Yayıncılıkta eksik kalanlar...

Bugün haber merkezlerinin gözleri, çanak antenleri hem Çanakkale hem de Erivan’a dönük olacak. Türkiye’den Erivan’a giden çeşitli medya kuruluşlarının muhabirleri var. Ermenistan Yönetimi medya için akreditasyon kartlarına “Soykırımın 100. Yılı” diye yazdırmış.

O kartları takmak mecburi, görevli arkadaşlar da takmaya mecburlar ama acaba ne hissediyorlar, insan merak etmiyor da değil.

Bu arada televizyonlarda yayınlanan bir sürü tartışma programında meselenin hukuk yanının ele alınmaması da bir garip.

1921 Moskova Antlaşması’ndan başlayarak, Lozan’a kadar bir sürü anlaşmada savaş sırasında yaşananlardan dolayı tarafların tazminat talebinde bulunamayacakları kayıt altında mesela.

Sonra uluslar arası hukukun kesin hüküm verdiği kişiler değil ancak devletler bir başka devletten toprak isteyebilir ilkesi..

O zaman Tanıma, Tazminat, Toprak diye açılımı yapılan 3T formülü diye bir formülün de hükmü yok demektir.

Hukuk barındırmayan tartışmalar biraz havanda su dövmek gibi...

***

Gelelim işin Çanakkale boyutuna... Çanakkale’de bir değil iki savaş yaşandı. Biri 18 Mart deniz savaşı diğeri de denizden Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceğini anlayan müttefiklerin savunmayı çökertmek adına başlattıkları çıkartma harekatı. Doğrusunu isterseniz, asıl kahramanlık destanları da bu kara savaşı sırasında yaşandı.

1980’lerde okullarda 18 mart kutlamalarında kara savaşında yaşanan destanlar öğretiliyordu öğrencilere.

Tarih ve kutlama konusunda o kadar kötüyüz ki... Mesela “Ayşe tatile çıksın” parolası Kıbrıs çıkartmasında 20 Temmuz harekatında kullanılmamıştır.

O parola ikinci harekatın parolasıdır ve o da 15 Ağustos’ta başlamıştır...

Bir sürü insan ve medya kuruluşu karıştırır bu tarihleri.

***

TRT uzun süredir İngilizce haber yayını yapacak TRT News hazırlığında. Teknik tüm hazırlıklar bitti, uyduya test sinyali yollandı, artık geri sayımdayız.

Bu projenin önemini anlamak için bugün önemli bir gün.

Evrensel yayın yapan bir kanalımız olduğunda Çanakkale törenlerini tüm dünyaya canlı yayınlama şansına sahip olacağız.

Neden İngilizce yayın yapan bir kanal olsun diyenler, lütfen büyük ülkelerin çeşitli dillerde yayın yapan kaç evrensel kanala sahip olduğuna bir baksınlar...