Son yýllarda özellikle gençler arasýnda popüler olan alkolle karýþýk enerji içecekleri ölümcül risk barýndýrýyor. Tehlikeli ikili, beyin, sinir sistemi ve karaciðerde yýkýma yol açýyor.
SAÐLIKLI yaþamýn en önemli tehlikelerinden biri olan alkol, enerji içecekleriyle gücüne güç kattý. Özellikle gençler arasýnda yaygýn olarak tüketilen alkol ve enerji içeceði karýþýmlarý ölümcül tehlikeler barýndýrýyor. Enerji içeceðiyle birlikte alkol tüketenler içkiyi iki kat daha fazla tüketiyor. Bu, ‘saðlýklý yaþam için önerilen alkolden uzak durun’ mesajýna ciddi bir darbe. Ciddi yaralanmalar, cinsel saldýrý, sarhoþ trafiðe çýkma, ölüm olaylarý fazla alkol tüketimiyle hatta alkollü içeceklere konulan bu þekerli enerji içeceklerle iliþkilidir. Alkol ve enerji içeceði birlikte tüketildiðinde ise, olumsuz olaylarda dramatik bir artýþ görülmektedir. Bu yýlýn ilk aylarýnda Türkiye’de enerji içeceði tüketen
18-24 yaþ arasý, 697 genç üzerinde bir araþtýrma yapýldý. Gençlerin enerji içeceðini alkolle karýþtýrdýklarýnda; cinsel istismar, fiziksel zarar, týbbi tedaviye gerek duyulmasý gibi olumsuz etkilerle karþýlaþtýklarý sonucu çýktý. Gençler genellikle; alkolün tadýný saklamak, daha fazla alkol alabilmek ve sarhoþluk hissetmemek, ertesi gün alkolün etkisinde kalmamak ve diðer nedenlerden dolayý enerji içeceði ile alkolü karýþtýrdýklarýný belirtiyor.
Saygýn týp dergilerinde yayýmlanan pek çok araþtýrmada alkol ve beraberinde içilen þekerli enerji içeceklerinin beyin üzerinde merkezi sinir sisteminde depresan etkisini azalttýðýna yönelik bulgular dikkat çekiyor.
Alkolün zararýný katlýyor
Alkol ve enerji içeceði ikilisinin özellikle motor koordinasyonda bozukluða, karaciðerde ciddi hasara, B grubu vitaminlerinin emiliminde azlýða baðlý sinir sisteminde harabiyet, görüþ reaksiyon süresinde azalmaya, kanda ve nefeste alkol düzeyinde artýþa yol açtýðý biliniyor. Diyetlerin baþ düþmaný olan alkol ýlýmlý alýndýðýnda bile zayýflamayý engellerken, enerji içecekleri ile beraber alýndýðýnda çok daha fazla zayýflamada yavaþlamaya neden oluyor.