Yaşlılıkta kasları koruyan 5 besin

Yaşla birlikte değişen hormon seviyeleri, kan değerleri ve kromozom yapısı kas kaybına neden oluyor. Bu durumu önce kabullenmek ardından beş savaşçı besini düzenli tüketmek gerekiyor.

Araştırmalar yaşlandıkça kas kaybının oluştuğunu gösteriyor. Kas kaybının erkeklerde yaşla beraber testesteron kadınlarda östrojen hormonlarının azalması ve insüline benzer büyüme faktöründeki ciddi düşüşe bağlı olduğu biliniyor. Buna ek olarak hücrelerimizde vücudumuzun şifrelerinin gizlendiği yerlerde bulunan kromozomlara bağlı iplikçiklerin yaşlanma ile bozulduğu ve bunun da kas güçsüzlüğü ya da kaybı yarattığı tahmin ediliyor. Kas kaybını önlemenin beslenmeden geçtiğini bilmeniz gerekiyor. Düzenli olarak yaşam boyunca tüketeceğiniz 5 besin sizlerin yaşlanmaya bağlı kas kaybını ortadan kaldıracak kadar etkindir.

-YUMURTA: Bir adet yumurta ortalama 6 gram protein içerir ancak kas kaybını önleyen çok kuvvetli antioksidanlardan lutein ve zeantinden zengin olması kromozomların uçlarındaki iplikçiklerin kısalmasını önleyerek kas kaybının da oluşmasını önleyecektir. Yumurtayı kas kaybı yapmaması için ana yemeklerin yanında yiyeceğiniz salatanıza koymanız en doğru yol olacaktır. Orta düzeyde haşlanmış yumurtayı kimyon ve karabiberle lezzetlendirip ince dilimler halinde salatalara ekleyebilirsiniz. Eğer yumurtayı kızartırsanız kas koruyucu olan bu antioksidanları da kaybettirirsiniz.

-YER FISTIĞI: Yaşlanmayı önleyen ve bağışıklığı arttıran argininden turun çok kaliteli bitkisel protein içeren yer fıstığı kasların kaybını koruyan yüzlerce antioksidan çeşidi içeriyor. Yer fıstığı ara öğünlerde ve düzenli olarak 1 çay bardağı kadar yenmesinin vücutta yaşa bağlı oluşacak kas güçsüzlüğünün de önüne geçtiğini bilimsel araştırmalar gösteriyor.

-SÜT: Her yaşta rahatlıkla içilmesini tavsiye ettiğim süt tam bir kas yapıcı etkisi bulunuyor. Eğer düzenli olarak süt içerseniz kemik yoğunluğunu korur, içerisindeki vücudun ihtiyacı olan kas yapımında kullanılan tüm amino asitleri alarak vücut kasının da yapısal korunmasını sağlarsınız. Sütü gece yatmadan önce ılık olarak içmenizi tavsiye ederim.

-YAĞSIZ KIRMIZI ET: Düzenli yağsız kırmızı et yemek aslında kasların içerisinde kasın tonusunu yani yoğunluğunu arttıran kas proteinlerinin sentezi için gerekli olan lösin kaynağıdır. Lösin amino asidi diğer amino asitlerden çok daha değerlidir kas yapımı için. Bu nedenle yağsız kırmızı eti her yaşta yemek yaşlanmaya bağlı kas kaybını da önleyecektir.

-HİNDİ: Hindi eti, diğer tüm etlere göre göreceli olarak hem daha az yağlı olması hem de kaslar için gerekli fosfor, magnezyum ve demir minerallerini yoğun bulundurması nedeniyle kas kaybını önlemesi açısından değerli bir besindir. Bir antioksidan olan selenyumun da olması hindi etinin önemini açıklıyor. Haftada en az 2 kere hindi etini sebzelerle beraber yemek gerekir.