Yaz bitmeden komþu kýyýlar için küçük bir rehber

Bozkýrlarda hayat zor, denizlerde daha kolay gibi gelir. Kimisi çorak, kimisi çam ormanlarýyla, dev çýnarlarla sarýlý adalarda hayat genellikle, sakin ve aðýr geçer. Bu yaz yine adalara sarýnca komþu kýyýlarý yazmak gerekti. 

Neden mi komþu kýyýlar? Yemekleri lezzetli, pansiyonlarýn odalarý dahi tertemiz. Yunanlýlar deniz ürünlerini ve balýk piþirmesini iyi biliyor. Üstelik dolma gibi geleneksel ve tüm sulu ev yemekleri de gerçekten çok iyi. Patates kýzartmasýný bile taze patatesle yapýyorlar, yemek hakkýnda tartýþýlacak bir tarafý yok. Hesap konusunda da tabiri caizse ‘kazýk atmak’ akýllarýna gelmiyor. Menüde her þeyin yanýnda fiyatý var. En sýradan yeri bile yemek konusunda idare eder. Ýyi lokantalarýnýn yemeklerinin lezzeti zaten öyle böyle deðil. Bence o sýnýfta lokanta bizde yok varsa da sayýlarý parmakla sayacak kadar az. Hiç kýzmayýn. Kalamarý þekerle marine etmiyorlar, ahtapota soya koymuyorlar, midyelerin lezzetini kuru üzümle gölgelemiyorlar ve tertemiz. Karidesi koklatarak vermiyorlar. Fangri, sinarit, trança gibi bizde yerinde yeller esen her çeþit balýk hala menülerinde var. Kalamar söylediðinizde koca tabak taþarcasýna geliyor, bizdeki gibi minicik tabaklara altý ince dilim koymuyorlar. Kýsaca deniz ürünü seviyorsanýz, denize girmekten keyif alýyorsanýz, kesinlikle doðru adres. 

Ada dediðin macera ruhu ister!

Ada, sokaklarýnda dolaþýrken ruhunuza iþler. Birkaç dakika önce çýktýðýnýz denizden üzerinize þort geçirip hiç dert etmeden düþersiniz yollara. Huzur ve geçen yüzyýllardan derin izler bulursunuz o sokaklarda. Öyle sokaklara girersiniz ki, zaman yüzyýllar öncesinde durup sizi beklemektedir. Bazen çocukluðunuzun bakkalýný görür, bazen de kanlý bir savaþýn ürpertisini hissedersiniz... 

8-10 sene önce ‘Adalar çok ucuz’ diyebiliyorduk. Þimdi iþler biraz karýþýk. Aslýnda adalarda 10 sene önceki fiyatlar pek deðiþmedi. Onlar için bir meze hala ortalama 4-5 lira. Ancak onlarýn bir lirasýný 4,5’la çarptýðýmýzda eski ucuzluk yok. 

Hangi adayý tercih etmiþ olursanýz olun, rahat etmek istiyorsanýz araba þart. Sýrt çantalý maceraperestleri hariç tutuyorum. Arabayla tüm koylarý rahatça keþfedebiliyorsunuz. Ýþte size üç farklý bölgeden ulaþýlabilecek Yunan adasý önerim:

TATÝLÝNÝZÝ OTEL ARAMA SÝTELERÝ ZEHÝR ETMESÝN!

booking.com Türkiye’de artýk yok, çünkü vergi ödemiyor. Bizler de onu sadece yurt dýþý seyahatlerinde kullanýyoruz. Ancak dikkatli olmak gerek! Booking hiçbir tesisi gerçekten iyi mi kötü mü, yolladýklarý fotoðraflar gerçek mi diye denetlemiyor. Fotoðraf altlarýndaki yorumlara da aldanmayýn, kimi doðru kimi yalan. Örnek; Thassos için en iyi ilk 10 tesis listesi istiyorsunuz. Bilin ki bu liste denetlemeden geçmiyor. Ýyi de olabilir, kötü de. Hatta sitelerinde özel sahili olan müthiþ otel dedikleri yer, önünden otoyol geçen gece kulübünden bozma bir virane bile olabilir. Nereden mi biliyorum, baþýmýza geldi de o yüzden. Dolayýsýyla hiç bilmediðiniz bir yere seyahate gidecekseniz ne yapýp edip orayý bilen bir dostunuzdan veya güvendiðiniz birkaç yerden (blog yazarlarý, gazeteciler) daha kontrol edin. 

Midilli

Lesbos yazýlýyor ama Lesvos diye okunuyor. Ayvalýk’tan feribotla ortalama bir buçuk saatte Midilli’ye varýlýyor. Ýner inmez araba kiralamalýsýnýz, hiç zaman kaybetmeyin. Midilli, (Girit Adasý’ný ayrý tutuyorum) Yunan adalarý içinde en ihtiþamlý ve etkileyici olaný. Ne kadar turist akýný olursa olsun, ruhunu kaybetmemekte direniyor. Daðlarý ihtiþamlý, restoranlarý salaþ, insanlarý sýcak. Konaklamak için Molivos’u (Myhimna) seçebilirsiniz. Limanda sahilin bir arka paralelinde en bilinen alýþveriþ sokaðý Ermou bulunuyor. Adada kilise, müze ve antik kalýntýlar çok, gezmek için zaman ayýrmalýsýnýz. Ada çok büyük, kýyý þeridini üçe ayýrýp her gün bir hattý gezmeniz akýllýca olur. Adanýn ortalarý yani daðlýk bölgelerinin de gezilesi yerler olduðu düþünülürse, bu adayý hakkýyla en az altý günde gezebilirsiniz. Adaya ismini veren ünlü kadýn Yunan þair Sappho’nun yaþadýðý bölge Skala Ersou, aðaçlarýyla ünlü fosil orman Sigri, uzosuyla ünlü Plomari, sardalyasýyla þöhret yapmýþ Kalloni, Papados, Agiassos Köyü en önemli yerleri. Molivos zaten rüya gibi bir kasaba, Unesco korumasý altýnda. Dolaþýrken keyiften baþýnýz dönebilir dikkatli olun!

Thassos

Ýpsala sýnýrýndan kendi aracýnla gitmek en rahatý. Ýstanbul-Ýpsala üç, Keromoti’ye yaklaþýk iki, Keromoti’den arabalý feribotla ortalama kýrk dakika, toplam beþ-altý saatte Thassos’a ulaþýlýyor. Feribota bilet bulamamaktan korkmayýn. Tarife o kadar sýk ki, en yoðun günlerde bile yer bulabilirsiniz. Thassos doðasý en iyi adalardan biri ancak ziyaretçi akýný çok. Konaklama için en sakin bölgeler Paradias kumsalýyla Potos arasýndaki stüdyo evler veya bungalovlar. Yine bu hatta beþ yýldýzlý çok lüks oteller de bulmak mümkün. En iyi yer olarak gösterilen Skala Potamias, kalabalýðý sevenlere hitap ediyor. Gürültülü ve feci kalabalýk. Ada 110 km, ortalama iki saatte tüm adayý dolaþmak mümkün. Tabii hiç durmadan. Adanýn Kavala’ya bakan kuzey batý bölgesinin yerleþimi daha yoðun. Burada çok sayýda koy var. Denizi turkuaz. Merbel Beach, Golden Beach, Paradias Beach gerçekten ününü hak ediyor. Plajlar müthiþ kalabalýk, Romanyalýlar, Türkler ve Ruslarýn akýnýna uðramýþ bir ada. Plajlar týka basa insan dolu. Bazý plajlarda duþlar parayla çalýþýyor. Tavsiyem, plajlarý görün ama bunun için maksimum bir saat ayýrýn. Tatilin büyük bölümünü kasabalarý dolaþarak geçirin. Durduðunuz her kasabanýn yemekleri yenilebilir düzeyde, iskelelerinden denize girilebilir temizlikte. Beklentiniz büyük olmasýn, lezzetler ortalama. Adada yemek yenilecek en iyi yerlerden biri Liman’da Simi ve Lemenaria’da Kaptan Vassalis’te. Meþhur Aliki kumsalýndan da iki söz edelim: Denizi güzel ama en kalabalýk yer. Sabah erken, akþam güneþ batarken gitmek akýllýca olur. 

Samos

Samos þirin bir ada, Ýzmir Kuþadasý kýyýlarýndan feribotla yaklaþýk iki saat uzaklýkta. Tüm çevresi 40 km olan bu adaya ortalama üç gün yeterli. Adayý dolaþmak için merkezde kalmak daha akýllýca. Samos’ta taksi bulmak zor, sayýlarý çok az. Genellikle motor veya küçük arabalar kullanýyorlar. Toplu taþýmanýn da geniþ aralýklarla tarifeleri var. Adaya gitmeye karar verdiðiniz an internetten araba kiralayabilirsiniz. Tabii ki, bayramlar hariç. Ada küçük ama dolaþýlacak manastýr ve müzeleri var. Denizi turkuaz, plajlarý bol.Yanýnýza mutlaka deniz ayakkabýsý alýn çünkü taþlý bir denizi var. Pisagor yani Pythagorion, Kokkari, Marathokampos ve Manolates mutlaka görülmesi gereken kasabalarý. Pythagorion köyünün çarþýsýna alýþveriþ için biraz zaman ayýrýn çünkü burasý tüm köylerden daha keyifli bir alýþveriþ imkaný saðlýyor. Adada deniz ürünleri; deniz kestanesi, midye, kalamar, karides, ahtapot bol miktarda. Büyük balýklardan çok sardalye gibi küçük balýklarý tercih edin.

Midenizde deniz ürünleri, ekmek ve salataya yer açýp tatlýyý unutun

- Hafta içi her ada 14:00-17:30 arasý siesta yapýyor. Yani dükkanlar kapalý. 

- Otel fiyatlarý iki kiþi için 30 euro’dan baþlayýp otelin yerine ve kalitesine göre 240 euro’yakadar yükseliyor. Ortalama 60-80 euro, deniz kenarý pansiyonlar konaklama için ideal.

- Bölge halký sabahlarý soðuk ve köpürtülmüþ kahve olan frappe ile güne baþlýyor. Hem koyun hem de inek sütünden yapýlan, kývamý oldukça yoðun ve kremamsý bir tadý olan Yunan yoðurdu, ballý ve taze meyveli olarak sabahlarý yiyebileceðiniz geleneksel bir kahvaltý.

- Öðleden sonra deniz ürünleri ve sulu yemekler tercih ediliyor. 

- Domuz eti Yunan mutfaðýnda sýk kullanýlmakta. Sokak aralarýndaki fastfood zincirlerinde yer alan ekmek arasý dönerler domuz eti kullanýlarak yapýlýyor. 

- Sarýmsak ile aranýz iyi ise sorun yok. Çünkü sarýmsaðý bol kepçeden kullanýyorlar. 

- Ekmek yeme alýþkanlýðýnýz yoksa bile, burada tehlikedesiniz. Özel un ve mayayla hazýrlanan somun ekmekleri nefis. Tavernalarýn hepsinde sarýmsaklý olarak menüde yer alýyor. Eðer sarýmsakla aranýz iyi deðilse o zaman ‘kritikosdakos’ denilen esmer ekmek üzerine domates rendesi ve peynir ile hazýrlanan Girit iþi kanepeyi deneyin. 

- Choriatiki yani Yunan salatasý, malzemeleri irice dilimlenerek hazýrlanmýþ bir çeþit çoban salatasý. Soðan, salatalýk, domates ve yeþil bibere yörenin siyah zeytinleri, feta peyniri (taze beyaz peynir), zeytinyaðý ve bol kekik eþlik etmekte. 

- Tatlýyý es geçin, bu konuda pek baþarýlý deðiller. Meyveleri ikram, Yunan (Bazý yerler Türk kahvesi diyor) kahvesi çok lezzetli.