Þu sýcak günlerde serin tatlar arýyorsanýz size önereceðim bu lezzetleri mutlaka denemelisiniz. Hepsinin ortak özelliði pratik, serinletici ve lezzetli olmalarý. Ýþte yaz için ideal beþ tat...
SORBE
Dondurmanýn serinletici olduðunu düþünüyorsanýz bir de sorbeyi deneyin. Sorbe dondurmaya benzer lezzetiyle ama daha az þekeriyle gerçek bir serinletme iksiri. Sorbe yapmak için yeni nesil blender’larý kullanabilirsiniz, müthiþler. Tüm malzemeyi koyup çalýþtýrýyorsunuz ve beþ dakika içinde enfes sorbeniz hazýr! Dondurma makineleri da bu iþi yapýyor olabilir ama emin deðilim. Eðer hiç bir makine yoksa hazýrladýðýnýz karýþýmý derin dondurucuya koyup bir saat aralýkla blender’dan geçirin. Bu iþlemi dört kez yapmak yeterli. Peki bu karýþýmlar ne olabilir? Kayýsý, þeftali püreleri, kavun, karpuz veya yabani meyveler, birkaç parça buz küpü, tarçýn gibi aromalar... Sade de hazýrlamak mümkün tabii, basýn blender’ýn düðmesine!
DONDURMALI?FRAPPE
Frappe en lezzetli soðuk kahveli içecek ama üzerine neredeyse üç parmak püskürtülen yoðun krema veya krem þantiler hem lezzetini gölgeliyor hem de serinletici etkisini. Bu tip lezzet ve saðlýk düþmaný süslemelerin neden yapýldýðýný hala çözemedim. Ben bu krema katmanýný dondurmayla deðiþtirmenizi tavsiye edeceðim. Limonlu, karamelli, cevizli, antep fýstýklý veya kaymaklý dondurma frappe’ye inanýlmaz yakýþýyor. Buz, kahve, light kremayla çýrpýlan frappe’yi bardaða doldurduktan sonra üzerine bir adet buz küpüyle birlikte çýrpýlmýþ dondurma ekleyerek deneyin.
SOÐUK?ÇORBA
Yazýn en favori içeceðim! Özellikle her sene önerdiðim soðuk buðday çorbasýný yine vurgulayacaðým. Hala yapmayanlarýnýz varsa inanýn çok þey kaybediyor. Mutfaðýmýn klasik soðuk buðday çorbasý! Yoðurt aþýndan esinlenerek yaptýðým bir çorbadýr kendisi. Ne yapýyorduk biraz hatýrlayalým, haþlanmýþ buðday, yoðurt ve buzlu suyu çýrpýp kaplara koyup üzerine biraz trüf yaðý ve bolca sumak! Ýþte bu kadar basit ama bir o kadar da güzel... Tabii gazpacho ve salatalýk ya da soðuk avokado çorbasý da gerçekten iyi bir tercih.
BUZLU?BADEM
Tek kelimeyle nefis bir atýþtýrmalýk. Ýstanbul’daki ýzgara kestane tezgahlarý gibi Ege kýyýlarýnda da buzlu badem tezgahlarý vardýr. Çið bademleri bir hafta boyunca birkaç damla limon damlattýðýnýz suyun içinde bekletin. Suyu mutlaka her gün deðiþtirin. Bir hafta sonra bademleri bol buzla servis tabaðýna alýn, yazýn baþka çerez tüketmeyeceksiniz.
BÝZÝM AÝLENÝN YEMEÐÝ
PERDE?PÝLAVI
Mersin’den bize bu nefis tarifi hazýrlayýp gönderen Özgür Balcý için misafir geldiðinde sofranýn olmazsa olmazýymýþ perde pilavý. Annesinin her daim misafirlere sunduðu perde pilavýný artýk kendi konuklarý için de hazýrlayan ve “Ailemizin geleneksel yemeðidir” diyen Balcý’ya teþekkürler. Balcý özel olarak bu yemeðin etli bamyayla servis edilmesi gerektiðini söylüyor, tam da bamya zamaný! Afiyetle...
- Dört su bardaðý pirinç - Bir bütün tavuk - Bir buçuk su bardaðý badem - Bir yemek kaþýðý tereyaðý - Dört su bardaðý tavuk suyu - Sývýyað - Tuz - Karabiber
Hamuru için
- Ýki adet yumurta - Üç çorba kaþýðý yoðurt - Yarým çay bardaðý sývýyað - Bir çay kaþýðý kabartma tozu - Alabildiði kadar un - Bir tutam tuz
Büyük bir tencerede tavuðu haþlayýnýz. Pilav tencerenize sývýyað ve tereyaðýný alýp eritin. Bu yaðda bademlerin yarýsýný soteleyin, ayýklanýp yýkanmýþ pirinci ilave edip sotelemeye devam edin. Tavuk suyunu katýp piþmeye býrakýn. Haþlanmýþ tavuðu soðutup etlerini kemiklerinden ayýrýn ve küçük parçalara bölün. Tavuðu piþen pilavýn içine katýp karabiberle harmanladýktan sonra dinlenmeye býrakýn. Isýya dayanýklý tencerenin tabanýna tereyaðý sürüp kalan bademleri dizin. Bir karýþtýrma kabýna sýrasýyla yumurta, yoðurt, kabartma tozu ve unu ekleyerek hamur hazýrlayýn. Yufka büyüklüðünde açtýðýnýz hamuru tencerenin içine dikkatlice yerleþtirin. Hamurun dýþýna sarkmasý lazým! Tavuklu pilavý hamurun içine yerleþtirip tencerenin dýþýna sarkan hamuru da kapak gibi kapatýn. Üzerine tereyaðý sürüp 180 derecelik fýrýnda üstü kýzarana kadar tutun. Piþen perde pilavýný biraz soðutup tencereyi ters çevirerek servis tabaðýna alýn.