumdan daha  az önemli değildir. Vitamin D süt ve vitamin ilavelerinde bulunur.Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini, kalsiyum düzenlenmesinde ve kemik oluşumunda bir yada daha fazla önemli rol oynar. Vitaminin düşük alımı kadınlarda düşük  kemik mineral yoğunluğu ile ilgilidir, fakat erkekte değildir. Günde bir veya birden fazla porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketimi kadınlar için  günlük 90 mg ve erkekler için günlük  120 mg olan gerekli K vitaminini karşılar.

3- Osteoporoz riskinE KARŞI: Kafeine dikkat edin. Günde 4 ve daha fazla fincan kahve içmenin kırık riskini artırabileceğine dair çalışmalar var. Kafein idrardan kalsiyum atımının artmasına yol açar. Fazla proteinden kaçının. Fazla protein almak kalsiyumun kemiklerden süzülmesine neden olur. Kemiklerden kalsiyumun alınması ve yerine konulması aşamasında  A vitamini rol oynar. 

Yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı ile düzenli egzersiz yoğun ve güçlü kemik yapımı için önemlidir. 30 yaşından sonra bu faktörler kemik kaybının azalmasına yardım ederler. Süt ve süt ürünleri çoğu insan için en uygun kalsiyum kaynağıdır. Her gün  bin 200 mg kalsiyum alımına ulaşmak için yaklaşık 3 bardak süt tüketimek gerekir. Süt ürünlerini sindiremeyen ve sevmeyenler kalsiyumu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve tahıllar ile karşılayabilir.