Yaþlýlýkta kaslarý koruyan 5 besin

Yaþla birlikte deðiþen hormon seviyeleri, kan deðerleri ve kromozom yapýsý kas kaybýna neden oluyor. Bu durumu önce kabullenmek ardýndan beþ savaþçý besini düzenli tüketmek gerekiyor.

Araþtýrmalar yaþlandýkça kas kaybýnýn oluþtuðunu gösteriyor. Kas kaybýnýn erkeklerde yaþla beraber testesteron kadýnlarda östrojen hormonlarýnýn azalmasý ve insüline benzer büyüme faktöründeki ciddi düþüþe baðlý olduðu biliniyor. Buna ek olarak hücrelerimizde vücudumuzun þifrelerinin gizlendiði yerlerde bulunan kromozomlara baðlý iplikçiklerin yaþlanma ile bozulduðu ve bunun da kas güçsüzlüðü ya da kaybý yarattýðý tahmin ediliyor. Kas kaybýný önlemenin beslenmeden geçtiðini bilmeniz gerekiyor. Düzenli olarak yaþam boyunca tüketeceðiniz 5 besin sizlerin yaþlanmaya baðlý kas kaybýný ortadan kaldýracak kadar etkindir.

-YUMURTA: Bir adet yumurta ortalama 6 gram protein içerir ancak kas kaybýný önleyen çok kuvvetli antioksidanlardan lutein ve zeantinden zengin olmasý kromozomlarýn uçlarýndaki iplikçiklerin kýsalmasýný önleyerek kas kaybýnýn da oluþmasýný önleyecektir. Yumurtayý kas kaybý yapmamasý için ana yemeklerin yanýnda yiyeceðiniz salatanýza koymanýz en doðru yol olacaktýr. Orta düzeyde haþlanmýþ yumurtayý kimyon ve karabiberle lezzetlendirip ince dilimler halinde salatalara ekleyebilirsiniz. Eðer yumurtayý kýzartýrsanýz kas koruyucu olan bu antioksidanlarý da kaybettirirsiniz.

-YER FISTIÐI: Yaþlanmayý önleyen ve baðýþýklýðý arttýran argininden turun çok kaliteli bitkisel protein içeren yer fýstýðý kaslarýn kaybýný koruyan yüzlerce antioksidan çeþidi içeriyor. Yer fýstýðý ara öðünlerde ve düzenli olarak 1 çay bardaðý kadar yenmesinin vücutta yaþa baðlý oluþacak kas güçsüzlüðünün de önüne geçtiðini bilimsel araþtýrmalar gösteriyor.

-SÜT: Her yaþta rahatlýkla içilmesini tavsiye ettiðim süt tam bir kas yapýcý etkisi bulunuyor. Eðer düzenli olarak süt içerseniz kemik yoðunluðunu korur, içerisindeki vücudun ihtiyacý olan kas yapýmýnda kullanýlan tüm amino asitleri alarak vücut kasýnýn da yapýsal korunmasýný saðlarsýnýz. Sütü gece yatmadan önce ýlýk olarak içmenizi tavsiye ederim.

-YAÐSIZ KIRMIZI ET: Düzenli yaðsýz kýrmýzý et yemek aslýnda kaslarýn içerisinde kasýn tonusunu yani yoðunluðunu arttýran kas proteinlerinin sentezi için gerekli olan lösin kaynaðýdýr. Lösin amino asidi diðer amino asitlerden çok daha deðerlidir kas yapýmý için. Bu nedenle yaðsýz kýrmýzý eti her yaþta yemek yaþlanmaya baðlý kas kaybýný da önleyecektir.

-HÝNDÝ: Hindi eti, diðer tüm etlere göre göreceli olarak hem daha az yaðlý olmasý hem de kaslar için gerekli fosfor, magnezyum ve demir minerallerini yoðun bulundurmasý nedeniyle kas kaybýný önlemesi açýsýndan deðerli bir besindir. Bir antioksidan olan selenyumun da olmasý hindi etinin önemini açýklýyor. Haftada en az 2 kere hindi etini sebzelerle beraber yemek gerekir.