Yaz aylarýnýn sorunlarý artýk yakanýzý býraksýn!

Havalar serinledi ancak pek çok kiþi güneþin olumsuz etkisini taþýmaya devam ediyor. Nedeni bronzlaþmýþ ten! Çünkü derinin rengi çok az da deðiþse hücrelerde bozulma baþlamýþ demektir. Zira güneþ ýþýnlarýna ‘aþýrý’ derecede maruz kalan ciltte melanin üretimiyle birlikte kanser riski de artýyor. 
 
Küresel ýsýnma ateþine ÝZLANDA’dan bir odun daha
 
Dünyadaki her þey atmosferdeki ýsýnmayý tetikliyor. Sera gazlarýndan enerji elde etmek için kullanýlan fosil yakýtlardan salýnan karbon emisyonlarýna, araç egzozlarýna kadar...  Ýzlanda’da aktif hale gelen yanardað da bu günlerde buna tuz biber oldu! Volkanik aktiviteler sýrasýnda oluþan kül bulutu da yüksek oranda karbondioksit içerdiðinden o da atmosfere önemli miktarda sera gazý salýyor. Büyük oraný insan eliyle salýnan sera gazý emisyonlarý o kadar arttý ki artýk doðal olaylar sonucu ortaya çýkan emisyonlar bile risk oluþturuyor. 
 
Küresel sirkülasyonlar sebebiyle kutuplara yakýn alanlara taþýnan sera gazlarý orada daha fazla ýsý tutuyor ve buzullarýn erimesine neden oluyordu. En az sera gazý salýmý yapan Kuzey Kutbu’na yakýn ülkelerin en çok maðdur olmasýnýn yaný sýra artýk yanardaðlarýn kül bulutlarýyla bu etki daha da artýyor. Küresel iklim deðiþikliðine yol açan küresel ýsýnma ateþine bir odun daha atýlýyor ve insanlar bu gidiþata hala sessiz kalýyor.

Yazýn son demlerindeyiz... Sýcaklýklar artýk azalýyor. Geceler serinledi. Pek çok kiþinin þikayet ettiði bunaltýcý yaz gecelerinden eser yok artýk. Gündüz güneþin tepede olduðu saatler yine bunaltýyor ama genel trende bakýldýðýnda sýcaklýðýn azaldýðýný söylemek mümkün. O günlerden de birçoðumuza miras kalan bir þey var: Tatilde güneþlenip bronzlaþanlar güneþin olumsuz etkisini taþýmaya devam edecek! Koruma faktörlü kremler sürülmüþ olsa da eðer bronzlaþmýþsanýz tehlikedesiniz demektir. Güneþin sizde býraktýðý kalýcý iz, derinizin artýk eskisi gibi olmayacaðý anlamýna geliyor aslýnda.

Bronzlaþmak, derdeki yýkým anlamýna geliyor. Bronz ten düþkünleri bundan bihaber olsa da derinin rengi çok az da deðiþse, hücrelerde bozulma baþlamýþ demektir. Güneþ altýnda özellikle açýk renk tene sahip kiþilerin melanin üretimi artýyor. Dolayýsýyla cilt bronzlaþýyor. Yani deri, bronzlaþarak kendini savunmaya çalýþýyor. Derimizin verdiði bu ölüm kalým mücadelesiyse bazýlarýmýz için büyük keyif kaynaðý! Etrafta çok sayýda bronz tenli kiþi görmek mümkün. Hatta ciltlerindeki bronzluðu yaz boyunca korumak için özel çaba sarf ediyorlar. Kansere kendi elleriyle davetiye çýkarýyorlar aslýnda.

KANSER RÝSKÝNÝ HÝÇ UNUTMAYIN

Güneþten gelen UVA, UVB, UVC gibi zararlý ýþýnlarýn bir bölümü ozon tabakasýnda tutuluyor. Özellikle UVC’nin büyük bölümü atmosferden geçmeyi baþaramazken UVA ve  UVB bizim için önemli bir risk faktörü demek. Farklý dalga boyundaki radyasyonun büyük bölümünü UVA oluþturur ama özellikle UVB cildimiz için çok tehlikeli olmakla birlikte, ciltteki yaþlanma etkileri ve kanseri ciddi ölçüde tetikler. Özellikle 15 yaþýndan küçük bireylerde uzun süre UVB’ye maruz kalmak sonu ölümle bile sonuçlanan rahatsýzlýklara sebep olabiliyor. Bu zararlý ýþýnlara karþý bizi koruduðu öne sürülen kremlerin ise çok da etkin olduðunu söylemek zor. Çünkü bu kremlerin düzenli kullanýmýna raðmen cildinizin renginin deðiþtiðini görebilirsiniz. Dolayýsýyla bu kremler aslýnda ‘yeterli’ koruma saðlayamýyor.

Sonbahara bronz giren hatta bütün kýþý solaryum sayesinde bronz geçirecek olanlarý kanser riskinin beklediðini yine hatýrlatalým! Cildi sürekli bu savaþta tutmak kiþinin kendi vücuduna verebileceði en büyük zararlar arasýnda. Güneþlenmek hassas bir eylem. Düzenli olarak her gün, güneþin tepede olmadýðý saatlerde güneþlenmek D vitamini kaynaðý iken ten rengini deðiþtirecek kadar güneþlenmek, direkt kansere neden olabilir.